Mısır'da darbeye karşı direnişe devam, 'Mursi iade edilsin'

Mısır'da darbeye karşı direnişe devam, 'Mursi iade edilsin'

DÜNYA Haberleri

Mısır'da Müslüman Kardeşler seçim takvimini reddederek, Muhammed Mursi'nin göreve iadesinde ısrar ediyor.

Mısır'da darbecilerin cumhurbaşkanlığına getirdiği eski AYM?başkanı Adli Mansur, 2014'te parlamento seçimlerini içeren bir yol haritası sundu, Muslüman kardeşler ise Mursi'nn özgürlüğü sağlanana kadar darbecilerin yaptığı takvimi reddetti. Ordu ve muhalefetin göreve getirdiği Mısır Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, anayasa değişikliği ve seçim takvimini açıkladı. Ancak Müslüman Kardeşler seçim takvimini reddederek, Muhammed Mursi'nin göreve iadesinde ısrar ediyor. Hareketin lider kadrosundan İsam el Aryan, anayasa değişiklikleri ve gelecek yıl seçim yapılmasını öngören takvimin "ülkeyi başladığı noktaya geri götüreceğini" söyledi. Hareketin siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin Başkan Yardımcısı El Aryan, Mansur'un açıklamalarını "darbecilerin atadığı bir adamın ülkeyi başlangıç noktasına geri götüren anayasa fermanı" diye tanımladı. Partinin hukuk danışmanı Ahmed Ebu Baraka da takvimin "gayrimeşru" olduğunu söyledi. Müslüman Kardeşler'in Sözcüsü Cilad el Haddad da protestolar ve eylemlerin ülke çapında süreceğini belirtti.
2014'te parlamento seçimi
Darbecilerin atadığı Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un yol haritasında geçiş dönemi için 33 madelik anayasa paketi var. Pakete göre yeni anayasa için komisyonlar kurulması ve en geç 2014 yılı başına kadar parlamento seçimlerinin yapıması öngörülüyor.
Başsavcı görevinden istifa etti
Öte yandan daha önce Muhammed Mursi tarafından iki defa görevinden alınan ancak Yüksek Mahkeme tarafından görevine iade edilen Mısır Yüksek Yargı Konseyi, Başsavcı Abd El Megid görevinde istifa etti.
MEDYANIN KATLİAMLA İMTİHANI
Mısır darbesinin beşinci gününde Mursi'nin tutulduğu askeri karargahın önünde Mısır Ordusu tarafında açılan ateş sonucu 53 kişinin şehit olmasını gazeteler manşetlerinden 'katliam' olarak duyururken Taraf Gazetesi katliama 'İhvan ayaklanmaya çağırdı' bakış açısıyla yer verdi. Milliyet ise Devrik lider Mursi'yi suçladı. Milliyet; ikinci manşetten 'Sabah Namazında Katliam' şeklinde verdiği haberde Can Dündar'ın izlenimlerine yer ayırdı. Dündar, 'Mursi Nerede Hata yaptı' diyerek Mursi'nin sistemi değiştirmek yerine kendisi için kullandığını yazdı. Katliama ilişkin en ilginç bakış ise Taraf'ta vardı. Taraf, katliamı ikinci manşetinden "İhvan ayaklanmaya çağırdı" ifadesiyle verdi.
DARBECİLERE AÇIK?ÇEK
Birleşik Arap Emirlikleri darbenin ardından ülkeye ilk ziyareti gerçekleştirdi. BAE Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Hizaa bin Zayid'in liderliğindeki heyetin Mısır'a 1 milyarı hibe 2 milyarı kredi olmak üzere 3 milyar $'lık yardımda bulunacağı öğrenildi.
TÜRK GAZETECİLER GÖZALTINA ALINDI
Mısır'da haber takibi yapan Türk gazeteciler peş peşe gözaltına alınıyor. Star TV muhabiri Murat Uslu ve kameraman Zafer Karakaş'tan sonra A Haber'den Fatih Er ve Tufan Güzelgün'ün de Mısır güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı bildirildi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...