Türkiye, sigarayla mücadelede rol model

Türkiye, sigarayla mücadelede rol model

GÜNDEM Haberleri

Dünyada tütün kontrol politikalarının 6 temel hedefini gerçekleştiren tek ülke Türkiye oldu.

Dünyada tütün kontrol politikalarının 6 temel hedefini gerçekleştiren tek ülke Türkiye oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "Küresel Tütün Salgını 2013" raporunu Panama'da açıkladı. Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'ne imza atan 176 ülkenin tütünle mücadelesinin değerlendirildiği raporda, Dünya Sağlık Örgütü'nün MPOWER olarak açıkladığı tütünle mücadele için gerekli 6 hedefin tamamını gerçekleştiren ilk ve tek ülke olarak Türkiye yer aldı. "Rol model ülke" olarak gösterilen Türkiye için ayrı bir başlık açılarak, Türkiye'nin tütünle mücadele tarihi ayrıntılı olarak anlatıldı. Türkiye'nin mücadele yöntemleri "Mükemmel" olarak değerlendirilen raporda, Türkiye'nin uluslar arası mücadeleye başlayabileceği belirtildi. DSÖ'nün 4 hedefini gerçekleştiren ülkeler ise Brezilya, Panama ve İran olarak sıralandı. 20 kadar ülke Türkiye'nin tütünle mücadelesini öğrenmek için Türkiye'yi ziyaret etti ve rol model aldı. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birine denk gelen 2,3 milyar kişi MPOWER hedeflerinden en az biriyle korunuyor. 1 milyar kişi ise MPOWER'in en az 2 ve daha fazla koruma tedbiriyle tütünden korunuyor. Ulusal tütün kontrol programını izlemek için sadece 6 ülke hükümet nezdinde organizasyon kurarak personel görevlendirdi.
İŞTE 6 ANA HEDEF
nbsp;DSÖ'nün, MPOWER ismini verdiği 6 hedef, dünyada tütün kontrol politikası olarak en etkili 6 politikanın başharflerinin kısaltmasından oluşuyor.
nbsp;Tütün vergi ve fiyatlarını artırmak,
nbsp;Tütün reklam, tanıtım ve sponsorluğunu yasaklamak,
nbsp;Toplumun tamamını pasif sigara dumanı etkileniminden korumak,
nbsp;Toplumun tamamını tütün tehlikeleri konusunda uyarmak
nbsp;Sigarayı bırakmak isteyenlere yardım etmek
nbsp;Tütün salgını ve koruyucu uygulamaları titizlikle izlemek
TÜRK GİBİ SİGARA BIRAKMA
Türkiye'de tütünle mücadele düzenlemelerinde etkili olan Eski TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve şu an Başbakan danışmanı olan Prof. Cevdet Erdöl, raporu "Türkiye tütünle mücadelede önemli kararlar aldı ve uyguladı 'Türk gibi sigara içer deyimini, Türk gibi sigarayı bırakır' olarak değiştirdik. Sadece kanunlarla yapılacak bir başarı değil bu, toplum sigaraya karşı bilinçlendi" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...