Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kandil'den Alevi açılımı

Kandil'den Alevi açılımı

GÜNDEM Haberleri

PKK'da eş başkanlık dönemi başladı. Karayılan görevden alındı, Cemil Bayık ve Alevi kökenli Bese Hozat geldi.

PKK'nın tepe kadrosunda önemli değişiklikler yapıldı. Bir hafta süren PKK/Kongra-Gel 9. genel kurulunun ardından alınan kararla KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı için eş başkanlık sistemine geçildi. Düzenlemenin ardından Murat Karayılan görevden alınarak yerine Cemil Bayık ve Bese Hozat getirildi. Remzi Kartal'la birlikte Hacer Zagros da KONGRA-GEL eş başkanı oldu. Karayılan'ın örgütün silahlı birliği HPG'nin başına geçtiği iddia ediliyor. Değişikliğin Abdullah Öcalan'ın Kandil'e gönderdiği mektuplar sonucunda gerçekleştirildiği savunuluyor. KCK sözleşmesine göre; Yürütme Konseyi Başkanı ancak Öcalan'ın görevlendirmesi ile değişebiliyor. Ayrıca, "KCK Genel Başkanlık Konseyi" adıyla yeni bir yapılanmaya gidildi. Kongrede, Öcalan oybirliği ile yeniden başkan seçildi. Alevi konusunun özel olarak ele alındığı kongrede KCK'nın eş başkanlığına getirilen Bese Hozat'ın Tuncelili bir Alevi olması dikkat çekti. Ayrıca yine Tuncelili olan Bawer Dersim kod adlı Süleyman Şahin'in de bundan sonraki süreçte HPG'de daha etkin konumda olacağı kaydedildi.
ALEVİLER'E ÇAĞRI
ANF'de yayınlanan haberde, "Alevi inancı ve demokratik mücadelesi de kongrede özellikle ele alınan ve üzerinde derin tartışmaların yürütüldüğü bir konu olarak önem kazandı" ifadelerine yer verilirken şöyle denildi: "Alevilerin yeri, demokrasi güçlerinin yanıdır. Bundan başka her tutum, Alevi gerçeğine ve tarihine ters davranmak olur. Bu açıdan demokrasi karşıtı güçler ve CHP gibi çevrelerce manipüle edilmek istenen Aleviler; üzerlerinde oynanan oyunları da görüp bu tür istismarcı çevrelere tutum almalı, özgürlük mücadelemizle yan yana demokrasi güçlerinin içinde yer almalıdır. Alevilerin tek politikası Türkiye'yi demokratikleştirme mücadelesi olmalıdır. Bu da ancak başta Özgürlük Hareketi olmak üzere demokrasi güçleriyle birlikte olmakla gerçekleşir."
MİT HABERDARDI
İddialara göre; PKK yönetimindeki değişiklik Öcalan'ın gönderdiği mektuplarla 2-3 aylık bir zaman diliminde dizayn edildi. Yine iddialara göre; yeni yapılanma mektuplarla şekillendirildiği için çözüm sürecini yürüten MİT yetkilileri her şeyden haberdardı. Bu arada, kongreden silahlı güçleri artırma kararı da çıktı. nbsp;


ÇÖZÜM YAPILANMASI

Siyasallaşma yoluna girdiler
Murat Karayılan'ın yerine İran'a olan yakınlığı ile bilinen Cemil Bayık'ın getirilmesi kimi çevrelerce endişeyle karşılanırken, kimileri tarafından da olumlu bulundu. Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Doç.Dr. Hüseyin Yayman'a göre; PKK yönetiminde yapılan değişiklikle çözüm sürecine uygun bir yapılanmaya gidildi. Balıkçı adıyla bilinen İlhami Işık ise, eş başkanlık sisteminin siyasallaşmayı öne alan bir sistem olduğunu savunarak, yeni düzenlemeyi "olumlu" olarak değerlendirdi. Yürütme konseyi başkanlığından ayrılan Murat Karayılan'ın yeni süreçte silahlı birlikle ilgili daha etkin bir rol alacağını da düşünen Işık, PKK'nın siyasallaşmayı öncelik haline getirdiğini kaydetti. Zaten kongreden, çözüm sürecine bağlılık kararı çıktı; Öcalan'ın Nevruz'da yaptığı çekilme ve siyasi çözüm çağrısına bağlılık vurgulandı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...