BDDK'dan 'dolar neden düşmedi' incelemesi

- Güncelleme:
BDDK'dan 'dolar neden düşmedi' incelemesi

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası tarafından piyasaya rekor seviyede dolar verildi. Buna rağmen kur düşmeyince, BDDK bankalar için döviz incelemesi başlattı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu nbsp;(BDDK), Merkez Bankası'nın piyasaya iki günde 2 milyar 250 milyon dolar vermesine rağmen doların düşmemesi üzerine bankalar için döviz incelemesi başlattı. BDDK, bankalara bir yazı göndererek, 8?ve 9 Temmuz günleri için bankaların ihaleler ve müşteri işlemleriyle ilgili bütün ayrıntıları talep etti. Üst düzey bankacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, BDDK bankalara doldurulması için bazı excel dosyaları göndererek sektörden bilgiler istedi. Bankacılara göre istenilen bilgiler, bankaların döviz masalarında yapılan işlemlerin neredeyse tamamını oluşturuyor. Bankacılar, Reuters'a verdikleri bilgide, BDDK'nın talep ettiği bilgiler arasında TCMB ile yapılan döviz satım ihaleleri ve bunlara atılan teklifler ile sağlanılan dövizin nerede kullanıldığı gibi bilgilerin yer aldığını söyledi.Konu hakkında bilgi sahibi bir banka yöneticisi, "Arbitrajdan, müşterilerin 2 milyon dolar üzeri bütün işlemlerine kadar kim, hangi seviyeden, ne zaman döviz aldığıyla ilgili bütün bilgiler isteniyor. Kısacası döviz masası tarafından yapılan bütün işlemler diyebiliriz" dedi. Merkez Bankası, pazartesi günü 7 döviz satım ihalesiyle toplam 2 milyar 250 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirerek bir gün içinde döviz satım ihaleleri ile yapılan en yüksek tutardaki satışı gerçekleştirmişti. Böylece toplam döviz satış tutarı 4.9 milyar dolara ulaştı. Üst düzey başka bir bankacı ise, "BDDK TCMB'nin Haziran'dan beri düzenlediği bütün döviz satışı ihaleleriyle ilgili teklifleri ve bunların hangi kurdan ne için kullanıldığı gibi bilgileri bankalardan talep etti. Talep edilen bilgiler, BDDK'nın döviz satışından dolayı kurun neden düşmediğini anlamaya çalıştığını düşündürüyor" diye konuştu. BDDK'dan yapılan yazılı açıklamada ise, yapılan incelemenin rutin bir uygulama olduğu belirtilerek, "BDDK'nın, her konuda anında bilgi sahibi olmayı istemesi görevi gereğidir. Yapılan işlemler de bunun dışında bir şey değildir. Dolayısıyla yetkisi olan bütün alanları aktif olarak denetleme konumundadır" ifadelerine yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...