Nihat Ergün, TÜBİTAK enstitülerini geliştirecek

/ Kaynak: CHA
- Güncelleme:
 Nihat Ergün, TÜBİTAK enstitülerini geliştirecek

Ekonomi Haberleri  / CHA

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK enstitülerini, yüksek lisans ve doktora yapılabilen enstitüler haline getireceklerini belirtti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK enstitülerini, yüksek lisans ve doktora yapılabilen enstitüler haline getireceklerini belirterek, "Enstitülerde birçok arkadaşımız hem yüksek lisans ve doktoralarını yapacak hem de Türkiye'nin çok kritik projelerinde aktif bir şekilde yer alma imkanını yakalayacaklar. Bu iki projeyi birlikte yapacağız." dedi.
Bakan Ergün, TÜBİTAK'ın, üniversite öğrencilerine yönelik bu yıl ilk kez düzenlediği 'Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması'nın final programına katıldı. Ergün, burada yaptığı konuşmada, üniversiteler ile sanayi arasındaki işbirliğini sağlamayı amaçladıklarını belirterek, bu işbirliği olmadan teknolojinin doğamayacağına dikkat çekti. İlerlemelerin, girişimcilik atmosferinin olduğu bölgelerden geçtiğine işaret eden Ergün, "Atmosferin olmadığı bir ortamda becerikli insanlardan yararlanılamaz. Türkiye gelişmiş ülkelerin standartlarının altında da olsa, gelişmiş ülkeler ile arasındaki makası giderek daraltmaktadır." diye konuştu. Türkiye'nin, 2023 hedeflerini yakalaması için bilim ve teknoloji alanında ciddi bir atmosferi yakalaması gerektiğini dile getiren Ergün, "2023'e kadar, üretilen yüksek teknolojinin oranını yüzde 20'lere çıkarmalıyız. Türkiye'yi artık montajın yapıldığı bir ülke olmaktan çıkarmalıyız. Tasarımın yapıldığı, Ar-Ge'nin yapıldığı, yeniliğin yapıldığı bir ülke haline getirmeliyiz." tavsiyelerinde bulundu. Girişimciliği üniversite mezunları arasında yaygınlaştıracaklarını da ifade eden Bakan Ergün, buna odaklanıldığında, hedeflerin gerçekleşeceğini söyledi.

Dünyada, araştırmaların büyük çoğunluğunun, üniversitelerin yüksek lisans ve doktora okuyan öğrencileri tarafından yapıldığını da aktaran Ergün, Türkiye'de bu sistemin çalışmadığından yakındı. Bakan Ergün, şöyle dedi: "Bizim öğrencilerimizi yüksek lisans ve doktora yapmaları için başka yerlere gönderiyoruz. TÜBİTAK enstitülerini, yüksek lisans ve doktora yapılabilen enstitüler haline getireceğiz. O zaman enstitülerde birçok arkadaşımız hem yüksek lisans ve doktoralarını yapacak hem de Türkiye'nin çok kritik projelerinde aktif bir şekilde yer alma imkanını yakalayacaklar. Bu iki projeyi birlikte yapacağız."

ÖĞRENCİLERİN SANAYİ İÇİN YAPTIKLARI PROJELER YARIŞTI

TÜBİTAK'ın üniversite öğrencilerine yönelik bu yıl ilk kez düzenlediği 'Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması'nın finaline 45 üniversiteden 349 öğrenci hazırlandı. 140 projenin sergilendiği final yarışmasında, dereceye giren öğrencilere program sonunda toplam 423 bin TL'lik para ödülü dağıtıldı.

Ekonomi
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...