BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Bir kâse tarhana Kansere kalkan

Bir kâse tarhana Kansere kalkan

Sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, “Tarhanayı ihmal etmeyin” diyor



> Prof. Dr. İsmail Çelik: Televizyonlardan duyduklarınıza değil, anneannelerinizden duyduklarınıza kulak verin; tarhana başta olmak üzere onların tavsiye ettiği yiyecekleri yiyin ve kanserden korunun > ANKARA AA Hacettepe Üniversitesi Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, kanserden korunmada beslenmenin önemine vurgu yaparken, halka, televizyondan duyduklarını değil, anneannelerinden duyduklarını yemelerini tavsiye etti. Çelik, kanserden korunmada beslenmenin önemine ilişkin bilgi verirken, Anadolu kültüründeki yemek anlayışına sahip çıkılmasını istedi ve özellikle annelerin vazgeçilmezi “tarhana çorbasının” faydalarına dikkati çekti. Prof. Dr. Çelik, “Televizyondan duyduklarına değil, ananelerinden duyduklarını yemelerini teklif ediyorum. Köyümüzdeki, bize öğretilenleri yerlerse kanserden korunurlar. Meyve, sebze, lifler, tahıllar. Köylerde çok ciddi et yenmezdi. Her gün her gün etler, pideler restoran kültürüdür. Her gün et mi yenir, bir kere o kadar zengin değildi Türk halkı. Et az yenecek, meyve sebze çok yenecek, tahıldan da biraz fazla” dedi. TARHANAYA BAKIN ANLARSINIZ Sigara kullanmamanın, kanserden korunmada önemli faktörlerden biri olduğunu dile getiren Çelik, “Bir sigara içmemek ve şişmanlamamak. Yiyorsanız eğer yakmak için egzersiz yapın. Ticari amaçlı, belli kliniğe yönlendirme amaçlı her şeyi kesmeliler insanlar, Anadolu kültüründeki yemek anlayışına uygun beslenmeli. Tarhana çorbasının içeriğinde o kadar kanserden koruyan madde var ki... Yoğurdundan domatesine içindekilere bir baksınlar” değerlendirmesinde bulundu.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT