Deri ihracatı yüzde 15,4 arttı

- Güncelleme:
Deri ihracatı yüzde 15,4 arttı

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin deri ürünleri ihracatı ilk 6 ayda yüzde 15,4 artarak 846 milyon dolar oldu. Deri ve deri mamulleri ihracatının toplam ihracatta payı da yüzde 1,1'i buldu.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dinç, iftar yemeğinde gazetecilerle bir araya geldi. Buluşmada Rusya'nın deri sektörü için önemini anlatan Mehmet Ali Dinç, "Sektörümüz için en büyük ve en önemli yer halen Rusya. Bu ülke ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor; Deri Tanıtım Grubu'nun (DTG) da katkıları ile Rusya'da sektörümüzü tanıtmak için önemli projeler yürütüyoruz." dedi. Dinç, Türkiye'nin yakaladığı ihracat ivmesine değinirken, "2013 ilk 6 ayında Türkiye'nin genel ihracatı yüzde 2,5 artarak 74,6 milyar dolar olmuştur. Aynı dönemde deri ve deri ürünleri ihracatı yüzde 15,4 oranında artmış ve 846 milyon dolar olmuştur. Deri ve deri mamulleri ihracatının, toplam ihracatımız içinde payı yüzde 1,1'dir. " açıklamalarında bulundu. Dinç, kentsel dönüşümün sektöre etkileri ile ilgili olarak da şunları ifade etti: "Zeytinburnu bölgemiz tarihsel gelişim içinde doğal deri konfeksiyon kümelenme bölgesi olmuştur. Ancak kentsel imar rantlarında büyüme ve kentsel dönüşüm faaliyetleri bölgemizin orta ve uzun vadede kümesel tarafını devam ettirmesini tehlikeye açık hale getirmiştir. Bilhassa Rusya başta Doğu Avrupalı perakendeci ve toptancı talebi için çekici bir doğal küme olan bölgemizin bu yanını zaman içinde yitirmesi ciddi bir tehlike olarak karşımızdadır. Bu nedenle kentsel dönüşüm ve planlama çerçevesinde bir hafif sanayi kolu olarak Zeytinburnu Konfeksiyon sektörünün planlı bir şekilde İstanbul çevresinde yeni bir alana kaydırılması sektörümüzün geleceği için büyük önem taşımaktadır. "


Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Ruken Mızraklı da İstanbul Deri Fuarı'nın büyüyeceğini, yeni etkinliklere sahne olacağını vurguladı.

2013 ilk 6 ayı itibari ile deri ihracatına dair rakamlar şöyle:

-Yarı işlenmiş bitmiş deri ihracatı yüzde 17,5 oranında artarak 140 milyon doları gördü.

- Deri giyim ürünleri ihracatı yüzde 19,9 oranında artarak 122 milyon dolar oldu.

- Kürk giyim ürünü yüzde 4,1 oranında arttı ve 104 milyon dolara dayandı.

- Saraciye ürünleri ihracatı yüzde 9,2 oranında daralarak 115 milyon dolara indi.

- Ayakkabı ihracatı yüzde 27,9 oranında artıp 363 milyon doları buldu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...