Zimbabve'de Mugabe parti görevinden alındı

Düzenleyen:
Zimbabve'de Mugabe parti görevinden alındı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Zimbabve'de Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin iktidar partisi Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi (ZANU-PF) başkanlığı görevinden alındığı bildirildi.

Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ülkenin başkenti Harare'de acil toplantı gerçekleştiren partinin merkez komitesinin, Mugabe'yi parti başkanlığından aldığı belirtildi.

Toplantıda, gelecek ay kongreye gidecek olan partinin başkanlığına ise eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın getirilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

Görevden alındıktan sonra aldığı tehditler sebebiyle ülkeyi terk ettiğini açıklayan Mnangagwa'nın henüz ülkeye dönüp dönmediği ise netlik kazanmadı.

Zimbabve ordusu, geçtiğimiz günlerde başkente girerek devlet televizyonunu ele geçirmiş, sabaha karşı televizyonda okunan bildiride askerî müdahalenin "darbe olmadığı" öne sürülmüştü.

Sonrasında Mugabe ve askerî yönetim arasında görüşmeler yapıldığı bildirilmişti.

ROBERT MUGABE KİMDİR?

Robert Mugabe 21 Şubat 1924 tarihinde, o dönem Kuzey Rodezya sınırları içerisinde bulunan Salisbury'de dünyaya geldi. 

Mugabe, 1970'li yıllarda lideri olduğu Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği'yle, çoğunluğu beyaz olan Rodezya hükûmetine karşı sürdürdüğü savaş sonucu dünya genelinde tanınan birisi haline geldi.

Ülkesi 1980 senesinde bağımsızlık kazandıktan sonra gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından ülkesinin ilk başbakanı seçilen Mugabe, 31 Aralık 1987 tarihinde ise Canaan Banana'nın yerine Devlet Başkanı oldu.

Bu makama geldikten sonra başbakanlığı ortadan kaldıran Mugabe, dünya çapında birçok eleştiriye maruz kalmaktadır. Dönemi; yolsuzluk, siyasi muhalefeti bastırmak, toprak reformunu kötü idare etmek, ekonomiyi kötü yönetmek ve insan haklarını ihlal etmekle anılmaktadır. Zimbabve, 2007 senesi itibarıyla dünyanın en yüksek enflasyon oranına sahip ülkesi konumundadır.

Ayrıca Mugabe, 2015 senesinde Afrika Birliği'nde başkan olarak seçildi ve bu görevi Ocak 2016'ya kadar sürdürdü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...