Üçüncü havalimanı ve yeni şehrin zemini 'kaya' gibi

- Güncelleme:
Üçüncü havalimanı ve yeni şehrin zemini 'kaya' gibi

Ekonomi Haberleri

İstanbul'a yapılacak havalimanı ve yeni şehrin zemin etütleri tamamlandı. Her iki projenin yapılacağı alanın depreme dayanıklı ve afetlere karşı sağlam olduğu anlaşıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı çılgın projelerin zeminine ilişkin meslek odalarının iddiaları "fos" çıktı. Üç farklı inceleme bu projelerinin zeminlerinin 'kaya' gibi sağlam olduğunu gözler önüne serdi. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ve yeni şehrin zemin etütleri tamamlandı. Zemin etütleri ile ilgili yaptırılan incelemeler her iki projenin yapılacağı alanın depreme dayanıklı ve afetlere karşı sağlam olduğunu ortaya koydu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hem toplamda 2.5 milyon kişinin yaşayacağı yeni şehir hem de 22.1 milyar euro bedelle ihale edilen üçüncü havalimanının jeolojik ve jeofizik etütlerinden kısa süre içinde tamamlandığını açıkladı. Bayraktar, "Avrupa yakasında kurulacak yeni şehre ilişkin sonuçlar çok iyi çıktı. İstanbul'da olmayan bir zemin var. 3. ve 4. deprem kuşağında yer alıyor. Eğim ve toprak yapısı açısından çok uygun. Afete maruz bir alan olmadığı gibi sıvılaşma riski olan bir alanda bulunmuyor. Herhangi bir heyelan tehlikesi de yok" dedi. Kayaşehir başta olmak üzere İstanbul'un Avrupa yakasına kurulacak yeni şehir 40 bin hektarlık bir alan üzerine inşa edilecek. Master plan ise 1/25 olarak uygulanacak. Yeni şehirde 1 milyon nbsp;200 bin kişi için konut yapılacak. Yeni şehir olarak planlanan bölgede ise toplamda 2,5 milyon kişi yaşayacak. Bunun 800 bin kişisi nbsp;Halkalı, Küçükçekmece ve Arnavutköy'den kentsel dönüşüm kapsamında buraya transfer edilecek. Eski planlar çerçevesinde ihalen yeni şehrin kurulacağı bölgede ise 500 bin kişi yaşıyor. nbsp;Söz konusu rakamın İstanbul'un nüfusuna yeni bir ekleme anlamına gelmediğini aktaran Bayraktar, "Çünkü nbsp;buranın büyük kısmında kentsel dönüşüm çerçevesinde bir nüfus aktarımı düşünüyoruz. Bazı yerlerden transfer olabilir. İşte Küçükçekmece'nin deprem riski, Avcılar'ın deprem riski oralarda zaten sıkıntılı yerler fazla var. Güngören'nin oradaki başka bölgelerin Esenleri düşünüldüğü zaman oraların daha düzenli sosyal donatısı daha fazla, yeşil alanı fazla planlanması. O planlama neticesinde de diğer yerlerden oralara taşımak" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...