Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kapanıyordu, 580 milyon dolar yatırımla dünyada ilk 10'a girdi

Düzenleyen:
Kapanıyordu, 580 milyon dolar yatırımla dünyada ilk 10'a girdi

Ekonomi Haberleri

2005 yılında kapanmak üzereyken özelleştirilerek Cengiz Holding bünyesine katılan Eti Alüminyum aradan geçen 10 yılda 580 milyon dolarlık yatırımla gerek sahip olduğu teknoloji gerekse çevre standartlarıyla dünyanın sayılı tesislerinden biri haline geldi. Alüminyum sektöründe dünyadaki sınırlı sayıdaki üretici tarafından üretilen teknolojik ürünler, hiçbir teknoloji transferi yapmadan Eti Alüminyum'un kendi Ar-Ge çalışmaları sonucunda ilk kez Türkiye'de üretilmeye başlandı.

Alüminyum üretimi konusunda Türkiye'nin tek entegre tesisi olan Eti Alüminyum, modernizasyon yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte dünyanın teknoloji devleri arasına girdi. 2005 yılında özelleştirilerek Cengiz Holding bünyesine katılmasının ardından kapanmak üzereyken 580 milyon dolar yatırım yapılan Eti Alüminyum'un Ar-Ge departmanında geliştirilen iki ayrı ürün, otomotivden savunma sanayine, konuttan halı üretimine kadar birçok sektörde radikal değişikliklere yol açacak. 

Bin 700 kişinin doğrudan istihdam edildiği Eti Alüminyumda 10 mühendisin 5 yıl üzerinde çalışarak geliştirdiği ATH ve özel alümina adlı iki ürün sayesinde hem yangınlardaki can kaybı en aza inecek, hem de yangınların neden olduğu maddi kayıplar azalacak. Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan Türk sanayinin devi Eti Alüminyum'un bu iki buluşla dünyada ilk 10, Avrupa'da ise ilk 5 firma arasına girdiğini ifade ederek, "Stratejik öneme sahip bu ürünler için 50 milyon dolar yeni yatırım gerçekleştireceğiz. Yeni yatırımlarla birlikte kimya, savunma, uçak ve otomotiv sanayiinde kullanılabilecek yeni ürünler geliştirilerek dünya pazarlarının yolunu açtık ve 75 ülkeye ihracat yapar duruma geldik. ATH ve özel alümina üretiminde Türkiye'nin ihtiyacının iki katını üreterek ithalatın yolunu keseceğiz. Yüzde 50'sini de ihraç edeceğiz" dedi. 

"17 dakikadan 3 dakikaya indi" 

ATH'nin ileri ve teknolojik malzemeler sektörünü hedeflediğini anlatan Arkan, "Özellikle 20'nci yüzyılın ikinci yarısında dünya ekonomisine önemli ölçekte pazar payı ile giren polimer ve kompozit ürünler binalarda kullanıldıkça yangınlar da arttı. 1975 yılında 17 dakika olan yangından kaçış süreci günümüzde 3 dakikaya kadar indi. Eti Alüminyum tarafından geliştirilen ATH, mutfak tezgahlarında, banyo malzemelerinde, cephe kaplamada alüminyum kompozit panellerinde, izolasyon malzemesi olarak yanmaz akustik süngerlerde ve doğalgaz borularının izolasyonunda, dekoratif bina iç mimarisinde, çatı kaplama membranlarında, zemin kaplama ve laminantlarda kullanılacak ve yanma süresini yarı yarıya azaltacak. Böylece 3 dakikaya inen yangından kaçış süresi de yaklaşık iki kat artarak 6 dakikaya kadar çıkabilecek" diye konuştu. 

Türk askerine yanmayan elbise 

ATH'nin EtiFine markasıyla otomotiv, uçak ve tren sektöründe iç döşemelerin yanı sıra yanmaz halı üretiminde de kullanılacağını ifade eden Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan "ATH Yanmaz askeri elbise üretiminde de kullanılabilecek. Olayı kaynağında çözmek için binalarda kullanılan malzemelerin yanmaz olması ya da bileşiminde yanmayı geciktirici sistemlerin kullanılması gerekmektedir. Alev geciktirici ATH kullanılması yangın sırasında çıkan ısının emilmesini sağlayarak yangından kaçış süresini uzatmakta, aynı zamanda açığa çıkardığı su buharı ile yangın sırasında açığa çıkan zehirli ve boğucu gazların bastırılmasını sağlamaktadır. İnsan sağlığı ve çevreye duyarlı ATH, herhangi bir toksik ve zararlı madde içermemektedir. Bu kapsamda çıkarılacak yönetmelik ve mevzuatlarla gerek halkın, gerekse de özellikle inşaat sektörüne malzeme sağlayan sektörlerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir" açıklamasını yaptı. 

"Ampuller daha uzun süre yanacak" 

EtiAlu markalı ürünlerin ise sıcaklığa ve aşınmaya dayanıklı çimento üretiminde, mutfak ve yemek takımlarında, zırhlı askeri araçlarda, kurşun geçirmez camlar gibi sanayinin değişik alanlarında kullanılacağını sözlerine ekleyen Arkan, "Televizyon ve telefon ekranlarında, ampullerde, fren balatalarında ve güneş enerjisi panellerinde de bu ürün kullanılacak. Ampuller daha dayanıklı olacak, televizyon ekranı yüksek ısıdan zarar görmeyecek" dedi. 

"Dışa bağımlı kalmadık" 

Seydişehir Eti Alüminyum Tesislerinin, Türkiye'nin birincil alüminyum üreten tek entegre tesisi olmasına rağmen, dünya ölçeğine göre kapasitesinin düşük olmasının rekabet etmesini ve sürdürülebilir bir üretimi imkansız kıldığını vurgulayan Arkan sözlerini şöyle tamamladı: "Bu dezavantajı kapatmak için yapılan yatırımlarla fabrikanın teknolojisi ve ürün kalitesi açışından farklılaşması stratejisine odaklanarak, fabrikanın yaşatılması ve dünya pazarları ile rekabet edebilmesi sağlandı. Bu yatırımlar sayesinde fabrika kapatılmaktan kurtularak, üretime devam edebildi. Eğer fabrika kapatılmış olsaydı. Türkiye bu alanda tamamen dışa bağımlı hale gelecekti. Türkiye'nin direkt iç tüketim ihtiyacı olan yıllık 800 bin ton alüminyumun yaklaşık yüzde 10'u olan 82 bin tonu Seydişehir Eti Alüminyum Entegre Tesislerinde üretiliyor. Seydişehir Eti Alüminyum Tesislerinde yılda 250 milyon dolarlık üretim yapılıyor. Böylece 250 milyon dolarlık ithalatın önü kesiliyor. Alüminyum özellikle savunma sanayi açısından stratejik bir öneme sahiptir. TÜBİTAK ile birlikte çalışılarak savunma sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda ürün çeşitliliği sürekli olarak artırılmaktadır. Savunma için bu kadar önemli bir ürünün Türkiye'de üretilmesi stratejik açıdan vazgeçilemez konumdadır".

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...