Mısır hakkında flaş iddia, 'Mursi ABD'yi reddetti, darbe geldi'

Mısır hakkında flaş iddia, 'Mursi ABD'yi reddetti, darbe geldi'

GÜNDEM Haberleri

Mısır'daki darbeden birkaç saat önce bakın neler yaşanmış.

ABD medyasında yer alan habere göre Mısır'daki darbeden birkaç saat önce bakın neler yaşanmış. Başkan Barack Obama'nın "Mısır 'da taraf tutmuyoruz" açıklamasına rağmen ABD 'nin darbe de etkin bir rol oynadığı öne sürüldü. New York Times, Washington'ın Mısır'daki gelişmelere aylar öncesinden müdahil olduğunu ve Mursi'nin 'darbeye sadece 1 saat kaldığı' haberini bizzat ABD Büyükelçisi Anne Patterson yoluyla aldığını yazdı. Gazeteye göre Mısır'da darbe Mursi'nin ABD tarafından iletilen son teklifi reddetmesi üzerine kesinleşti. Öyle ki, ABD elçisiyle yapılan son konuşma sonrası bir yardımcısı toplantı odasından dışarıya şu mesajı attı: "Mother Amerika dedi ki, oyun bir saat içinde bitecek."
New York Times ile Suudi ve Kuveyt medyasına yansıyanlara göre Mursi'nin koltuktaki son saatleri şöyle geçti:
* Mursi, üç gündür süren kitlesel protestoları değerlendirmek üzere geçen çarşamba akşama doğru Müslüman Kardeşler kurmaylarını ofisinde topladı. Aynı saatlerde generallerin 4 saat sürecek toplantısına katılmayı davetli olduğu halde reddetmiş, orduyla ipleri koparmıştı.
* Tahrir'de toplanan yüzbinlerce kişiyi TV'de izleyen Mursi, bir yardımcısına "Sence bu, (gösterilerin) zirve noktası mı" diye sordu. Cevabı da kendisi verdi: "Hayır, kanımı yerde akarken gördüğünde zirve noktası olacak."
* Darbeye birkaç saat kala, bir Arap dışişleri bakanı Mursi'yi arayarak 'orduyla çatışmaya son vermesi' için 'nihai öneri' getirdi. Bakan, ABD'nin 'temsilcisi' olarak aradığını söyleyerek, görevde kalması karşılığı yeni başbakan ve yasama yetkisi bulunan bir kabine atamasını önerdi. Mursi daha önce ordunun benzer bir talebine kendi boynunu işaret edip "Önce bunu (almalılar)" cevabını vermişti. Arap bakanı da reddetti.
* Bunun üzerine dış politika danışmanı Essam Haddad odadan çıkarak Patterson'ı arayıp cevabı iletti. Haddad döndüğünde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'la da konuşmuştu; darbenin başlamak üzere olduğunu söyledi. Bu noktada, Mursi'nin bir yardımcısı Mısırlıların ABD için kullandığı alaycı "Mother Amerika" ifadesiyle bir arkadaşına şu mesajı attı: "Anne biraz evvel dedi ki, oyun bir saat içinde bitecek."
* Kurmaylarıyla toplandıkları ofisinin kapısı 17.00 sularında açıldığında Mursi şaşırdı. Üç general içeri girdi. Mursi'nin görevden alındığını söylediler. Mursi "neredeyse histerik bir şekilde, kontrol edilemez" bir kahkaha attı. "Olanlar kabul edilemez. Bu darbedir" dedi.
* Mursi'nin kadın danışmanı Pakinam El Şarkavi komutanlara "Bu yaptığınız yasadışı" diye bağırıyordu. Mursi, "Gözaltında mıyım" diye sordu. Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi, "Hayır, ama şu andan itibaren ev hapsindesiniz" deyince Mursi, "O zaman bunu bir savaşa çevireceğim ve kimin kazanacağını göreceksiniz" karşılığını verdi. Sisi'nin cevabı şu oldu: "Halk kazanacak. Şimdi gözaltındasınız."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...