29.01.2012 - 01:00 | Son Güncelleme: 29.01.2012 - 01:00
"THY batar dediler 10 kat büyüdük"
Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türkiye Toplantılarında THYnin başarı sırrını anlattı: THYnin 2003te uçak sayısının 65 olduğunu söyleyen Topçu, 61 uçak almaya kalktık, ortalığı Bunlar batacak fısıltıları sardı. Bugün 152 noktaya uçuyoruz. 2015 hedefini 2011de aştık. Dünyada 7nci, Avrupada ise 3üncü sıraya çıktık dedi.
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş Kabe izlenimlerini, THY patronu Hamdi Topçu başarılarının sırrını açıkladı. Merkez Valisi Mustafa Malayın onurlandırdığı gecede, Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın marka, gazeteci-yazar Fikri Akyüz yeni anayasa tartışmalarına girmişken imdada yazar Nevzat Bayhanın fıkrası yetişti...
Türkiye Toplantıları elverişsiz hava şartlarına rağmen dostları buluşturmaktan geri kalmadı. Dün akşam İhlas Holding VİP salonunda bir araya gelen iş, sanat ve siyaset dünyasının ünlü isimleri sıcak bir sohbet tutturdular. Genel Yayın Yönetmenimiz Nuh Albayrakın yönettiği toplantıda sıcak, neşeli bir hava yaşandı...
THY YÖNETİM KURULU BAŞKANI TOPÇU:
Batarsınız dediler 10 kat büyüdük
Toplantıda THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, milli hava yolumuzun son yıllardaki başarılarının sırrını şöyle anlattı: Türkiye dünyanın merkezi. On saat uç ABD, on saat uç Çin, on saat uç Güney Afrika. Dünya hava trafiğinin % 66sı Anadolu üzerinden işliyor. Gelgelelim Türkiyenin payı % 1in bile altındaydı. 2003 yılında uçak sayımız 65 idi ki 8-10 tanesini hiç sayma. 61 uçak almaya kalktık ortalığı fısıltılar sardı: Bunlar ellerinde kalacak, batacaklar! Halbuki biz hak ettiğimiz yerde olmadığımızı biliyorduk. Küçülmemiz gerektiğini söyleyenlere rağmen 91 uçak daha sipariş ettik. Artık 152 noktaya uçuyoruz. Günde 9 kere Londraya gidiyoruz. Rusya, Ukrayna, Irak, İran, Libya... 2015 hedefini 2011de aştık. Dünyada 7. Avrupada 3. sıraya çıktık. Gittiğimiz şehirlerin çoğunda dedelerimizin hatıraları var. Osmanlı coğrafyasına dostları taşıyoruz. Avrupa havacılık çok sıkıştı. İngiltere İberik Havayollarını aldı. Air France, KLMyi aldı. Lufthansa 7-8 şirketi topladı. Şemsiye altına girmeyenler ıslanır diyorlar. Biz de şemsiye olacağız.. Mesela Polonya Havayolları ile görüşüyoruz. Türkiyenin itibarının yurt dışında yükseldiğine vurgu yapan Topçu, şöyle bir anısını da aktardı: Geçen Tanzanyadayız, Zenzibar Cumhurbaşkanı davet etti. Burası % 98 Müslüman ve bunu size borçluyuz dedi. Bize bir kapı hediye etti, anahtarsız mandalsız. Bu ne demek biliyor musunuz? Yani bu kapı daima açık, ne zaman istiyorsanız geleceksiniz, itip gireceksiniz. Bizim tarihimizde utanılacak bir şey yok. Sırp Dışişleri bir şey istedi, bakalım filan dedik, Yaa Sokullunun hatırına yapın diye ısrar etmez mi, şaştık valla...
UÇAKLARDA KURAN-I KERİM ZİYAFETİ
THY uçaklarında Kuran-ı kerim hizmeti konusuna açıklık getiren Başkan Topçu, ABD 10 saat filan ama yolcularımız sıkılmıyorlar, o kadar film ve müzik buluyorlar ki anlatamam. Eh bir kanalda da Kuran-ı kerim olsun. Uçak sallandı mı sığınacak yer arıyoruz dedi.
TÜRKİYE VE DÜNYANIN NABZI BURADA ATIYOR
İstanbul Yenibosnadaki İhlas Holding VİP salonunda bir araya gelen iş, sanat ve siyaset dünyasının ünlü simaları Türkiye ve dünya meselelerine çözüm aradı...
Genel Yayın Yönetmenimiz Nuh Albayrakın yönettiği toplantıda İBB Başkanlık Danışmanı Nevzat Bayhan anlattığı Temel fıkrası ile neşeli bir hava yaşattı.
HAVAYI BAYHAN ISITTI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlık Danışmanı Nevzat Bayhan toplantıda anlattığı fıkra ile ağızlara bal çaldı: Kışlada olağanüstü bir gün. Komutan Temeli çağırmış işaret ve parolayı bilmeyen kimseyi sokmayasın, göreyim seni kuş uçmaya!..
Bir bakıyor köylünün biri içeride dolanıyor.
- Oğlum bu kim?
- Bilmem garibin biridur.
- Parola sordun mu?
- Adam asker değil ki nerden bilsun?
Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın:
Marka olamadıkça gerisi boş...
Genel Yayın Yönetmenimiz Nuh Albayrakın kürsüye davet ettiği Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, marka olmanın ehemmiyetini şu şekilde anlattı: 21. yüzyılda bağımsız bir ekonomi, siyaset, kültür, tarih istiyorsanız marka olacaksınız. Önce insan, sonra aile, şehir, ülke ve kurumlar marka olacak. Artık bir ülkeyi ezmek için ABDnin yaptığı gibi tanklarınızı göndermeniz gerekmiyor. Markanızı gönderirseniz o ülkeyi hem ekonomik, hem siyasi, hem de kültürel olarak bağımlı hale getirirsiniz. Batılılar bunu şuurlu olarak yapıyorlar. Ki bu istila sitemine franchising diyorlar. Bendeniz bu işin uzmanıyım. Mc Donalds en büyük zincir, Coca Cola, Kentucky, Pizza Hut. Sadece ismini kullandırarak o sektörü kontrol altına alıyorlar. Çinden Güney Afrikaya kadar... Türkiyede 350 yabancı marka var, bunun karşısında 1450 Türk firması bulunuyor ama marka olduklarının farkında değiller. Mesela Mardinin burma kadayıfı, Trabzonun kaymağı, Erzurum cağ kebabı, Kahramanmaraşın dondurması birer marka ama çağdaş dünyada algılandığı şekilde bir marka kisvesi giydiremiyoruz onlara. Bu yüzden 350 yabancının gücü bizden beş kere daha fazla. Biz eğitimciyiz ama bir binaya Harvard tabelası takmakla orası Harvard olmaz, altını doldurmanız lazım. Artık kamu da marka oluyor, şehirler marka oluyor. İradenin arkasında, ilkelerin arkasında, kararlı olarak durmak lâzım.
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş:
Kabeyi gökdelenler kuşatmış!
Toplantıda Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Balkanlarda yaşadığı hatıraları ve son Suudi Arabistan gezisini anlattı: Riyad çok değişmiş. Kum kaplı bir şehirdi, şimdi kendinizi Singapurda sanırsınız. Ciddede dört yıl çalışmıştım rahattı, ferahtı, umrecilerin konak yeriydi. Şimdi bir ABD şehri gibi olmuş, hani Cola city derler ya. Boğucu alışverişten kaçıp Kabe-i muazzamaya sığındık. Kabe-i şerif ne yazık ki 40-45 katlı binalarla muhasara edilmiş. Eskiden misafirler için yapılan Kral Sarayı bile tenkit edilirdi, şimdi binalar heyula gibi. Kabe buna rağmen bambaşka, içeri girdin mi ayrı bir dünya... Cıvıl cıvıl müminler arasına giriveriyorsunuz. Erkeklerin neredeyse tamamı beyaz entarili, kadınlar siyah feraceli. Siyah ve beyaz. En tabi, en sade renkler.. Tabii THYnin konukseverliğinden bahşetmesem yarım kalacak..
GAZETECİ-YAZAR Fikri Akyüz:
Bize yarı başkanlık yakışır
Türkiye Toplantıları gecesine katılan Merkez Valisi Mustafa Malay yaşadığı hadiselerle THYnin güzelliğinden dem vururken, gazeteci-yazar Fikri Akyüz de son günlerde gündeme gelen Yeni Anayasa meselesi hakkında fikrini şu şekilde açıkladı: Türkiyede parlamenter rejimin sıkıntıları malum, bize ABDdeki gibi tam başkanlık sistemi değil ama Rusya ve Fransadaki gibi yarı başkanlık sistemi uygun. Kuvvetler ayrılığı diyorsunuz, başkanlık sisteminde tam bir kuvvetler ayrılığı vardır. İstediğiniz kimseyle çalışabilir siyaset dışından bir ismi bakan seçebilirsiniz.




