'Mısır İzleme Masası' oluşturuldu

'Mısır İzleme Masası' oluşturuldu

GÜNDEM Haberleri

Ekonomik Bakanlığı, iş adamları, ihracatçılar ve nakliye firmalarının soruları için 'Mısır İzleme Masası'nı oluşturdu.

nbsp;İşadamları, ihracatçılar ve nakliye firmalarının sorularını cevaplamak üzere Ekonomi Bakanlığı bünyesinde "Mısır İzleme Masası" oluşturuldu. Mısır'da yaklaşık 2 milyar dolarlık doğrudan yatırımı olan ve bu ülkeye yılda 4 milyar dolarlık ihracat yapan Türk işadamları endişeli. Askeri darbe ve buna karşı başlayan direniş ülkedeki istikrarın kısa vadede sağlanamayacağına yönelik endişeleri artırıyor. Mısır'daki siyasi ve toplumsal gelişmelerden dolayı işadamları, ihracatçılar ve nakliye firmalarının, sorularını cevaplamak ve karşılaştıkları sorunları tespit etmek üzere Ekonomi Bakanlığı bünyesinde "Mısır İzleme Masası" oluşturuldu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Mısır'da yaşanan siyasi ve toplumsal gelişmelerden dolayı işadamları, ihracatçılar ve nakliye firmalarının doğrudan bilgi temin edebilecekleri bir telefon hattı ve e-posta adresi tahsis edildi. Mısır İzleme Masası ile "444 43 63" telefon numarasından ve "misirmasasi@ekonomi.gov.tr" adresinden irtibat kurulabilecek. Firma yetkilileri, Mısır İzleme Masası için tahsis edilen telefon numarasını 24 saat arayabilecek. Mısır İzleme Masası vasıtasıyla firmalardan gelen bilgiler, ilgili birimlere aktarılacak ve ihracatçılar, işadamları ve nakliye firmalarının bu süreçten mağdur olmaması için gereken tedbirlerin alınmasında kullanılacak. Ayrıca 9 Temmuz Salı günü saat 10.00'da Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever başkanlığında ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşların iştiraki ile bir toplantı gerçekleştirilecek. Söz konusu toplantıda, firmaların yaşadığı sıkıntılar ele alınacak, neler yapılacağı konusunda bir yol haritası oluşturulacak. Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Mısır'da yaşanan darbenin Türk iş adamlarının ülkeden ani çıkışlarına sebep olmayacağını belirterek, "Mısır'daki sıkıntılı durumun bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Ama orta ve uzun vadede Türk iş adamlarının Mısır'dan çekilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Oraya dev harcamalar yapılarak inşa edilmiş tesisleri bırakıp dönmek söz konusu değil. En azından şimdilik tesislere bir zarar geleceğini sanmıyorum" dedi. nbsp;Türk yatırımcıların Mısır'la yapılan gümrük ticaret anlaşmalarından yararlanarak Amerika'ya ihracat yapmak için Mısır'da kurulan organize sanayi nbsp;bölgesinde büyük tesisler kurduğunu hatırlatan Yırcalı, "Bölgedeki iş adamlarımız Arap baharından bu yana sıkıntılar çekmişlerdi. Son aylarda da önemli kayıpları oldu. Türkiye'de hükümet ve iş dünyası arasındaki senkron artık çok daha sağlıklı işliyor. Libya ve Suriye kargaşaları sırasında gösterdiğimiz refleksi Mısır'daki iş adamlarımız için de göstereceğiz" dedi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) İletişim Birimi Yetkilisi Alistair Thomson, "Mısır'daki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz" dedi. IMF'nin Arap Baharı sonrasında Mısır'la yaptığı 4.8 milyar dolarlık stand-by anlaşmasına ilişkin soruları cevaplayan Thomson, "(Gelişmelerin) Mısır'ın çok ciddi ekonomik zorluklarına çözüm bulunması için IMF'nin (süregelen) çalışmalarına dair olası sonuçlarını değerlendiriyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz" diye konuştu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, yılın ilk 6 ayında, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 12'nci olan Mısır'a, 1 milyar 707 milyon 709 bin dolar ihracat yapıldı. Mısır'a en fazla ihracatı ise, 837 milyon 960 bin dolarla kimya sektörü gerçekleştirdi ve Mısır'a toplam ihracatta yüzde 49'luk bir paya ulaştı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, askeri müdahalenin süresinin çok önemli olduğunu, şu an için ticari ilişkilerde herhangi bir iptalin söz konusu olmadığını söyledi. Akyüz, "Bu tür müdahaleleri bahane ederek ödeme yapmak istemeyen ithalatçılar olabilir. Biz uzun süreli çalışmayı öngördüğümüz müşterilerde özellikle dikkatliyiz" dedi. Akyüz, Mısır'ın sektör için büyük bir potansiyel olduğunu vurgulayarak, bu pazarın sektöre uzun süreli zarar veren Suriye ve Libya gibi olmamasını ümit ettiklerini kaydetti. nbsp; nbsp; nbsp;
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya ve Suriye için Türk Eximbank'ın müteahhitlik kredilerinde faiz oranının düşürüldüğünü, vadenin uzatıldığını ve yeniden yapılandırma imkanı getirildiğini bildirdi. Çağlayan, Türk Eximbank'ın Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi uygulamalarında getirdiği yeni düzenlemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Libya ve Suriye'de iş yapan müteahhitlik firmalarının yanı sıra bu ülkelerde yerleşik ulusal veya uluslararası işverenlerden iş almış taşeron firmalar ile müşavirlik firmalarının da krediden yararlanmalarının sağlandığına işaret eden Çağlayan, Libya ve Suriye'de tahakkuk eden alacağını tahsil edemeyen firmalar için 25 milyon dolara kadar 1.5 yıl geri ödemesiz olmak üzere, 3 yıl vadeli kredi kullanma imkanı getirildiğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...