NSU mağdurlarına tazminat

Düzenleyen: / Kaynak: AA
NSU mağdurlarına tazminat

DÜNYA Haberleri  / AA

Almanya'nın Thüringen eyaleti, NSU'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına 1,5 milyon avro yardım yapmayı kararlaştırdı.

Almanya'nın Thüringen eyaletinde koalisyon ortakları Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller meclis grupları, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından katledilenlerin yakınları ve diğer saldırılarda zarar görenler için 1,5 milyon avroluk (yaklaşık 7 milyon TL) bir fon kurulması konusunda önerge verdi.

Sol Parti Eyalet Meclis Üyesi Katharina König Preuss yaptığı yazılı açıklamada, kurulacak ''tazminat fonuyla'' NSU terör örgütünce zarara uğrayan kişilere ve yakınlarına katkı sağlanacağını belirterek, ''Bu ödeme tabii ki hiç bir şeyi iyileştirmez. Ancak biz burada bir sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuz göstermek istedik. Bu girişim aile yakınları ve zarar görenlerin maddi durumlarına bir katkıda bulunma çabasıdır.'' ifadelerini kullandı.

Kurulacak fonda toplanan miktar, NSU'da hayatını kaybeden 8'i Türk toplam 10 kişinin aileleri ve yakınlarıyla NSU örgütünce yapılan bombalı saldırılar ile diğer saldırıda yaralananlara dağıtılacak.

Ayrıca bir NSU'da zarar görenlerin anısına bir anıt yapılması için de 350 bin avro (yaklaşık 1 milyon 600 bin TL) ayrılması konusunda anlaşıldığına işaret eden König-Preuss Almanya'daki diğer eyaletlere de tazminat fonuna yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Öte yandan, önergeye Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ret oyu vermedi.

Almanya'da, 2000-2007'de 8'i Türk 10 kişiyi öldürme, 2 bombalı saldırı ve 15 banka soygunuyla suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı. Cinayetlerde ceska marka silahın kullanıldığı bildirilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Mayıs 2013'ten bu yana Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde görülen davada NSU terör örgütü üyesi olmakla yargılanan Zschaepe, NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu.

Davada, aralarında NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...