Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erdoğan-Putin zirvesi

Düzenleyen:
Erdoğan-Putin zirvesi

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Putin görüşmesi sona erdi. İki liderin baş başa görüşmesi 2 saat 10 dakika sürdü ve heyetler arası görüşmeye geçildi. Görüşmeler sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üç ülkeyi kapsayan önemli bir tura çıktı. Cumhurbaşkanı, ilk durağı Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putinle görüştü. Görüşme yaklaşık 2 saat 10 dakika sürdü ve heyetler arası görüşmeye geçildi. Görüşmeler sonrası Erdoğan ve Putin ortak açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Putin'le bu yıl altıncı görüşmemizi gerçekleştirdik. İlişkilerimizin derinleştirilmesinde mutabık kaldık.Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Elbette bu seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda daha yakın ve güçlü işbirliği içinde olması noktasında iki taraf da hemfikir. Özellikle de savunma sanayine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum.

Ekonomik ilişkilerimiz de yükseliş seyrine girdi.Evvelce 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefimize (Rusya ile ticaret hacmi) ulaşmak için iş adamlarımızın önündeki vize de dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski haline döndürülmesi bu noktada önem arz ediyor.Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali konusundaki işbirliğimiz devam ediyor. Bölgesel konuları ele alma fırsatımız oldu. Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduk. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir zemin oluştuğu hususunda mutabıkız.

Putin'in açıklamalarından satır başları;

Ticaret hacmimiz yüzde 36 arttı. Rusya, Türkiye ilişkileri kriz öncesi seviyesine ulaştı.İnanıyoruz ki geçen yıl meydana gelen düşüşü, bu yılın sonuna kadar telefi edebiliriz. Sayın Erdoğan ile varmış olduğumuz anlaşma gereği, Türkiye'den mahsul ithalatımız tekrar başladı. Kalan sınırlandırmaların kaldırılmasına dair konuları bugün ele aldık.
Başta Suriye olmak üzere bölgesel konuları ele aldık. Suriye'de şiddet azaldı, diyalog için şartlar oluşuyor.Burada herşeyden önce Türk Akımı Projesi'nden bahsetmek gerek. Bu projeyle ilgili kısa zamanda sunum çalışmalarına başlanacak. İran ziyareti hakkında Erdoğan'a bilgi verdim. Görüşmelerimiz, seri şekilde bürokrasiden uzak samimi olarak devam etmektedir.

Erdoğan-Putin zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, "Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz, bunun yanında bölge sorunlarına yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor" dedi.Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda bir araya geldi. 
Türk heyetinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır bulunurken, Rus heyetinde de Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Kremlin Basın Sözcüsü Dimitry Peskov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ile Rus Devlet Nükleer Enerji Kurumu (ROSATAM) Başkanı Aleksey Lihaçev yer aldı. 


Baş başa görüşme öncesi iki lider selamlama konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine "Sayın Başkan çok kısa bir süre içerisinde sizlerle tekrar bir araya gelmenin mutluluğu içerisindeyim" diyerek başladı.Özellikle bu normalleşme süreci içerisinde gerçekten yoğun bir şekilde bir araya gelişlerinin, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkileri daha da güçlendirdiğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz bunun yanında bölge sorunlarına yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor. Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari bütün bu ilişkiler her geçen gün artarak devam ediyor.İkili görüşmelerimiz sadece rutin olmanın ötesinde, aynı zamanda telefon diplomasimiz de aramızda ve üst düzey yöneticiler arasında da güçlü bir şekilde devam ediyor. Ben bu davetinize de çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki verimli bir görüşme olacak. Buradan da Kuveyt ve Katar'a bu şekilde ayrılacağız."

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...