Ayrılıkçı Katalan siyasetçiler hakim karşısında

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Ayrılıkçı Katalan siyasetçiler hakim karşısında

DÜNYA Haberleri  / AA

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nde bağımsızlık yanlısı girişimlerinden dolayı "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan ayrılıkçı 20 Katalan siyasetçiden 15'i mahkeme karşısına çıktı.

30 Ekim'den bu yana Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan eski Katalonya Özerk Yönetim Hükûmeti Başkanı Carles Puigdemont ve 4 eski Katalan bakan ise mahkemeye gelmedi.

Puigdemont ve bakanlar, "Katalonya meşru hükûmeti" imzasıyla Brüksel'den yaptıkları yazılı açıklamada, Katalan siyasetçilere yönelik Madrid'deki mahkemelerde açılan soruşturmalar için "siyasi yargı" ifadesini kullandı.

Açıklamada başsavcının talep ettiği 45 yıla kadar hapis cezasının "orantısız" olduğu vurgulanarak "Katalonya başkanı ve bakanları Brüksel'de kalıp yargıdan kaçma niyetinde değildir. Avrupa Birliği'nin (AB) sahip olduğu diğer yargı mekanizmaları karşısında yargıya cevap verilecektir." ifadeleri kullanıldı.

Başsavcılık, merkezî hükûmetin görevden aldığı Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve eski hükûmetin 12 üyesi için Ulusal Mahkeme, fiilen görevinde olan Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell ve Divan Kurulunun 5 üyesi için de Yüksek Mahkeme'de dava açılması için başvuru yapmıştı.

Ulusal Mahkeme hakimi, eski bakanların ifadelerini almaya başladı. Yüksek Mahkeme hakimi ise savunma avukatlarından gelen talep üzerine Forcadell ve Divan Kurulunun 5 üyesinin ifadelerinin alınması işlemini 9 Kasım'a erteledi.

Hakim, ifadelerinin yarın tamamlanması beklenen bakanların tutuklu veya tutuksuz yargılanmalarıyla ilgili kararını açıklayacak.

İfade vermeye gelmeyeceğini açıklayan Puigdemont ve 4 eski bakan için tutuklama emri çıkarılabileceği belirtiliyor. Başsavcılık, ayrılıkçı 20 Katalan siyasetçinin tutuksuz yargılanmaları için 6,2 milyon avroluk kefalet talep etmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...