Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çavuşoğlu'ndan ateşkes iddialarına ilişkin açıklama

Düzenleyen:
Çavuşoğlu'ndan ateşkes iddialarına ilişkin açıklama

GÜNDEM Haberleri

Irak Ordusu ile peşmerge arasında ateşkes sağlandığı yönündeki haberleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Zaten bugüne kadar kapsamlı bir çatışma olmadı. Hangi kapsamda yaptılar, hangi sonuçları doğuracak bunları göreceğiz" dedi.

Bir dizi açılış ve ziyaret nedeniyle Gaziantep'te bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile birlikte valilik binasında yaptığı basın açıklamasında, Irak Ordusu ve peşmerge arasında ateşkes sağlandığı yönünde çıkan haberleri değerlendirdi.

"Amaç Kürtlere savaş açmak değil"

Çavuşoğlu, Irak Ordusu'nun amacının Kuzey Irak'ta yaşayan Kürtlere savaş açmak olmadığını belirterek, "Irak Başbakanı İbadi de her zaman söyledi. Amacımız oradaki Kürtlere savaş açmak değil. Merkezi yönetime ait olan bölgeleri ele geçirmek, Türkiye ile olan, İran ile olan sınır kapılarının kontrolünü geri almak. Hangi kapsamda yaptılar, hangi sonuçları doğuracak bunları göreceğiz. Sadece başlık olarak haber geçti. Detaylarına bakmak lazım. Sınır kapılarının teslimi yapılacak mı hiçbir çatışma olmadan. Bunları göreceğiz" ifadelerini kullandı.
Kuzey Irak'ın Türkiye sınırında bulunması nedeniyle tüm gelişmelerin Türkiye'yi de ilgilendirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Bu gelişmeler bizi de ilgilendirir. Sınırın öbür tarafında kimin olduğu bizi de yakından ilgilendirir. Hem siyaseten hem güvenlik açısından hem de ticaretimiz bakımından bizi de ilgilendiren konu. Takip edeceğiz” şeklinde konuştu.

Çatışmasızlık süreci

İdlib çevresindeki 4 bölgede çatışmasızlık sürecin tesis edildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"İdlib ve diğer 4 bölgede ateşkesi tesis olduk. Gerginlikleri azaltıcı bölgeler, çatışmasızlık bölgeleri olarak adlandırılan idlib ve diğer bölgelerde bunu tesis ettik. Rejim ile ılımlı muhalefet çatışıyorlar. Onlar arasında çatışmaları durdurarak, siyasi süreci hızlandırmak istedik. 1 yıldır yaptığımız çalışmaların hedefi budur. Siyasi müzakere yapabilmek için sahadaki çatışmaları durdurmak gerekir."

"Afrin'de teröristler var"

Çavuşoğlu, Afrin konusunun çatışmasızlık süreci ile birlikte değerlendirilemeyeceğine vurgu yaparak, "Ama Afrin’de teröristler var. PKK-YPG var. Bu teröristler hem Irak rejimine, Hem Irak’taki, İdlib’deki ılımlı muhalefete, hem de Türkiye’ye tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla Afrin’deki olay terörle mücadeleye girer. Çatışmasızlık bölgesi ile ilgili bir konu değildir. DEAŞ ile rejim arasında veya bizler arasında da çatışmasızlık bölgesi olamaz. terör örgütleri etkisiz hale getirilmelidir. Yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü adımı, diğer yerlerde olduğu gibi itina ile atılması gerekiyor. Sınırımızın hemen ötesinde terör örgütlerinin koridorlarını yada yuvalanmalarını istemiyoruz. Mücadelemiz bu yöndedir" dedi.

Cenevre görüşmeleri

Çavuşoğlu, soru üzerine BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yeniden Cenevre görüşmelerini canlandırmak için çaba gösterdiğini ifade ederek, "De Mistura Cenevre toplantısını tekrar gerçekleştirmek, bu süreci tekrar canlandırmak istiyor. Ama henüz bir sonraki toplantı için bir mutabakat sağlanmadı. Bir kaç çabası oldu. Esasen Cenevre süreci siyasi çözümün merkezi olmuştu. Astana sürecinin oynadığı rol başkaydı. Sonuçları ortada. Cenevre süreci fonksiyonunu yitirirse siyasi süreç için alternatifler ortaya çıkar. Biz Cenevre’ye ilgi duyan süreci destekleyen herkese bunu anlatmaya çalışıyoruz. Siyasi çözüm olmazsa, çatışmasız bölgeler dahil bugüne kadar vardığımız mutabakatları ne kadar sürdürebiliriz. Ciddi bir soru işareti. Bir an önce siyasi sürece geçmemiz lazım. Siyasi sürece geçebilmemiz için rejimin gerçek anlamda müzakereye hazır olması lazım. Daha önceki Cenevre toplantılarında muhalefet Suriye’nin geleceği için, siyasi çözüm için ne istediğini net bir şekilde paylaştı. Müzakereye hazırdı. Ama rejim müzakereye hiçbir zaman yanaşmadı. Dönüşüm ile ilgili siyasi süreçle ilgili konuları tartışmaya bile açmadı. Rejime bu anlayışın getirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...