Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Madrid yönetiminden Katalonya kararı

Düzenleyen:
Madrid yönetiminden Katalonya kararı

DÜNYA Haberleri

İspanya'da Madrid merkezi hükûmeti Katalan yönetimini görevden alma kararı aldı. Bölgede 21 aralıkta yeni parlamento seçimleri yapılacağı bildirildi.

İspanya merkezi hükûmeti anayasaya aykırı referandum sonrası tek taraflı bağımsızlık ilan eden Katalonya yönetiminin tamamını görevden aldığını açıkladı. 

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, anayasanın 155. maddesi gereği, Katalonya özerk yönetimi hükûmetini ve yerel polis müdürlerini görevden aldıklarını bildirdi.

YENİ SEÇİMLER 21 ARALIK'TA

Ayrıca kararı onaylayan Katalonya parlamentosu feshedildi. Madrid hükûmeti, Katalonya'daki yeni parlamento seçimlerinin 21 aralıkta yapılacağını ifade etti.

DIŞİŞLERİ: İSPANYA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İspanya'nın toprak bütünlüğüne vurgu yapılarak Madrid hükûmetinin çabalarının desteklendiği bildirildi.

Dışişleri'nin açıklaması şöyle; "Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun aldığı bağımsızlık ilanı kararı doğru yönde atılmış bir adım teşkil etmemektedir. İspanya'nın toprak bütünlüğü ile Anayasa'ya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak görmekteyiz. Parlamento'nun tek taraflı kararının İspanya Anayasası ve kanunlarıyla bağdaşmadığını, İspanya ve bölge halkının iradesini yansıtmadığını değerlendirmekteyiz.

Anayasal meşruiyeti bulunmayan, gerginliğe ve tırmanmaya yol açabilecek bu tek taraflı kararda ısrar edilmemesini, demokrasi çerçevesinde ve hukukun üstünlüğü temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekteyiz.

Türkiye, dost ve müttefik İspanya'nın hükûmet ve kurumlarının bu sınamayı aşabileceğinden kuşku duymamakta ve bu yöndeki çabalarını desteklemektedir."

AB VE ABD'DEN MADRİD'E DESTEK

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, tek taraflı bağımsızlık ilanını, "AB için hiçbir şey değişmedi. İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor." sözleriyle değerlendirdi. Tusk ayrıca, İspanyol hükûmetinin güç kullanmaktan kaçınmasını umduğunu da dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan resmî açıklamada da, İspanya merkezi hükûmetine destek verildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "Katalonya, İspanya'nın ayrılmaz bir parçası ve ABD, İspanya yönetiminin ülkeyi bir arada tutmak için aldığı anayasal tedbirleri destekliyor." dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...