Bosna Hersekli lösemi hastası İstanbul’da sağlığına kavuştu

Düzenleyen:
Bosna Hersekli lösemi hastası İstanbul’da sağlığına kavuştu

SAĞLIK Haberleri

Bosna Hersekli lösemi hastası 60 yaşındaki Borka Rakiç, ülkesinde ilik nakli yapılmadığı için İstanbul’a geldi. Rakiç, Memorial Şişli Hastanesi’nde kardeşinden yapılan başarılı ilik nakli ile hastalığı tamamen yenerek sağlığına kavuştu.

Şifa Kaymak- İSTANBUL 10 yıldır kansızlık (anemi) hastası olan iki çocuk annesi Borka Rakiç, geçtiğimiz Mayıs ayında aşırı yorgunluk ve halsizlik nedeniyle ülkesinde doktora gitti. Yapılan detaylı kontrollerde Rakiç’e kan kanseri (AML-Akut Miyeloid Lösemi) teşhisi konuldu. Doktorları bu hastalığın daha fazla ilerlememesi için en kısa zamanda tedaviye başlanması gerektiğini söylerek vakit kaybetmeden kemoterapi tedavisine başlandı. Başarılı bir tedavi süreci geçiren Rakiç, lösemiyi yendi. Ancak doktorları löseminin uygulanan kemoterapi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmesine rağmen hastalığın tekrar nüksetme riskinin çok yüksek olduğunu bu nedenle de ilik nakli yapılması gerektiğini söyledi. Ülkesinde ilik nakli yapılmadığı için İstanbul’a gelen Rakiç, Memorial Şişli Hastanesi’nde kardeşinden yapılan başarılı ilik nakli ile hastalığı tamamen yendi. Borka Rakiç, şimdi kız kardeşinin kan gurubunu ve hücrelerini taşıyor. Ülkesine döndükten sonra yeni doğmuş bebek gibi tüm aşıları sıfırdan yaptırmaya başlayacak.

KIZ KARDEŞİ İLACI OLDU

Kök hücre nakli yapılması için hemen araştırmalara başlayan Rakiç’in ailesi Türkiye’de başarılı nakillerin yapıldığını öğrendi. Ülkesindeki işlemleri tamamladıktan sonra hemen İstanbul’a geldiler. Rakiç’e yapılan tetkiklerde ülkesindeki doktorların teşhis ve kemoterapi işlemlerinin doğru yapılarak kan kanserini yendiği belirlendi. Hastalığın tekrar nüksetmemesi için kök hücre naklinin yapılabileceği bilgisi verildi. Kendisinden ablasına kök hücre nakli yapılması için gönüllü olan Vesna Mişan’a hemen tetkikler yapıldı. Mişan’dan ablası Rakiç’e tam uyumlu kök hücre nakli yapılabileceği belirlindi. Geçtiğimiz 25 Eylül’de abla kardeş hemen işleme alındı. Kardeş Vesna Mişan’ın kök hücreleri başarılı bir şekilde ablası Borka Rakiç’e nakledildi. Rakiç şimdi %100 kız kardeşinin kök hücreleri ile yaşamaya başladı. Bosna Hersek’ten İstanbul’a gelirken ben senin ilacın olacağım diyerek gönüllü olan kardeşinin hücreleri ile yaşayan Rakiç’in kan gurubu artık kardeşinin kan gurubu ile aynı oldu. Tüm hücreleri yenilendiği için bebeklikte yaptırdığı aşıları da yenilemesi gerekecek. Ülkesine döndükten bir yıl sonra aşılarını yaptırmaya başlayacağını söyleyen Rakiç, “kız kardeşim benim ilacım oldu” dedi.

İSTANBUL’DA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Kök hücre naklini yapan Doç. Dr. Songül Şeref Hanoğlu, “Borka Rakiç’e, Bosna Hersek’te AML teşhisi konulmuş. Başarılı kemoterapiler uygulanarak hastalığı kontrol altına alınmış. Ancak hastalığın tekrar nüks etme riski olduğu için nakil yapılması gerekiyordu. Gönüllü olan kız kardeşi kök hücre nakli için tam uyumlu çıktı. Yaptığımız allojenik kök hücre nakli %100 uyum sağladı. Şuan hastalığı da kontrol altına alındı. Allojenik yani başkasından yapılan nakiller sonrası hücrelerin vücuduyla reaksiyona girmemesi için bağışıklık sistemine baskılayıcı ilaçları kullanması gerekiyor. 7-8 ay sonra bütün ilaçları bitmiş olacak. Bu ilaçlar bittikten sonra normal hayat dönebilecek. Kardeşinin hücreleri kemik iliğine yerleşerek onlar kan üretiyor. Abla şimdi kardeşinin kan gurubunu taşıyor. Bağışıklık sistemi tam yerleştikten sonra Rakiç hanım, bebeklik yıllarında yaptırdığı aşılarının etkinliği kaybolacak. Bu nedenle aşılarını yeni doğmuş bir bebek gibi yeniden yaptıracak” dedi. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...