Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Her 20 dakikada 1 çocuğa otizm teşhisi konuyor

Düzenleyen:
Her 20 dakikada 1 çocuğa otizm teşhisi konuyor

SAĞLIK Haberleri

Türkiye’de her 68 çocuktan biri otizm riski ile doğuyor, her 20 dakikada 1 çocuk otizm teşhisi alıyor. Ancak Türkiye’de otizm hastalığı iyi bilinmiyor. Otizm genellikle üç yaşından önce başlıyor ve ömür boyu sürüyor. Bunun yanı sıra otizm nedir, belirtileri nelerdir, otizm nasıl tedavi edilir sorularının cevabını halkımızın büyük çoğunluğu bilmiyor. Uzmanlar her şeyden önce, konuyla ilgili farkındalık uyandırmanın önemini vurguluyor. Otizmle ilgili bilinmesi gerekenler için haberimizi inceleyebilirsiniz.

Otizm nedir, otizm belirtileri nelerdir, otizm nasıl tedavi edilir? sorularına bu haberde cevap vermeye çalıştık. Sosyal etkileşim ve iletişim sorunları yaşatan otizm, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. GFK Türkiye’nin Tohum Otizm Vakfı için gerçekleştirdiği “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre araştırmaya katılanların yarısı otizmin ne olduğunu biliyor ancak yüzde 82’si belirtilerini bilmiyor. 

OTİZM NEDİR?

Otizm diğerleriyle iletişim kurmayı zorlaştıran ve engelleyen bir beyin bozukluğu. Otizmde beynin farklı bölgeleri bir arada çalışamıyor. Otizmli bireylerin çoğu insanlarla iletişim kurmakta her zaman zorlanır. Fakat erken teşhis ve tedavi, bu iletişim zorluğunun azalmasında etkili oluyor. Otizmin nedeni tam olarak bilinmiyor. Bazı bilim insanları genetik olduğunu düşünüyor ancak halihazırda hangi genin buna neden olduğu araştırma konusu. Bazı araştırmalar da otizmi tetikleyenin belirli ilaçlar veya çocuğun çevresindeki şeyler olup olmadığı üzerine yoğunlaşıyor.

Otizm, otistik spektrum hastalıkları da denilen yaygın gelişimsel bozuklukların birçok türünden biri. Otizmin Asperger sendromu gibi diğer yaygın gelişimsel bozukluklarla karıştırılması da mümkün. Diğer bozuklukların da otizme benzer belirtileri olabiliyor.

Her 20 dakikada 1 çocuğa otizm teşhisi konuyor

OTİZMDE ERKEN TEŞHİS VE DOĞRU TEDAVİ ÖNEMLİ

Otizmde erken teşhis ve doğru tedavi yöntemi ile çocukların hayata kazandırılabileceğini söyleyen Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer “Bilimsel araştırmalar, erken teşhis edilen ve yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50’sinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor. Bu yüzden hastalığın belirtilerini bilmek çok önemli” dedi. 

OTİZMİN BELİRTİLERİ

Otizmin başlıca belirtileri arasında başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor.

TEDAVİNİN İLK HEDEFİ İLETİŞİM BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK

Erken teşhis ve tedavi otizmli çocukların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Tedavinin birincil hedefi çocuğun yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlayan becerilerini geliştirmek. Otizm belirtileri ve davranışları farklı kombinasyonlarda olabiliyor ve yoğunlukları değişebiliyor. Ayrıca bireysel belirtiler ve davranışlar zamanla değişiklik de gösterebiliyor. Bu nedenlerden dolayı tedavi stratejileri bireysel ihtiyaçlar ve aile kaynaklarına göre düzenleniyor. 

Her 20 dakikada 1 çocuğa otizm teşhisi konuyor

SOSYAL HAYATA UYUMU KOLAYLAŞTIRACAK YÖNTEMLER UYGULANIYOR

Otizmli çocuklar genellikle çok iyi yapılandırılmış ve kendilerine özel tedavilere iyi reaksiyon veriyor. En başarılı program ebeveynlere yardımcı olan ve çocuğun yaşamına iletişimsel, sosyal, davranışsal, uyum sağlayıcı ve eğitici yönler katanlar oluyor. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) çocuğun fonksiyonlarının gelişmesi ve potansiyeline ulaşması için şu stratejileri öneriyor:

Davranışsal eğitim ve yönetim: Davranışsal eğitim ve yönetim, davranış ve iletişimi geliştirmek için pozitif destek, kendine yardım ve sosyal beceri eğitimini kullanır. Uygulamalı Davranışsal Analiz, Otistik ve İlgili İletişim Engelli Çocukların Tedavi ve Eğitimi ve duyusal entegrasyon gibi çeşitli tedavi türleri geliştirilmiştir. 

ÖZEL TERAPİLER

Bunlar konuşma, meşgale ve fiziksel terapilerdir. Bu terapiler otizmi yönetmede önemli unsurlardır ve hepsi çocuğun tedavisinin aşamalarına dahil edilmelidir. Konuşma terapisi otizmli çocuğun daha iyi iletişim kurabilmesi için dil ve sosyal becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Meşgale ve fiziksel terapi koordinasyon ve motor becerilerdeki eksiklikleri geliştirmeye yardımcı olabilir. Meşgale terapisi, otistik çocukların duyulardan (görme, duyma, dokunma, koklama) gelen bilgiyi daha yönetilebilir yollarla işlemelerine de yardımcı olur.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...