HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Tarsus mutfağı dünyaya açılıyor

Düzenleyen: /
Tarsus mutfağı dünyaya açılıyor
Tarsus Mutfağı, Antep, Mersin, Haber

YAŞAM Haberleri

G.Antep ve Ş.Urfa mutfağına rakip olarak görülen Tarsus yemekleri göz kamaştırıyor...

İrfan Özfatura
irfan.ozfatura@tg.com.tr

Tarsus, bölgedeki en eski, en köklü merkezlerden biri. Nereyi eşeleseniz antik şehir fışkırıyor. Misafirler sadece tarihte iz bırakmış ünlülerin ayak izlerini takip etmekle kalmıyor, şirin ilçenin güçlü mutfağı ile de tanışıyorlar. 
Burası bereketli bir coğrafya... Gözünüzün alabildiğine incirlik, zeytinlik, portakal mandalina bahçeleri ve bağlar uzanıyor. Dağlarda aluç, kuşburnu, murç, böğürtlen, ahlat… Tarsus’tan geçen kavimler de yöre mutfağına çok şey katmışlar. 10 bin yıllık bir birikim var bu kıvamın altında. İşte bu zenginlik heba olmasın diye kolları sıvayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Mersin Üniversitesi, Tarsus Ticaret Odası, Mersin ve Tarsus Kent Konseyleri düzenledikleri festival ile misafirlere lezzet dolu günler yaşattılar. Mersin Büyükşehir Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can konuklarla tek tek ilgilenip yöre lezzetlerini anlattılar. 
ŞAŞIRIP KALDILAR
Bilhassa Adana ve Urfa kebaba rakip olarak görülen Tarsus kebabı çok beğenildi, misafirler bol bol humus, içli köfte, ciğer, tantuni, fındık lahmacun yedi; onlarca çeşit börek, sumak ekşili dolmalar, sarmalar, nar ekşili salatalar karşısında şaşkınlığa uğradılar. Bir baharat manzumesi olan kaynar ve bir kahve çeşidi olan Tarsusi içmeye doyamadılar. Sarı burma, baklava, mamul, kerebiç, karakuş ve cezeryelere bayıldılar.
Kır kahvaltısında masalarına 40 farklı tabak kondu, her birinden birer lokma alabildiler anca. 
Ki evlerde pişen lepe, tutmaç, tarhana, topalak çorbası, yüzük aşı, kol böreği, mumbar, çandır eyası, palıza, mahluta, babagannuş, şevket-i bostan, marata, dul avrat çorbası, kuturlı açma, tarator, yahniler, dövmeler, pilakiler, kavurmalar ve pilavlarla tanışamadılar daha. Çeşit çeşit pekmezleri, reçelleri, şerbetleri, hoşafları görseler ne yapacaklardı acaba?

Tarsus mutfağı dünyaya açılıyor

Yabancı ilgisi fazla
Lübnanlı yazar ve gurme Barbara Abdini Massad, mahallî lezzetlerin korunması gerektiğini söyleyerek organizasyona destek verdi. Türk Aşçı Millî Takımı Kaptanı Esat Özata ocak başına geçerken modern kebap yorumcusu Edward Brunet Adriano dayanamayıp şişe köfte geçirmeye çalıştı. Bu sene birincisi düzenlenen “Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri” geleneksel hâle getirilecek, ağzının tadını bilenlerin adresi olacak.

Tarsus mutfağı dünyaya açılıyor

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...