BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > 2011 rüzgâr gibi geçti akıllarda ne kaldı

2011 rüzgâr gibi geçti akıllarda ne kaldı

Fırtına gibi bir yıl yaşadık. Dünya siyaseti neredeyse yeniden şekillendi. 2011 krizler, isyanlar, depremler, operasyonlar ve skandalların gölgesinde geçti. 2011’de yaşananlarla ilgili 50 soruluk bir test hazırladık. Okuyun, cevaplayın, bakalım ne kadar “gündem kurdu”sunuz!



> FATİH SELEK Deyim yerindeyse fırtına gibi bir yıl yaşadık. Dünya tarihi neredeyse yeniden şekillendi. Krizler, isyanlar, depremler, operasyonlar, kayıplar ve skandalların gölgesinde geçti 2011. Tunus’ta başlayan kıvılcım, bütün Arap ülkelerini tutuşturdu. Kendilerini vazgeçilmez gören diktatörler, tesbih taneleri gibi bir bir döküldü. Avrupalı liderlerin başını ise ekonomik kriz yedi. Birçok ülke iflas bayrağını çekti. Türkiye’de yılın ilk çeyreğinde esmeye başlayan seçim rüzgârı bütün yaza damgasını vurdu. Ardı ardına gelen şehit haberleriyle yüreğimiz yanarken Van’da yaşanan depremle acımız katlandı. Bakalım hafızalarda neler kaldı diye merak ettik... 50 soruluk bir 2011 testi hazırladık. Bu sınavda kopya çekmek serbest, derste kalma yok. Her soru iki puan. Süreniz 30 dakika... İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Sınav başlamıştır... 1- Tunus’ta başlayan ve bütün Orta Doğu ülkelerine yayılan, mitingler, protestolar ve halk ayaklanmalarına ne denildi? A) I. Arap İsyanı B) Arap Savaşı C) Özgürlük Baharı D) Arap Baharı 2- ABD’nin Pakistan’da yaptığı nokta operasyonla ölü ele geçirilen El Kaide Lideri Usame Bin Ladin nereye gömüldü? A) Tora Bora Dağlarına B) Denize C) Doğduğu köye D) Yakıldı 3- Halk ihtilaliyle devrilen Tunus Lideri Zeynel Bin Ali, ülkesini terkederken eşi Leyla Bin Ali’nin hangi sözlerine hedef olmuştu? A) “Zeynelciğim biraz acele et” B) “Bin şu ucağa geri zekâlı.” C) “Bütün ülkeyi mahvettin.” D) “Güzel günler geride kaldı.” 4- Hangi devrik lider, kendi yaptırdığı kafes içinde yargılandı? A) Zeynel Bin Ali B) Muammer Kaddafi C) Saddam Hüseyin D) Hüsnü Mübarek 5- Şubat ayında vefat eden eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan, nereye defnedildi? A) Karacaahmet B) Eyüp C) Zincirlikuyu D) Merkezefendi 6- Türkiye, uzun süre yıkılan “İnsanlık Anıtı”nı konuşmuştu. “Ucube” tartışmalarıyla gündeme gelen heykel, hangi şehrimizde bulunuyordu? A) Erzurum B) Kars C) İzmir D) Mersin 7- Türkücü İbrahim Tatlıses, yaptığı televizyon programından çıkışında silahlı saldırıya uğramıştı. Kurşun Tatlıses’in neresine isabet etti? A) Başına B) Bacağına C) Koluna D) Karnına 8- Solunum yetmezliğinden ölen ünlü sunucu Defne Joy Foster, hayatını kaybettiğinde kimin evindeydi? A) Cem Yılmaz B) Acun Ilıcalı C) Kerem Altan D) Azra Akın 9- Hangi Avrupa ülkesinde hükümet, seçimlerden tam 545 gün sonra kurulabildi? A) İsviçre B) Hollanda C) İrlanda D) Belçika 10- Norveç’te tek başına silahıyla katliam yapan Anders Behring Brevik, kaç kişiyi öldürmüştü? A) 35 B) 63 C) 77 D) 96 11- 2011’de hangi tarihî camimiz “Dünya Kültür Mirası”na dahil edildi? A) Selimiye B) Sultanahmed C) Ayasofya D) Süleymaniye 12- Türk basınında tiraj rekorunu elinde tutan ve sahibi değişmeyen tek gazete olan Türkiye Gazetesi 2011 yılında kaçıncı yılını kutladı? A) 21 B) 31 C) 41 D) 51 13- Genelkurmay Başkanı ile kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları toplu istifa etmişti. Ardından Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten getirilmişti. Özel’in istifa depreminin yaşandığı sırada görevi neydi? A) Jandarma Gen. Komutanı B) MGK Genel Sekreteri C) Birinci Ordu Komutanı D) Ege Ordu Komutanı 14- ODTÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ahmet Kerem Güler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak “Çankaya Sofrası”na hangi marka aracıyla gittiği için linç edilmek istindi ve otomobili kundaklandı? A) Tofaş B) Jaguar C) Ferrari D) Poshche 15- NATO füze savunma sisteminin nereye kurulacağı açıklandı? A) İstanbul/ Tepecik B) Tunceli / Ovacık C) Malatya /Kürecik D) İzmit / Yuvacık 16- TMSF tarafından 21 yıldır ikamet ettiği Aslanlı Köşk’ten çıkarılan ünlü iş adamımız kimdi? A) Halis Toprak B) Celal Sadıkoğlu C) Ali Balkaner D) Mazhar Zorlu 17- Başbakan Erdoğa’ın seçimler öncesi açıkladığı İstanbul için düşünülen “çılgın proje” neydi? A) Kanalistanbul B) Avrasya C) Marmaray D) Sulukule 18- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisinin 3. Cumhuriyet tarihinin 61. hükümetini hangi dönemin başlangıcı olarak nitelendirdi? A) Fetret dönemi B) Kalfalık dönemi C) Açılım dönemi D)Ustalık dönemi 19- Hangi ünü Amerikan dergisi “Demokrasi için CHP’ye oy verin” diyerek kampanya başlatmıştı? A) News Week B) The Economist C) Time D) Forbes 20- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, mitingde telaffuz ettiği hangi yiyecekle sosyal medyada izlenme rekorları kırmıştı. A) Cips B) Mısır C) Püskevit D) Şakşuka 21- AK Parti’nin “Aynı yoldan, geçmişiz biz / Aynı sudan içmişiz biz / Yazımız bir kışımız bir / Aynı dağın yeliyiz biz” satırlarıyla dillere düşen seçim şarkısını kim besteledi? A) Orhan Hakalmaz B) Uğur Işılak C) Nihat Doğan D) Özhan Eren 22- CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, tutuklu vekillerin Meclis’te yer almamasını “İktidara diz çöktüreceğim” diyerek boykot etmişti. Daha sonra “İsa gök, diz çök” sesleri arasında yemin etmişti. Gök, yemin kürsüsüne seçimden kaç ay sonra çıktı? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 23- 12 Haziran’da yapılan genel seçimlerde yüzde 50 oy oranıyla üçüncü defa tek başına iktidara gelen AK Parti’nin milletvekili çıkaramadığı üç ilimiz hangisiydi? A) Tunceli, Şırnak, Hakkari B) Tunceli, Iğdır, Hakkari C) Muş, Tunceli, Hakkari D) Batman, Tunceli, Siirt 24- Zincirlikuyu Mezarlığı’nın ana kapasında yazan “Her canlı ölümü tadacaktır” ayet-i kerimesi için “Çok sinir bozucu bir şey” diyen ve büyük tepki çeken CHP’li milletvekili kimdi? A) Binnaz Toprak B) Kamer Genç C) Önder Sav D) Nur Serter 25- ABD’nin ünlü dergisi TIME’a kapak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk yorumu ne oldu? A) “Nereden nereye...” B) “Bu fotoğrafı bulmak için çok eziyet çektiler herhalde” C) “Kemal Bey’e kapak olsun” D) “Tamamen fotomontaj”” 26- New York’ta bir otel görevlisine tecavüz etmeye çalıştığı suçlamasıyla gözaltına alınan ve Fransa Cumhurbaşkanlığı adaylığından olan IMF Başkanı kimdi? A) Dominique Strauss-Kahn B) Rodrigo De Rato C) Horst Köhler D) Michel Camdessus 27- Türkiye aylarca YGS Matematik sorularının şifreli olup olmadığını konuştu. İddiayı ilk kim ortaya attı? A) Artvinli bir avukat B) Antalyalı bir manav C) Ankaralı bir öğretmen D) Bir köşe yazarı 28- Türkiye’yi “Yüksek Sadakat”in temsil ettiği 56. Eurovision Şarkı Yarışmasını hangi ülke kazandı? A) İtalya B) Almanya C) Azerbaycan D) Ukrayna 29- Nobel Barış Ödülü, hangi ülkenin kadın cumhurbaşkana verildi? A) Nijerya B) Liberya C) Brezilya D) Bolivya 30- Ünlü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes Film Festivali’nde “Jüri Büyük Ödülü”nü kazandığı filminin adı neydi? A) Bir Zamanlar Anadolu’da B) Uzak C) Üç Maymun D) İklimler 31- ABD’nin finans merkezi New York’ta kriz, işsizlik ve gelir dağılımı eşitsizliğini protesto eden “Wall Street’i İşgel Et” eylemcileri iki ay boyunca yatıp kalktıkları hangi parktan polis zoruyla çıkarılmıştı? A) Meteliksiz Park B) Central Pak C) Gülhane Parkı D) Zuccati Park 32- 5 Ekim 2001 tarihinde ölen dünyaca ünlü bilişim şirketi Aplle’nin kurucusu kimdi? A) Bill Gates B) Mark Zuckerberg C) Tim Cook D) Steven Jobs 33- 2011 yılında en çok izlenen Türk filmi Ata Demirer ve Demet Akbağ’ın başrollerini paylaştığı “Eyyvah Eyvah 2” oldu. 3 milyon 947 bin 988 seyirciye ulaşan filmde Ata Demirer’in canlandırdığı karakterin adı neydi? A) Hüseyin B) Rıfkı C) Arif D) Tarık 34- Van, 23 Ekimde 7.2 ve 9 Kasımda 5.9 büyüklüğünde iki depremde sarsıldı. İki depremde toplam kaç vatandaşımızı kaybettik? A) 512 B) 550 C) 604 D) 644 35- Danıştay’ın ardından Yargıtay’ın başına da sınıf arkadaşı seçilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç sevincini hangi cümleyle dile getirmişti? A) “Bizim dönem çok başarılı çıktı.” B) “Diğer sınıftakilere haksızlık oldu.” C) “Kurban olduğum Allah, verdikçe veriyor.” D) “Arkadaşlarımla gurur duyuyorum.” 36- Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 24 askerimizin şehit edilmesinin ardından Kazan Vadisine düzenen sınır ötesi harekâta hangi isim verilmişti? A) Güneş Harekâtı B) Murat Bek-1 C) Kazan-2 D) Çekiç Harekâtı 37- Alkol ve uyuşturucu bağımlısı hangi ünlü İngiliz Şarkıcı, 27 yaşındayken evinde ölü bulundu? A) Amy Winehouse B) Adele C) Sting D) Elton John 38- Geçen hafta aramızdan ayrılan merhum başbakanlardan Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes’in vasiteyi neydi? A) “Cenazemi Aydın’a götürün.” B) “Cenazemi millete emanet edin.” C) “Mezarımı derin kazın, dar olsun.” D) “Beni babamın yanına defnedin.” 39- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Soykırımı babana sor” dediği cumhurbaşkanı kimdi? A) Angela Merkez B) Nicolas Sarkozy C) Serj Sarkisyan D) Şimon Peres 40- Kurtlar Vadisi dizisinde “Cevher”i kim öldürdü? A) Memati B) Zaza Dayı C) Pusat D) Terör örgütü 41- Hangi CHP’li siyasetçi TSK’yı “kağıttan kaplan”a benzettiği için büyük tepki çekmişti? A) Kemal Kılıçdaroğlu B) Önder Sav C) Sühely Batum D) Deniz Baykal 42- Nobel Ödülünü kazandığını göremeden ölen Kanadalı bilim adamının adı neydi? A) Ralph Steinman B) Bruce Beutler C) Jules Hoffmann D) Ellen Johnson-Sirleaf 43- Dünya rekoru kırmasına kesin gözüyle bakılan ancak iki hatalı çıkışı ile diskalifiye olan 100 metre sprinterini kimdir? A) Ussain Bolt B) Yohan Blake C) Saint Kitts D) İzzet Safer 44- Takımının borçlarını bir kısmını kapatabilmek için “Ferrari’sini satan başkan” hangi kulübün başkanıydı? A) Sivasspor B) Gençlerbirliği C) Ankaragücü D) Diyarbakırspor 45- Şike operasyonunda kaç kulüp başkanı tutuklandı? A) 2 B) 3 C) 5 D) 7 46- Türkiye 2011 yılında yeni açılan TT Arena Stadı’nda iki ayrı milli maçta 3’er gol yedi. Rakipler hangi takımlardı? A) Almanya, Hırvatistan B) Almanya, Azerbaycan C) Azerbaycan, Rusya D) Hırvatistan, Azerbaycan 47- Bakü’de oynanan Azerbaycan-Türkiye milli maçını kim kazanmıştı? A) Azerbaycan, 1-0 B) Azerbaycan, 2-0 C) Türkiye, 1-0 D) Türkiye, 2-0 48- Türk Kadın Basketbol Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası’nda final oynadı; kime yenilerek ikinci oldu? A) Fransa B) Rusya C) Karadağ D) Bulgaristan 49- Üniversitelerarası Kış Oyunları hangi şehrimizde yapılmıştı? A) Trabzon B) Erzurum C) Kars D) İzmir 50- Geçen sezonun gol kralı kimdi? A) Quaresma B) Burak C) Alex D) Elmander 2011 DEĞERLENDİRMESİ 1- D 2- B 3- B 4- D 5- D 6- B 7- A 8- C 9- D 10- C 11- A 12- C 13- A 14- B 15- C 16- A 17- A 18- D 19- B 20- C 21- D 22- D 23- B 24- A 25-B 26- A 27- A 28- C 29- B 30- A 31- D 32- D 33- A 34- D 35- C 36- B 37- A 38- B 39- B 40- D 41- C 42- A 43- A 44- C 45- B 46- A 47- A 48- B 49- B 50- C Her soru iki puan değerindedir. Puanınızı bulun ve kendinizi değerlendirin. > 0-40 puan: Sizin gündemi takip etmek gibi derdiniz yok. Dünya yıkılsa umurunuzda değil. En çok akşam ana haber bültenlerine göz atıyorsunuz. Onu da çok dikkatli takip etmiyorsunuz. > 40-60 puan: Kendi gündeminde birisiniz. İş-güçten gelişmeleri takip etmeye fırsat bulamıyorsunuz. Arada bir bakıyorsunuz. Ya da tercihinizi dizilerden yana kullanıyorsunuz. Ama gündemi takip konusunda çok da zayıf sayılmazsınız... > 60-80 puan: “Gündemi de takip ederim, işimi de yaparım” diyenlerdensiniz. Sizin için ‘iyi bir takipçisiniz’ diyebiliriz. > 80-100 puan: Siz mükemmel bir gündem kurdusunuz. Çok dikkatlisiniz. Ya da işiniz habercilikle ilgili...
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT