Kökenleri Afrika’dan şiveleri Ege’den

Düzenleyen:
Kökenleri Afrika’dan  şiveleri Ege’den

YAŞAM Haberleri

15’inci yüzyılda Ege’ye yerleşen Afrikalıların torunları şiveleri ve kıyafetleriyle bizden biri. Ataları Çanakkale’de savaşan Afrikalı Türkler “Vatanımızda biz de varız” diyor.

Afrika ülkelerinden 1500’lü yıllardan itibaren tarım işçiliği ve askerlik gibi çeşitli sebeplerle Anadolu’ya gelen siyahi göçmenlerin torunları, sayıları azalsa da Ege’nin muhtelif şehirlerinde hayatlarını sürdürüyor. Zaman içerisinde “Afro-Türkler” olarak anılmaya başlayan Afrika kökenliler “siyahi rengi” korusa da geçen süreçte tipik bir Türk ailesi gibi oldular. Afrika kökenli İzmirlilerin ilk göze çarpan özellikleri ise giyimleri oluyor. Siyah tenli kadınlar, başörtüleri ve şalvarları ile dikkat çekiyor, sohbete başlayınca da dudaklarından Ege şivesiyle ifadeler dökülüveriyor. Afro-Türklerin mutfaklarında da  Anadolu’ya özgü lezzetler pişiyor. Ege’de zaman zaman “siyah-beyaz” aşklar da yaşanmış, melez torunlar dünyaya gelmiş. Afro-Türkler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şakir Doğuluer, “Türkiye’de 20-25 bin civarında Afro-Türk olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar bazen Türk olduğumuza inanmıyorlar. Nüfus cüzdanımı görmek, fotoğraf  çektirmek isteyenler, İngilizce konuşanlar oluyor. Atalarımızın bazıları Çanakkale’de savaşa katılmış. Burası bizim vatanımız, bu vatanda biz de varız” diyor. AA

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...