Mısır'da darbeciler, kapılarını Suriyeli mültecilere kapadı

Mısır'da darbeciler, kapılarını Suriyeli mültecilere kapadı

DÜNYA Haberleri

Mısır'da Mursi yönetimine darbe yapan ordu, vizesi olmayan Suriyelileri sınırdışı ederken, ülkeye gelmek isteyen Suriyelilere de vize şartı getirdi.

Mısır'da ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden alarak yönetime gelen ordu, Suriyelilerin ülkeye girişine de sınırlama getirdi. Bundan sonra Suriyeliler, Mısır'a girmek için önceden vize başvurusu yapmak zorunda kalacak. Daha önce sınır kapısına geldiğinde vize alıp ülkeye girebilen Suriyeliler, Mısır cuntasının güvenlik önlemleri adı altında getirdiği yeni düzenlemeler sebebiyle önceden vize başvurusu yapmak zorunda bırakıldı. Vizesi olmayan Suriyeliler ise ülkeden çıkarılıyor. Mısır cuntasının Suriyeliler için getirdiği bu yeni düzenleme savaş sebebiyle mağdur olan Suriyeliler için ağır bir yaptırım olarak algılandı. Suriyeli muhalifler, darbe ile yönetime el koyan geçici Mısır yönetiminden Suriyeli sığınmacılara sağlanan imkanların devam etmesini talep etmişti. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'ndan (SMDK) yapılan yazılı açıklamada, geçici Mısır yönetiminden Suriyeli sığınmacılara sağlanan imkanların sürdürülmesi istenmişti. Suriye'ye insani yardım kapılarının açık kalmasının önemli olduğunun belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Mısır'da ve diğer ülkelerde yaşayan Suriyeliler tamamen o ülkelerin yasalarına bağlıdır. Suriyelilere ev sahipliği yapan ülkeler de oluşan özel durumlara karşı saygılı davranılmalıdır. Mısır halkına da Suriyelilere gösterdikleri misafiperver tavrından dolayı şükran borçluyuz. Mısır makamlarının Suriyelilere sağladığı imkanların devam etmesini bekliyoruz."
Askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde Esad yönetimi ile kesilen diplomatik ilişkiler, ordunun yönetime el koymasından sonra yeniden başlatılmış, kapatılan Suriye'nin Kahire Büyükelçiliği tekrar açılmıştı. Suriye ve Mısır karşılıklı olarak vize uygulamamalarına rağmen, bazı Suriyeli sığınmacıların vizesiz oldukları gerekçesiyle sınır kapılarından geçişlerinin önlendiği iddia edilmişti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) açıkladığı rakamlara göre Mısır'da nbsp; 20 bin 531 Suriyeli sığınmacı yaşıyor.
Öte yandan Gazze ve Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın kapatılması sebebiyle çok sayıda insan kapıda bekliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...