Güney Amerika'nın tarihî Colon Tiyatrosu ilgi çekiyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Güney Amerika'nın tarihî Colon Tiyatrosu ilgi çekiyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Kolombiya’da 125’inci yılını geride bırakan Colon Tiyatrosu, Güney Amerika'nın en eski opera salonlarından biri olarak sanatseverlerin ilgisini çekiyor.

Colon Tiyatrosu, başkent Bogota’nın, Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino, Bolivar Meydanı, Ulusal Adalet Sarayı, Bogota Ana Katedrali gibi tarihî yapılarının bulunduğu kolonyal şehir merkezi Candelaria’da yer alıyor.

Güney Amerika’nın en eski opera salonlarından Teatro Colon’un yapımına 1885 yılında dönemin Devlet Başkanı Rafael Nunez'in, burada bulunan Ramirez Kolezyumu (Amfi tiyatrosu) ve Maldonado Tiyatrosunun, "İtalyan stili ile ulusal tiyatro yapılması" amacıyla kamulaştırmasının ardından başlandı.

İtalyan Mimar Pietro Cantini imzasını taşıyan ve Candelaria'nın renkli, eski ve biraz da dar sokaklarından geçilerek ulaşılan bu "neoklasik" eser, Kristof Kolomb’un kıtaya ayak basmasının 400'üncü yıldönümü olan 1892'de hizmete girdi.

Toplam alanı 2 bin 400 metrekareyi bulan ve dış görünümü "Toskana Düzeni"ne sahip tiyatronun sahnesinin tam üzerindeki kemerde ise adını taşıdığı Kolomb'un resmi bulunuyor.

İç dekorasyonu ve süslemeleri de yine bir İtalyan Mimar Luigi Ramelli'ye ait olan Teatro Colon'un ana salonunu aydınlatan ve o zamanların Çekoslovakya'sından getirilen kristallerle bezenmiş lamba ise yapımından tam 56 yıl sonra asılmış.

Bu lambanın etrafını, müzikte ilham perisi olarak da bilinen yunan mitolojisindeki müzlerden (kardeş tanrıçalar) altısının süslediği ana salonda 773 sandalye yer alıyor.

Colon Tiyatrosu, geçen yıl 24 Kasım'da, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Rodrigo Londono’nun imzaladığı ve bu ülkede yarım yüzyıldan fazla süren çatışmaları sonlandıran barış anlaşmasının törenine ev sahipliği yapmıştı.

Tiyatro, kuruluşunun 125'inci yıldönümü kutlamaları dolayısıyla da ekim ayı ortalarında bir dizi kültürel etkinlikle Kolombiyalı sanatseverlere kapılarını açmıştı.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...