Katar, İran, Hamas ve Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Kudüs açıklaması

Katar, İran, Hamas ve Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Kudüs açıklaması

DÜNYA Haberleri

Katar, İran, Hamas ve Dünya Müslüman Alimler Birliğince yapılan açıklamalarda, Kudüs tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesinden memnuniyet duydukları belirtildi

Katar ve İran'ın yanı sıra Hamas ve Dünya Müslüman Alimler Birliği, Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren tasarının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesinden memnuniyet duyduklarını açıkladı. Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kudüs'ün yasal statüsünün değiştirilmesine karşı çıkan kararın BM'de kabul edilmesini, Filistin meselesine ve Filistin halkının başkenti Kudüs olan bağımsız devletini kurması hakkına "adil" bir yaklaşım olarak nitelendirdi.

İran

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Twitter hesabından, "BM'de Trump'ın kabadayılığına 'hayır' denilerek, dünya çapında cevap verilmiştir." mesajını paylaştı.

Hamas

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, BM'de alınan Kudüs kararına ilişkin, "hak, adalet ve tarihin zaferi" nitelemesinde bulundu. BM'de karar lehine oy kullanan ülkelerin, ABD hegemonyasını reddeden özgür halkların iradesini yansıttığını vurgulayan Heniye, tehdit dilinin artık işe yaramadığını, ilkelerin çıkarların daha önde olduğunun ispatlandığını belirtti. Heniye, ABD yönetimine uluslararası iradeye uyması ve kararından dönmesi çağrısı yaptı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği ise "tehdit ve korkutmaya rağmen sadece 8 ülkenin ABD'nin yanında yer aldığına" dikkati çekti. Karadaği, "Dünyadaki tüm özgür ülkeler Filistin lehine oy kullandı. Kudüs, Filistin'in ebedi başkenti olarak kalacaktır. Kudüs'ün özgürlüğü yakındır." ifadelerini kullandı. Birliğin Başkan Yardımcısı Ahmed er-Reysuni de BM'de alınan kararın, "tehdit, şantaj ve baskılara rağmen dünyanın Filistin davasına destek verdiğinin güçlü bir ifadesi olduğunu" kaydetti.

Reysuni, "BM Genel Kurulundaki oylamanın sonucu ABD'ye, İsrail'in meşru olmayan, saldırgan tavırlar sergileyen ve ihlallerde bulunan bir ülke konumunda olduğu mesajı veriyor." açıklamasında bulundu. Arap ve İslam ülkelerine bu oylamaya yatırım yapma ve daha sonra dünya ülkeleriyle Filistin davasına hizmet eden geleceğe yönelik bir eylem planı oluşturma çağrısında bulunan Reysuni, "BM Genel Kurulunun son yıllarda aldığı tüm kararlar Filistin davasının ve halkının lehine, ABD ve bazen de Avrupa tarafından desteklenen İsrail'in saldırgan politikasının aleyhine oldu." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulunda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edilmiş, oylamada 35 ülke ise çekimser kalmıştı. ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...