Ekonomi Bakanı Zeybekci: İhracatta tarihi zirveyi aşacağız

Düzenleyen:
Ekonomi Bakanı Zeybekci: İhracatta tarihi zirveyi aşacağız

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Ekim ayındaki ihracat performansımız yüzde 16'lık artışa ulaştı. Yıl bazında yüzde 11'in üzerinde ihracat artışıyla tarihi zirve olan 157,6 milyar doları inşallah 2017'de aşacağız." dedi.

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, vize probleminin Türkiye'nin değil Avrupa ve Yunanistan'ın sorunu olduğunu belirterek, "Vize problemi olmasaydı, Türkler çok rahat bir şekilde seyahat edebiliyor olsaydı, eminim bütün tatil ve imkanlarıyla Türklerin Yunanistan'a olan ziyaretleri çok kısa bir sürede 2 katına çıkabilirdi. Ekonomi Bakanı olarak tabii espri olarak söylüyorum; Sanki vize serbestisinin olmaması ekonomik olarak da işimize geliyor gibi." dedi.Zeybekci, "Ege Ekonomik Forum"unun "İki Yaka Bir Deniz" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, aynı bölgenin insanlarının, bir denizin çocuklarının bu toplantıyla bir araya geldiğini söyledi.Her iki yakada da "nerelisiniz" sorusuna cevabın "Egeliyiz" diye verildiğini aktaran Bakan Zeybekci, iki ülke iş adamlarının birlikte hareket ederek daha hızlı büyüyebileceklerine dikkati çekti.

Zeytinyağı sektöründen örnek veren Zeybekci, birbirinin altında fiyat vererek rekabet etmek yerine tüm dünyada Ege lezzetleri rüzgarı estirerek büyük bir pazar oluşturabileceklerini, turizmde de Yunan adaları ile Ege kıyılarının ortak destinasyonda kullanılması, havalimanı ve liman bağlantılarının ortak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.Konuşmasında Gümrük Birliği güncellenmesinin de en fazla Türkiye ve Yunanistan'a katkısının olacağını dile getiren Nihat Zeybekci, şöyle konuştu:
"Yunanistan'ın bugüne kadar kesintisiz bir şekilde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği ve Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle ilgili de destekleri olmuştur. Ne yapmamız lazım bunları somut hale dönüştürmek için? Bakın bunları hükümet olarak konuşabiliriz, başbakanlar, bakanlar bir araya gelerek çok pozitif mesajlar verebilir, muhteşem sözler söyleyebiliriz. Ama işi yapacak olan odalarımız, birliklerimiz, derneklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, yatırımcılarımız, ihracatçılarımız. Devlet memurları eliyle, genel müdürlerin, müsteşarların eliyle olmayacak, bu fırsatları sizler değerlendireceksiniz, yatırım yapacaksınız."

 Vize sorunu

Bakan Zeybekci, vize probleminin Türkiye'nin sorunu olarak görülmemesi gerektiğini, ülke olarak karşı tarafa vize engeli koymadıklarını, bu sorunun Avrupa ülkeleri ve Yunanistan'ın sorunu olduğunu ifade etti.

Vize sorununa Ekonomi Bakanı olarak farklı bir pencereden de baktığına işaret eden Zeybekci, şunları söyledi:

"Yunanlı dostlarımız ve Avrupa'nın tüm ülkelerindeki dostlarımız Türkiye'ye serbest bir şekilde girebiliyorlar. Ama bu vize problemi olmasaydı, Türkler çok rahat bir şekilde seyehat edebiliyor olsaydı, eminim bütün tatil ve imkanlarıyla Türklerin Yunanistan'a olan ziyaretleri ve turizm faaliyetleri çok kısa sürede 2 katına çıkabilirdi. Türklerin diğer Avrupa ülkelerine olan turizm seyahatları da çok kısa bir sürede 2-3 katına çıkabilirdi. Onun için Ekonomi Bakanı olarak tabii espri olarak söylüyorum; Sanki vize serbestisinin olmaması ekonomik olarak da işimize geliyor gibi.

Yani turizm giderlerimiz artmıyor. Hizmet ticaretinde biz 50 milyar dolara yakın bir hizmet ihracatı yaparken, 25 milyar dolar civarında hizmet ithalatı yapıyoruz. Yani 25 milyar dolar dış ticaret fazlası var hizmet bölümünde. Bir taraftan vize yasaklarının olması, Türklerin çok hızlı ve çok yoğun bir şekilde her fırsatta Avrupa'ya ve başka yerlere gidiyor olmaması biraz da işime geliyor, onun da buradan altını çizerek bildireyim."
Türkiye'nin 54 yıldan beri Avrupa Birliği'ne tam üye olmak istediğini anımsatan Nihat Zeybekci, tam üyeliğin Türkiye'nin stratejik hedefi olduğunu, tüm şartlar sağlandıktan sonra tam üye olup olmama kararını o günkü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının karar vereceğini belirtti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...