Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Trump açıkladı! Federal hükûmet kapanabilir

Düzenleyen:
Trump açıkladı! Federal hükûmet kapanabilir

DÜNYA Haberleri

Trump, federal hükûmetin Demokratlar yüzünden "kapanmasının" mümkün olduğunu açıkladı. Bu gelişmeye ek olarak ABD`deki vergi reformunun belirsizlikleri arttırdığı ve bunun doların uzun vadede diğer para birimleri karşısında güç kaybedeceği de belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da yapılan kabine toplantısında, Demokratlar ve  Cumhuriyetçiler arasındaki anlaşmazlıkların federal hükûmetin hizmetlerine geçici olarak ara vermesine neden olabileceğine işaret etti.

AA'nın haberine göre bir gazetecinin geçici bütçenin süresinin cuma gecesi dolması  durumunda ne olacağını sorması üzerine "Hükûmet kapanabilir" diyen Trump, şunları  kaydetti:

"Demokratlar gerçekten ülkemiz için çok tehlikeli olabilecek bir şeyi  deniyorlar. Hükûmetin kapanmasını değerlendiriyorlar. Yasa dışı göçmenleri  istiyorlar. Birçok durumda bizimülkemizde istemediğimiz, büyük miktarda suç  getirecek yasa dışı göçmenlerin ülkeye akın etmesini istiyorlar."

Trump, bu sözleriyle, bütçe tasarısına, ülkeye küçük yaşta yasa dışı  giren göçmen çocukların, ABD'de kalmasını sağlayan Çocukluk Çağında Gelenler İçin  Ertelenmiş Eylem (DACA) programının sürdürülmesi şartıyla destek verecek  Demokratları hedef aldı.

Kongre'deki Demokrat liderler Nancy Pelosi ve Chuck Schumer bütçe  konusunu görüşmek üzere yarın Trump ile bir araya gelecek. Geçen hafta yapılması  planlanan bu toplantı, Trump'ın toplantıya saatler kala sosyal medya hesabından  Pelosi ve Schumer ile alay eden ve bir anlaşma olmayacağını ima eden paylaşımı  nedeniyle gerçekleşmemişti.

KONGRE 8 ARALIK GECESİNE KADAR GEÇİRMEZSE KAPANACAK

Kongre'den eylül sonunda geçen geçici bütçe, federal kurumlara 8 Aralık'a kadar finansman sağladığı için yeni bir bütçe tasarısının 8 Aralık  gecesi Washington yerel saatiyle 23.59'a kadar kabul edilmesi gerekiyor.

Aksi halde, 320 milyonu aşkın Amerikalıya hizmet veren federal hükûmet  bütçe yetersizliği nedeniyle 13'üncü kez geçici olarak kapanacak. ABD'de hemen  her sene yaşanan bütçe krizleri, hükûmetin en son 2013'te olmak üzere toplamda 12  kez kapanmasına yol açmıştı.

24 MİLYAR DOLARA MAL OLMUŞTU

Bütçe üzerinde mutabakata varılamamasından ötürü 1-17 Ekim 2013  tarihlerinde faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan federal kurumlarda görev  yapan yaklaşık 800 bin kamu çalışanı, 16 gün boyunca işlerine gidemezken,  binlerce gardiyan, polis ve sınır kontrol görevlisi ücret alamadan çalışmıştı.

Ülke ekonomisine 24 milyar dolara mal olduğu tahmin edilen süreç,  Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin uzlaşmaya varmalarının ardından 17 Ekim'de sona  ermişti.

İngilizcede "kapanma (shutdown)" kelimesi bir iş yerinin ya da kurumun  finansal nedenlerle faaliyetlerini durdurması anlamına geliyor.

"DOLAR GÜÇ KAYBETMEYE DEVAM EDECEK"

Öte yandan ABD'deki vergi reformunun dolar üzerindeki etkisinin belirsiz olduğu ve doların uzun vadede diğer güçlü para birimleri karşısında güç kaybedeceği belirtildi.

Finans stratejistlerinin katılımıyla düzenlenen araştırmaya göre, ABD'deki vergikesintilerinin dolar üzerinde olumlu etki yaratacağı yönündeki yaygın kanıya rağmen, birçok stratejist doların uzun vadede güç kaybedeceğini ifade etti.

Birçok stratejist, doların 12 aylık dönemde euro karşısında gerileyeceği tahmininde bulundu. ABD'de vergi kesintilerinin de dolar üzerindeki etkisinin belirsiz olduğu ifade edildi.

"Reform sınırlı etki oluşturur"

BBVA stratejisti Roberto Cobo Garcia, "Mali reformların kabul edilmesinin etkisi düşünüldüğünde, analizler en iyi ihtimalle bunun kısa vadede çok sınırlı bir pozitif etkisi olacağını gösteriyor" dedi.

ING Finans Piyasaları da, 12 aylık dönemde dolar/euro paritesinin 1,30 doları bulabileceğini belirtti.

Dolar, bu yıl 6 büyük para birimi karşısında önemli oranda değer kaybetti ve son 14 yılın en kötü takvim yılı performansını sergiledi.

ABD'de geçen hafta Senato'da onaylanan vergi reformu, kurumlar vergisinin yüzde 35'ten yüzde 20'ye indirilmesini öngörüyor. Ancak reformun on yıllık sürede bütçe açığını 1 trilyon doların üzerine taşıyacağı da ifade ediliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...