Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İstanbul'un silüetini bozamayacaklar

- Güncelleme:
İstanbul'un silüetini bozamayacaklar

Ekonomi Haberleri

Değiştirilen İmar Yasası ile Başbakan'ı da kızdıran ve İstanbul'un silüetini bozan dev yapılara izin verilmeyecek.

Hükümet, imar kirliliğine karşı önemli bir adım attı. Kanunla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan imar planları, değişiklikleri, revizyonları, yapı ruhsatları, yapı kullanma izin belgeleri ile imar mevzuatına konu edilen diğer coğrafi veri ve bilgilerin elektronik ortamda ilan edilmesi zorunlu hale geldi. Böylece yapı ruhsatları elektronik ortamda alınabilecek. Arazi kullanımı ve yapılaşmada sadece mekansal strateji planları, çevre düzeni planları ve imar planları kararına uyulacak. İmar kanunun istisnası olan alanlarda ve korunacak alanlarda, üst kademe planlarının yanı sıra alt kademe planlarının da bakanlıkça onaylanması, üst kademe planları büyükşehirlerce onaylanan diğer alanlarda ise onay yetkisinin büyükşehir belediyelerince kullanılması öngörülüyor. Kabul edilen önerge ile yetkileri artırılan Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilikler tarafından inşa edilen yapıların mühürlenmesi, yıkılması gibi kararları vermeye yetkili olacak. Böylece geçtiğimiz günlerde Başbakan?Erdoğan'ı kızdıran ve İstanbul'un silüetine zarar veren yapılar ve benzerlerinin yapılması önlenecek. Değişiklikle bu tip yapılara belediyelerin izin vermesinin de önü kapatılıyor. Öte yandan belediyeler de Çevre ve Şehircilik?Bakanlığı'nca belirlenen esaslara göre mimari estetik komisyonu kuracak. Bu komisyon, yapıların ve onaylı mimari projelerin özgün fikir ifade edip etmediğine, estetik görünümü değiştirip değiştirmediğine karar vermeye yetkili olacak. nbsp;Bu durumda talep edilebilecek telif ücreti, tamamlanan yapılarda yüzde 20, inşaatı sürenlerdeyüzde 15'ini geçemeyecek.

nbsp;İstanbul'un silüetini bozamayacaklar

Ekolojik köye uzun vadeli kredi
nbsp;Hükümet, kırsal kalkınmayı desteklemek, nbsp;tarihî dokuyu yaşatmak için de yeni kararlar aldı. Buna göre köylerde ve kırsal bölgelerde yapıların etüt ve projeleri Bakanlığın mimar ve mühendislerince hazırlanabilecek. Bu tip yerlere ilişkin enerji verimli, iklim duyarlı ve ekolojik özellikle yapılan inşa edilebilecek. Bakanlık bu nitelikli yapılara uzun vadeli kredi verebilecek. Kırsal yerlerde yerleşme ve yapılaşma özellikleri, mimari doku ve karakteri, gelişme seviyesi ve potansiyeli açısından önem arz eden köyler için köy rehberi hazırlanacak. Bu rehberler ilgili idare meclis kararı ile onaylanacak ve uygulanacak. Kamuya ait bir yaya ve taşıt yoluna cephe sağlanmadan yapı inşa edilemeyecek. Kırsal alanlarda iş yeri açma ve çalışma izni, yapıldığı tarihteki mevzuat kapsamında, köylerdeki yapılara, kırsal yapı belgesine göre verilecek. Köylerde bulunan konutlarda iş yeri açma izni alınarak ev pansiyonculuğu yapabilecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...