UNESCO eski Başkanı'ndan AB'ye sert eleştiri

/ Kaynak: CHA
UNESCO eski Başkanı'ndan AB'ye sert eleştiri

DÜNYA Haberleri  / CHA

UNESCO'nun 12 sene başkanlığını yapan İspanyol politikacı ve bilim adamı Federico Mayor Zaragoza'dan, AB'ye sert eleştiri.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) 12 sene başkanlığını yapan İspanyol politikacı ve bilim adamı Federico Mayor Zaragoza, Avrupa Birliği'nin (AB) Mısır'da yaşanan askeri darbe karşısındaki tutumunu sert bir dille eleştirdi. nbsp;Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Federico Mayor Zaragoza, Mısır'da olanlara sırt çevirip, "Burada darbe olmadı, sizler bir an önce durumu düzeltin" denilemeyeceğini belirtti. nbsp;Zaragoza, "Orada bir darbe olmuştur. Mursi'yi sevin veya sevmeyin, o demokratik olarak seçilmiştir. Hata yapmadı mı? Şüphesiz. Sayın Mursi, Mübarek'in hatalarının aynısını yaptı. Mübarek, Müslüman Kardeşleri muhatap olarak kabul etmedi. Müslüman Kardeşler de ülkenin geri kalanını muhatap olarak kabul etmek istemedi." dedi. nbsp;Bu sorunun güçlü bir Birleşmiş Milletler (BM) olmadan halledilemeyeceğini kaydeden Eski UNESCO Genel Müdürü, "Eğer güçlü bir BM olsaydı, anında bir müdahale olurdu. Politik bir müdahale değil ama çatışmanın barışçıl yoldan çözülmesine yönelik bir müdahale olurdu ve bir temsilcisi çıkıp "Sayın Mursi, sen Devlet Başkanı'sın bunda şüphe yok. Ama çok büyük bir muhalefetin olduğunu da dikkate alman lazım. Ve demokrasi bir tek sana oy verenlerin değil geri kalanların da taleplerine kulak vermektir derdi. Ama bu yeni bir BM'yle mümkün olabilir, veto hakkı olanda değil." ifadelerini kullandı.


"İspanya'da da aynı şeyler oluyor. Ama Parlamento'da çoğunluğu elde eden parti her dediğini yaptıramaz." diyen Zaragoza, "Bazı konular parti üstüdür. Ülkenin büyük çoğunluğu karşı çıkarken eğitim kanununu empoze edemezsin. Avrupa'da da aynı şeyler oluyor. Demokrasinin garantisi o yüzden güçlü, moral otoriteye sahip, insan kaynakları, finansman ve lazım olduğunda askeri gücü de olan bir BM'de olmalı derim." değerlendirmesini yaptı.


AVRUPA BİRLİĞİ GÖZDEN DÜŞTÜ


Profesör Federico Mayor Zaragoza, AB'nin son dönemde yaşanan üç meseleden dolayı gözden düştüğünü öne sürdü.


İlk önce Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in yaklaşık 12 saat Avusturya'da mahsur kalması olayına değinen Zaragoza, "Avrupa Birliği son dönemde üç şeyden dolayı gözden düştü. AB, Latin Amerika'lı Devlet Başkanı'nı hava sahasından geçişine izin vermedi. Bu nedir böyle? Bunun aksini düşünebiliyor musunuz: Bir Latin Amerika ülkesi aynı şekilde kendi hava sahasından uçuşa izin vermiyor. Ama bu nedir böyle? Bir saçmalık." ifadesini kullandı. nbsp;


Federico Mayor Zaragoza, "İkinci olarak AB, eski CIA çalışanı Edward Snowden'in açıkladığı bilgiler karşısında "Amerika ne yapıyor öyle, interneti istila ediyor, bizim herşeyimizi gözetliyorlar." diye bas bas bağırdılar. Başkan Obama güldü ve "Avrupalılar da o kadar kötü değil." dedi. Çünkü bizde daha fazla istilacı bir sistem var." şeklinde konuştu. nbsp;


"Benim çok önemli bulduğum üçüncü mesele de: Mısır'da darbe olurken, görmezlikten gelmek." diyen Eski UNESCO Başkanı Zaragoza, "Akdeniz hemen yanı başımızda, darbe karşısında ilk olarak AB'nin demesi gereken şey, "Bir an önce Güvenlik Konseyi toplansın." olmalıydı. Ve Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısında "Sayın Mursi, sen Devlet Başkanı'sın. Ama dünya adına BM olarak senin halkın geri kalanını da dikkate almanı istiyoruz" demeliydiler. Ama biz yeniden bir darbeye imkan sağladık ve ne olup biteceğini göreceğiz. AB'nin çok acil olarak anlaşmalarını gözden geçirmeye ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.


1934 doğumlu olan Federico Mayor Zaragoza, rektörlük, milletvekillik ve bakanlık yaptıktan sonra 1987-1999 yılları arasında UNESCO Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Bir çok bilimsel makale ve şiir kitapları bulunan Prof. Zaragoza'nın, Barış Kültürü adında bir vakfı bulunuyor.


DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...