Lise öğrencisi Siri'nin açığını buldu (Siri nedir, nasıl kullanılır?)

Düzenleyen:
Lise öğrencisi Siri'nin açığını buldu (Siri nedir, nasıl kullanılır?)

TEKNOLOJİ Haberleri

Siri nedir, nasıl kullanılır, Sirinin açığı ne, Sirinin açığını bulan liseli kim soruları vatandaşlar arasında en çok aranan başlıklar arasına girdi. Geçtiğimiz günlerde bir lise öğrencisinin açığını bulduğu Siri ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 16 yaşındaki genç konuyla ilgili konuştu. Öte yandan Siri ve Google Asistan'ın IQ'su test edildi, yanı sıra Google Asistan'ın Siri'nin yerini alabileceği konuşuluyor. İşte tüm detaylar...

Siri nedir, nasıl kullanılır, Sirinin açığı ne, Sirinin açığını bulan liseli kim sorularının cevapları bu haberde. Geçtiğimiz günlerde teknoloji meraklısı bir liseli tarafından Apple'ın asistanı Siri'nin açığını buldu. 16 yaşında öğrenci, bu başarısıyla adını teknoloji devi Apple'ın internet sitesine yazdırdı. Sesli asistan Siri’deki açığı bulduğunu ifade eden Yılmaz, "Kullanıcıların bildirimlerini kapatması durumunda bile Siri, gelen bildirimlerin içeriğini okumaya devam ediyordu" dedi.

APPLE'IN AÇIĞINI BULDU, ÖDÜLÜ KAPTI

Teknoloji ve yazılım dünyasına meraklı olan Yiğit Can Yılmaz, lise son sınıf öğrencisi. Kullanmayı sevdiği Apple ürünlerinin yazılımlarını incelemerken önce yazılım dillerini öğrendi. Hafta sonlarında boş vaktini iPhone, iPad ve Mac gibi Apple ürünlerinin yazılımlarını inceleyerek geçirdi ve öyle bir açık buldu ki Apple, 16 yaşındaki öğrencinin adını web sitesine yazarak teşekkür etti.

Kahramanmaraş Süha Erler Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Yiğit Can Yılmaz, Apple'ın güvenlik sistemine kendini adadığını ifade ederek, "Teknolojiyle ilgileniyorum, teknolojiyi çok seviyorum bilgisayarlara ilgim gerçekten çok fazla iyi. Apple ürünlerine 5’inci sınıftan beri ilgim var ve pek çok mühendislerden teşekkür mesajları aldım. Ardından liseye geçtiğim günden bu yana Apple’ın güvenliğine kendimi adadım ve birçok teknoloji sitesinde yazarlık editörlük içerik sağlayıcılığı yaptım. Ardından Apple Siri’nin keşfetmiş olduğum bir güvenlik sorununu Amerika’daki Apple’nın güvenlik ekibine bildirdim. Apple’nın güvenlik ekibi önce bunu güvenlik ekibine gönderdiler yoğunluktan dolayı. Güvenlik analisti bunu isterlerse kullanıcılar üzerinden engelleneceğini söylediler. Ben bunun aksini iddia ettim ve ayarlardan engellenmesine rağmen kötü amaçlı bir kişini kilitli bir cihazda buna erişebileceğini söyledim kendilerine ve gerekli araştırmaları yapmaları için bunu devraldıklarını söylediler. Güvenlik ekibi gerekli araştırmaları yaptıktan sonra bu sorunun bir güvenlik sorunu olduğuna karar verdiler ve bunu gelecek bir güncellemeyle düzelteceklerini söylediler. Ve IOS güncelleme 10 bin. Bir güncellemeyle bu sorun düzeltildi. Ayrıca ismimde alfabetik bir şekilde sıralı IOS 10 bin. Bir güncelleme sayfası içerisinde ismimi görebilirler" dedi. 

Lise öğrencisi Siri'nin açığını buldu (Siri nedir, nasıl kullanılır?)

Apple, yetkililerinin hızlı şekilde harekete geçtiğini aktaran Yılmaz, şunları anlattı; "Bulduğum açık oldukça önemliydi. Apple’ın iPhone 5s ve üst modellerle, iPad Air ve sonrası ve iPod touch 6. nesili kapsıyordu. Benim iletişime geçtiler ve açığı kapattılar. Apple’ın web sitesinde katkıda bulunanlar listesine adımı yazdılar. 2 bin dolarlık ödülün de sahibi oldum."

Gelecekte yazılımlarla ilgili çalışmak istediğini belirten Yılmaz, "Apple ürünlerine karşı oldukça meraklıyım. Apple mühendisi olmak istiyorum. Apple için programa dillerini öğrendim. Bu alana odaklanmış durumdayım. Okul haricindeki tüm boş vakitlerimi Apple yazılımları üzerine geçiriyorum. Tüm Apple ürünleri hakkında bilgim var" dedi.

Lise öğrencisi Siri'nin açığını buldu (Siri nedir, nasıl kullanılır?)

YENİ AÇIKLAR BULDU

Bu kapsamında çalışmalarının süreceğini kaydeden Yılmaz, "Çalışmalarım hiç durmaksızın güvenlik üzerine devam edecek. Ayrıca Apple’ın tarayıcısı ‘Safari’ ile ilgili bir güvenlik sorunu buldum. Güvenlik sorunu şöyle bir şeydi, örneğin bir kullanıcı bir sayfaya girdi, bir bankanın güvenlik sitesini güvenlik sitesini klonladım ben ve adres çubuğunu değiştirebiliyordum tamamen. Apple ürün güvenliği bunu onayladı gelecek güncellemeyle bunu düzelteceklerini, bu aslında bir güvenlik politikası eksikliği olduğunu kararını verdiler. Ve bunun içinde listede benim ismimi koyacaklarını söylediler ve bunun güncellemesini bekliyorum. Bilgisayarlar çok ciddi derecede ileri cihazlar, geleceğin mesleği olarak görüyorum. Öğrenciler kendilerine bir program yapabilirler, Oyun yapabilirler, kendileri bir şeyler üretebilirler. Eminim kendileri de bunu çok faydasını görecekler" diye konuştu. 

Lise öğrencisi Siri'nin açığını buldu (Siri nedir, nasıl kullanılır?)

SİRİ NEDİR? (HEY SİRİ)

Apple'ın IOS işletim sistemine sahip cihazlarında kullanılabilen Siri, sorularınıza cevap veren ve telefonunuzun çeşitli uygulamalarını sesli komut ile kullanabilmenize imkan sağlayan bir asistan yazılımdır. Siri'nin sesli komut özelliği ise "Hey Siri" olarak adlandırılıyor. 

"Hey Siri" özelliği Siri'yi sesli komut ile, Ana Ekran tuşuna basmadan kullanmanızı sağlayan bir özelliktir. Bu özellik aktif ike Hey Siri diye cihazınıza seslenmeniz Siri’yi aktif hale getirecek ve sorularınıza cevap vermeye başlayacaktır. Sadece cihazınız şarja takılı iken çalışan Hey Siri özelliğini aktif hale getirmek için Ayarlar menüsünden Genel seçeneğine dokunun ve Siri sekmesinen Hey Siri özelliğine izin verin.

SİRİ İLE NELER YAPILABİLİR?

Aramalar: Siri, arama yapmanın en iyi yoludur. Hatta kullanıcılar iOS’ta en çok arama yapmak için Siri'yi kullanıyor. Siri kişilerinizi tanır, ilişkileri ve takma adları öğrenir. Ayrıca şirketleri bulup aramanıza da yardımcı olur. 

Mesajlar: Siri, hareket halindeyken veya arabanızdayken mesaj göndermenin veya en son mesajları okutmanın en mükemmel yoludur. Mesajlaşma, iOS’ta aramalardan sonra Siri’nin en çok kullanıldığı ikinci işlem ve Apple Watch’ta Siri ile gerçekleştirilen en popüler işlem.

Anımsatıcılar ve Uyarılar: Siri anımsatıcılar ve listeler oluşturarak yapmanız gereken işleri takip etmenize yardımcı olur ve alarm ya da zamanlayıcı ayarlamayı kolaylaştırır. 

Kişiler ve Takvim: Siri tüm kişi bilgilerinizi takip eder ve takviminizi yönetmenizi kolaylaştırır.

Navigasyon: Siri, gitmek istediğiniz yere ulaşmanızı sağlama ve yakındaki şirketleri veya yerleri bulup onlarla etkileşime geçmenize yardımcı olma konusunda mükemmeldir. Mağaza çalışma saatlerini kontrol edebilir, internet sitelerini ziyaret edebilir, değerlendirmeleri okuyabilir, fotoğrafları görebilir, yol tarifi alabilir, şirkete telefon edebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.  

Lise öğrencisi Siri'nin açığını buldu (Siri nedir, nasıl kullanılır?)

Fotoğraflar ve Selfie'ler: Siri Fotoğraf uygulamasındaki favori fotoğraflarınızı bulabilir veya selfie çekmek için bir komutunuzla ön kamerayı açabilir.

Dışarı çıkma: Akşam dışarı çıktığınızda Siri restoran bulmanıza, yol tarifi almanıza veya araç çağırmanıza yardımcı olabilir.

Eğlence ve Medya: Siri favori müziklerinize, TV programlarınıza, filmlerinize, podcast’lere ve sesli kitaplara erişmenize yardımcı olur. Siri, temel oynatmayı başlatma ve durdurma kontrollerinin yanı sıra müzik dinleme ve film izleme deneyiminizi de kişiselleştirerek tüm aygıtlarda içerikleri sıraya koyar ve soruları yanıtlar.

Ev yönetimi: Siri, HomeKit ile birlikte termostattan ışıklara ve güvenlik sistemine kadar evinizdeki her şeyi kontrol etmenize yardımcı olur. Siri, evinizde bulunan ve HomeKit ile uyumlu aksesuarları tanır.Belirli bir anda hangi durumda olduklarını bilir.Yani Siri’den ev aletlerini açıp kapamasını, ışıkları kısmasını veya belirlediğiniz ortamlardan birini ayarlamasını isteyebilirsiniz.

Egzersiz ve Antrenmanlar: Siri ile iPhone ve Apple Watch’unuzdaki antrenman uygulamalarını kontrol edebilirsiniz. Örneğin, Siri’ye koşu, bisiklet, yüzme veya kardiyo gibi bir antrenman başlatmasını söyleyebilirsiniz.

Ayarlar ve Sistem Tercihleri: Siri komutunuz üzerine Wi-Fi’yi açarak veya konum ayarlarını açık duruma getirerek aygıtlarınızı yönetmenizi sağlayabilir.  

Uygulamaları Başlatma: Siri tek bir komutunuzla tüm uygulamalarınızı açabilir. Arkadaşlarınızla mesajlaşmak için WhatsApp’ı, araç çağırmak için Uber'i, arama yapmak için Viber veya Skype’ı, fotoğraf bulmak için Pinterest veya Facebook’u kolayca başlatabilirsiniz. 

Acil durumlarda yardım alma: Siri tam anlamıyla bir hayat kurtarıcı. Acil durumlarda destek için Siri 112’yi arayabilir, en yakın hastaneyi bulabilir, uygun bir yardım hattı önerebilir veya yerel hizmet önerilerinde bulunabilir. Kullanıcılar “Hey Siri” diyerek iPhone’larına dokunmadan bütün bu hizmetleri başlatabilirler.

Lise öğrencisi Siri'nin açığını buldu (Siri nedir, nasıl kullanılır?)

SİRİ VE GOOGLE ASİSTAN'IN IQ'SU ÖLÇÜLDÜ

CNN Türk'ün haberine göre Cornell Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmayla birlikte yapay zekalı asistanların zeka seviyesi belirlendi. Google Asistan ve Siri’nin IQ’sunu ölçen araştırmacılar, iki yapay zekayı da gerçek testlere tabii tuttu.

Araştırmadan ilk gelen ilk sonuçlar incelendiğinde oldukça şaşırtıcı bir sonuç ortaya çıktı. 2011 yılında tanıtılan ve iPhone 4S’den beri hayatımızda olan Siri, Google Asistan’ın çok daha gerisinde çıktı. Apple’ın asistanının IQ seviyesi 23.9 çıktı. Oldukça düşük olan bu değer, Google Asista’ın neredeyse yarısı kadar.

İnternet devinin asistanı ise Siri’nin neredeyse iki katı puan alarak 47.28 puan elde etti. Sirive Alexa gibi bir ismi olmayan Asistan, sadece bir marka ile kullanılıyor. Android cihazlarda varsayılan olarak gelmesine rağmen dünya genelinde sadece Google Home araçlarıyla birlikte kullanılmaya başlayan Asistan’ın Türkçe dil desteği de bulunmuyor.

Halen devam eden araştırmanın sonucu yakın zamanda kesin sonuçlarla birlikte açıklanacak. Sonuçların ise çok fazla değişmesi beklenmiyor. Ayrıca, Amazon Alexa’nın da teste dahil edilerek karşılaştırılması bekleniyor.

Lise öğrencisi Siri'nin açığını buldu (Siri nedir, nasıl kullanılır?)

GOOGLE ASİSTAN, SİRİ'NİN YERİNİ ALABİLİR

Öte yandan bilindiği üzere Google’ın mobil cihazlar için geliştirdiği sesli asistanı geçtiğimiz günlerde iOS için de yayınlanmıştı. Apple'ın sesli asistan konusunda koyduğu kısıtlamalar, Google Asistan’ın mevcut iPhone’larda varsayılan sesli asistan olarak seçilmesini engelliyor. Yani Google Asistanı kullanmak için uygulamaya her defasında tekrardan giriş yapmak zorunda kalıyorsunuz. Üstelik Siri’ye erişebildiğiniz gibi mevcut kısayollar da bulunmuyor.

İddialara göre, bu sorunu aşmak isteyen Google, Apple ile ufak bir işbirliğine gitmiş durumda. Apple’ın da bu konuya sıcak baktığı ve 2017’de çıkacak olan iPhone modellerinde Google Asistan’ın varsayılan sesli asistan olarak Siri’nin yerini almasına sıcak baktığı ifade ediliyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...