HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

ABD'den Gezi Parkı açıklaması

Kaynak:
ABD'den Gezi Parkı açıklaması

GÜNDEM Haberleri  / 

ABD Dışişleri Bakanlığı Gezi olaylarıyla ilgili bir açıklama yaparak olayları izlemeye devam ettiklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Gezi olaylarıyla ilgili bir açıklama yaparak olayları izlemeye devam ettiklerini belirtti. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada ayrıca Türkiye'nin Mısır olayında Batı'yı eleştirmesi, Washington Büyükelçiliği'nin Amerikan istihbaratınca dinlendiği iddialarıyla ilgili mesajlar verildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük basın toplantısında, Türkiye'nin Mısır'daki yaklaşımı, Washington Türk Büyükelçiliği'nin NSA (Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı) tarafından dinlendiği iddiaları ve Gezi Olayları ele alındı. Sözcü Jen Psaki, Mısır konusunda Türkiye ile yakın temas halinde olduklarını söylerken, Türkiye'nin eleştirileriyle ilgili, ABD'nin olayın darbe olup olmadığını halen değerlendirdiğini söyledi. Dinleme iddialarıyla ilgilendiklerini, halen devam eden Gezi Parkı eylemlerini ise izlemeye devam ettiklerni açıkladı.
DAVUTOĞLU İLE KONUŞUYORLAR
Psaki, Türk Hükümeti'nin başta ABD, Batı ülkelerini Mısır'da yaşananları darbe olarak nitelendirmemekle suçlaması konusunsa şunları söyledi: "Bakan Kerry, hafta sonundan beri Mısır'daki olaylarla ilgili birçok kez Bakan Davutoğlu ile temas kurdu. Şu anda net bir şekilde (olayın bir darbe olup olmadığı konusunda) kendi değerlendirmemizi yapma sürecindeyiz. Bunun önüne geçmek istemiyorum. Yakın ilişki halindeyiz. Biliyorsunuz Bakan Kerry ve Bakan Davutoğlu da birçok konuda yakın çalışma halindeler. Mısır konusunda birçok konuşmaları oldu. Diğerleri hakkında konuşmak istemem ama Mısır'daki istikrar bölgedeki birçok ülkeyi yakından ilgilendiriyor. Bizim odaklandığımız da bu."
İSTİKRARLI MISIR MENFAATİMİZE
ABD'nin olaydaki rolüyle ilgili Mısırlılarda oluşan algının ABD'nin Mısır halkı nezdindeki kamu diplomasisini nasıl etkileyeceği sorusuna ise Psaki, "Doğru olanı aktarmaya devam edeceğiz. O da şu: Biz Mısır halkının yanındayız. Taraf tutmuyoruz ama tüm taraflarla temas halindeyiz. Menfaatimiz istikralı bir Mısır'a doğru ilerlemek. Bu yüzden bu kadar işin içindeyiz" diye cevap verdi.
DİNLEME SUÇLAMALARI
Psaki, Edward Snowden Olayı'nın ardından ortaya atılan, NSA'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ABD'deki yabancı misyonları dinlediği iddiaları hakkında Türk Hükümeti'nin ABD Yönetimi'nden açıklama istemesi konusunda da şunları söyledi: "Bakan Kerry ve Bakan Davutoğlu birçok konuda görüştüler. Mısır, Suriye... Bu konunun (dinleme suçlamaları) gündeme geldiğinden emin değilim. Ama birçok ülkeyle bilgi paylaşımı dahil önemli ilişkilere sahip olmaktan memnun olduğumuz gibi bu konuyla da ilgileniyoruz. Bu konuşmaları da diplomatik seviyede devam ettireceğiz."
GEZİ EYLEMLERİ
Psaki son olarak bir soru üzerine ABD'nin daha önce 20'ye yakın farklı açıklama yaptığı Gezi Olayları'na da değindi ve durumu halen izlediklerini belirterek şunları söyledi: "Birkaç haftadır olayları yakından takip ediyoruz. Tüm taraflara gerilimi azaltma ve sorunu diyalog yoluyla çözme çağrısı yapıyoruz. Ve herkesi itidalli davranmaya, şiddetten kaçınmaya davet ediyoruz.

GÜNDEM
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...