Türkiye markalı ilk hibrit motor

Düzenleyen:
Türkiye markalı ilk hibrit motor

T-Otomobil Haberleri

Yerli sanayicilerle yola çıkan Oyak-Renault, hibrit motor üretecek. Yüzde 100 Türk malı olması beklenen motor, 2019 Clio modelinde kullanılacak.

ALİ ÇELİK

Emisyon krizinin ardından Avrupa ülkelerinin dizel motorlara karşı başlattığı savaş, elektrikli ve hibrit araçların önünü açtı. Ekonomik ve çevreci olmasından dolayı ön plana çıkan hibrit araçlar, ÖTV teşviki ile birlikte ülkemizde de hızla yayılmaya başladı. Sadece Sakarya’da üretilen Toyota C-HR hibrit modeli, hem ana vatanı Japonya’da hem Avrupa ve Amerika’da hem de iç pazarda yoğun ilgi görüyor. 2016 Ocak-Eylül döneminde Türkiye’de 551 olan hibrit araç satışı beş kattan fazla arttı ve bu yılın aynı döneminde 2 bin 747’ye kadar yükseldi.
15 TEDARİKÇİYLE YOLA ÇIKIYOR
Türkiye otomotiv pazarında yıllardır lider olan Oyak-Renault bu yarışta önemli bir adım atarak uzun zamandır görüştüğü yerli tedarikçilerle  hibrit motor üretimi için düğmeye basmaya hazırlanıyor. Söz konusu motorun, Türkiye’de üretilmesi, yüzde 100’e yakın yerlilik oranıyla gün yüzüne çıkması ve kendi segmentindeki satış lideri olan Renault Clio’da kullanılması planlanıyor. Oyak, şimdiye kadar yaklaşık 15 Türk tedarikçiyle masaya oturdu ve görüşmeler devam ediyor. Planlamaya göre, 2019 yılında yenilenecek Clio, hibrit motorlu olacak. Hibrit motor ilk olarak 1,6 litrelik benzinli motorla kombine edilecek. 115 beygir güç üreten bu motor şu an Megane Sedan ve hatcback modellerde kullanılıyor. Fakat hibrit ünitenin yerlilik oranı yüksek 1,0 litrelik benzinli motorla bir araya gelme ihtimali de yüksek. Oyak-Renault’nun Bursa’da üretip ihraç ettiği 1,0 litrelik bu ünite ise 75 beygir güç üretiyor ve Sce ismi ile Dacia Sandero ve Renault Symbol modellerinde kullanılıyor.
YILLIK ÜRETİM 10 BİN ADET
Yerli tedarikçiler tarafından teyit edilen bilgilere göre hibrit Clio, Bursa fabrikasında dizel ve benzinli modellerin yanında yeni hat kurularak ayrı bir bant üzerinde imal edilecek. Planlama, yıllık 10 bin adetlik rakamlar çerçevesinde yapılıyor. Yeni Clio modeli, mevcut modelin üretimini sonlandırılmayacak.
Oyak-Renault, marka grubu içinde önemli bir görevi daha üstlenecek. Coğrafi olarak bölgenin tedarikçisi olacak Renault, Türkiye organizasyon planlarını tamamen değiştiriyor. Bununla ilgili olarak da Türk tedarikçilerle kasım ayında bir toplantıya hazırlanan Oyak; Romanya, Rusya, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan gibi bölgelerin yedek parça ihtiyacının temini ve yönetimini de  Türkiye’den yapacak. 

Türkiye markalı ilk hibrit motor

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...