Mısır'da gerilim tırmanıyor, iç savaş endişesi had safhada

Mısır'da gerilim tırmanıyor, iç savaş endişesi had safhada

DÜNYA Haberleri

Mısır'da İç savaş korkusu, Müslüman Kardeşler orduya karşı direnişe çağırdı

Mısır'da askerlerin Mursi taraftarlarına ateş açmasının ardından Müslüman Kardeşler, orduya karşı direniş çağrısında bulundu. Ülkenin iç savaşa sürüklenmesinden endişe ediliyor. Mısır'da Muhammed Mursi'nin devlet başkanlığından düşürülmesinin ardından Mursi'nin başlıca destekçisi Müslüman Kardeşler ile ordu arasındaki gerilim tırmanıyor. Mursi'nin tutulduğu sanılan Cumhuriyet Muhafızları'nın başkent Kahire'deki ana karargâhı önünde pazartesi sabahı toplanan Mursi yanlılarına askerlerin ateş açması sonucu en az 51 kişinin hayatını kaybettiği, 400'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Olayın nasıl meydana geldiğine ilişkin ise taraflardan farklı açıklamalar yapıldı. Ordu ve geçici Devlet Başkanı Adli Mansur, Mursi yanlılarının binaya girmeye çalıştığını dile getirirken, Müslüman Kardeşler ise askerin barışçıl gösteri yapmak isteyen kalabalığa ateş açtığını savundu.
'Oturma eylemi yapılıyordu'
Sabah namazı sonrasında protesto gösterisi düzenlemek isteyen taraftarlarına ateş açıldığını kaydeden Müslüman Kardeşler'in sözcüsü Gehad El Haddad, oturma eylemi yapmak isteyen kalabalığın şiddet kullanılarak dağıtıldığını söyledi.
Taraftarlarından şimdiye kadar protesto gösterilerini barışçıl yollarla düzenlemesini isteyen Müslüman Kardeşler, bu olayı 'katliam' olarak nitelendirerek taraftarlarına direniş çağrısında bulundu. Mısır'ın 'yeni bir Suriye'ye dönüşmemesi uyarısında bulunan parti, uluslararası toplumdan ordunun 'katliamlarını' durdurmasını istedi.
Selefiler müzakerelerden çekildi
Mısır'daki ikinci büyük İslamcı gücü oluşturan Selefilerden de karargâhın önünde yaşananlara tepki geldi. Selefilerin oluşturduğu Nur Partisi, yeni hükümetin oluşturulması ile ilgili olarak katıldıkları müzakere sürecinden çekildiklerini duyurdu.
Selefiler, daha önce yaptığı açıklamada, kan akmasını önlemek için kurulması planlanan yeni yönetimle ilgili görüşmelere katılmaya hazır olduğunu duyurmuştu.
Bağımsız soruşturma
Geçiş döneminin devlet başkanı olarak görev alan Mısır Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur ise olayın soruşturulması için bağımsız bir komisyon oluşturulacağını açıkladı.
Mansur, bununla birlikte göstericilere kışlalardan ve diğer 'hayati' önem taşıyan noktalardan uzak durmaları çağrısında bulundu.
Kınama mesajları
Kahire'de yaşanan olaya uluslararası toplumdan da tepki geldi.
Avrupa Birliği, göstericilere ateş açılmasını kınadığını bildirerek bu olayın Mısır'a yapılan mali yardımlara etkisi olabileceğine dikkat çekti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü yaptığı açıklamada, Mısır'a yapılan mali desteğin gözden geçirildiğini söyledi.
Sözcü, "Yaşanan şiddetten dolayı üzgünüz ve olayı kınıyoruz. Siyasi sürecin barışçıl yollarla devam etmesi beklentisi içindeyiz" şeklinde konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de olayı kınadı. Olayın bağımsız şekilde soruşturulmasını isteyen Westerwelle, Mısır'da yeni şiddet olaylarının tırmanmasından endişe duyduklarını belirtti.
Olayı kınayan Türk Dışişleri Bakanlığı da yazılı açıklamasında, "Bu saldırıyı temel insani değerler adına şiddetle kınıyoruz. İnsanlarin toplu olarak hedef alındığı bu saldırı, Mısır'da son derece vahim gelişmelere yol açabilecek bir olay olarak görülmektedir. Saldırı, ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri hürriyeti gibi temel evrensel değerlerin çiğnenmesinin yanı sıra şiddeti körükleyecek bir provokasyon niteliği de taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...