BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Balkan lezzeti Boşnak Böreği

Balkan lezzeti Boşnak Böreği

Birsen Egi, taze, temiz ve ucuz organik ürünlerin satıldığı Pendik Sapanbağları halk pazarının içinde bir börekçi dükkânı işletiyor. Oklavasız açtığı peynirli, patatesli, kıymalı Boşnak Böreği ile yiyenlerin damağında eşsiz bir tat bırakıyor...



Geçen haftaki yazımda söz vermiştim. Bu hafta 15 gün önce gittiğim Pendik Sapanbağları halk pazarını, pazarın renkli simalarını, Boşnak mahallesinin marifetli hanımlarını anlatacağım. Bu mahalle, şehrin gürültüsünden, karmaşasından, tozundan dumanından uzak, sessiz, huzurlu bir yer. DÜZENLİ BİR HALK PAZARI Pazar yeri genişçe bir caddede kurulmuş. Tezgahlar iki taraflı düzgün bir şekilde sıralanmış. Pazar yerini gezerken önce neye bakarsınız? Elbette malların kalitesine ve üzerindeki etiketlere. Etiler’de alışverişlerimi market ya da manavlardan yapıyorum. Her iki yerin etiketlerini karşılaştırınca ağzım açık kaldı. Pazar yeri fiyatları benim alış fiyatlarımın üçte biri. Manavdan 4-5 liraya aldığım sebze ve meyvelerin çoğu 1.5-2 TL. Üstelik satılan mallar canlı ve taze. Bahçelerden sabah toplanmış yemyeşil, taze salatalar hemen dikkat çekiyor. Satıcı, “İşte tam organik bunlar” diye anlatıyor. Mallar temiz, düzenli, hijyenik bir şekilde yan yana dizilmiş. Kekik, nanenin kokusu uzaktan hissediliyor. USTA ELLERDEN BÖREK Pazar gezimiz bitince, ufak bir dükkâna geliyoruz. Tabelasında “Beril “ yazılı, vitrinde ise “Boşnak Böreği, Boşnak Mantısı, Boşnak Tatlısı”. Birsen Egi, 6 çocuklu bir Boşnak ailesinin kızı. Aile 1957’de Yugoslavya’dan gelmiş. Anne ölünce kardeşlere bakmak Birsen Hanım’a düşmüş. Kendisini “Balkan Türkü” olarak tanımlıyor. -”Kardeşlerime bakarken, her gün börek yapardım” diye anlatıyor. “Hem ekonomikti hem tok tutuyordu. Böylece börek ustası oldum.” -Bu ustalığını şimdi ufacık dükkânında sergiliyor. Yanımızda hazırladığı böreği ne kadar ustaca el marifetiyle yaptığına şahit oldum. Hamur sadece un, su ve tuzla yoğuruluyor. Daha sonra oklava olmadan tamamen elle çekeleyerek bir masa genişliğine getiriliyor. Birsen Egi, 1 kg kadar önceden hazırlanmış hamurunu, arada tereyağı, margarin ve sıvı yağla yağlayarak 1 m çapında yuvarlak bir masaya geçirdi. Daha sonra ıspanaklı (peynirli, patatesli, kıymalı da olabiliyor) içi kenarlara taksim edip, kıvırdı. Kıvrılmış böreği salyangoz şeklinde yağlanmış tepsisine yerleştirip kızarttı. Doğrusu pek güzel ve lezzetliydi. Birsen Hanım, Balkanların sıcak şivesiyle, içten gelen misafiperverliği ile karşılıyor sizi. Dükkândaki börekler sabahtan tükeniyor. Telefon siparişleri alabiliyor. - “Çok sipariş veren var” diyor. “Günde 8-9 tepsi yaptığım oluyor.” EV TURŞUSU - Bu defa yine aynı mahallede yaşayan bir başka marifetli, üretken kadının evindeyiz. Fahriye Akova da 1969’da Yugoslavya’dan gelmiş, emekli, sevimli, çalışkan bir başka Boşnak Hanım. Onun marifeti de turşu yapmak. Mevsimine göre çok çeşitli sebze ya da meyvenin turşusunu yapıyor. O gün sadece biraz sirke, tuz, sarımsak ve limonla yaptığı lahana, pancar, sarı biber, salatalık turşularının tadına baktım. Tadı, kokusu, tuzu kararında, üstelik boğazınızı yakmıyor. Böylece bir pazar günümü sakin, temiz havada, yeşil bahçeler içinde huzurlu bir mahallede geçirdim. Şartlarınız elverirse bu sakin mahallede oturup, fazla uzağa gitmeden alış verişinizi sadece yürüme mesafesindeki pazardan yaparak, bahçenizin keyfini çıkarıp, komşularınızla tatlı sohbetler yapabilirseniz ne mutlu! Sağlık, huzur, afiyetle kalınız! SİPARİŞ İÇİN Fahriye Akova 0532 214 39 12 Birsen Egi 0538 282 9967
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT