İsrail, kurucusu BM’yi tanımıyor

Düzenleyen:
İsrail, kurucusu BM’yi tanımıyor

DÜNYA Haberleri

ABD’nin desteğini arkasına alan İsrail, Birleşmiş Milletlere (BM) rest çekti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, New York’ta Birleşmiş Milletlerde düzenlenecek Kudüs oylamasına saatler kala yaptığı açıklamada, BM için ‘yalanlar evi’ ifadesini kullanarak “Oylamayı kabul etmeyeceğiz” dedi. İsrail devletinin bu kararı daha kabul edilmeden önce reddettiğini söyleyen Netanyahu “Kudüs başkentimizdir; orada (yerleşimler) inşa etmeye devam edeceğiz ve başta ABD olmak üzere yabancı ülke büyükelçilikleri de Kudüs’e taşınacak. Bu olacak” şeklinde konuştu. Netanyahu gibi tepki çeken bir başka açıklamayı ise İsrail’in BM Daimî Temsilcisi Danny Danon yaptı. İsrailli temsilci “Kudüs’ün İsrail Devleti’nin başkenti olduğunu bilmek için uluslararası kuruluşların onayına ihtiyacımız yok” dedi. 

İsrail’den gelen peş peşe açıklamalar, hafızalara Tel Aviv’in uygulamadığı eski BM kararları getirdi. 1947 yılında Birleşmiş Milletler kararıyla kurulan İsrail, Birleşmiş Milletler Antlaşması’ndaki yükümlülüklerini kayıtsız şartsız kabul ettiğini bildirmiş ve o BM üyesi olduğu günden itibaren bu yükümlülüklere riayet edeceğini taahhüt etmişti. Ancak İsrail kurulduğu tarihten bu yıla kadar BM’nin 71 yaptırım kararını uygulamayarak attığı imzanın şartlarını yerine getirmedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...