Engellilere belediye şefkati

Düzenleyen:
Engellilere belediye şefkati

YAŞAM Haberleri

Down sendromlulara eğitim merkezi, spor yapmak isteyenlere dev bisiklet yolu, 62 köye kültür merkezi kuran Onikişubat Belediye Başkanı Mahçiçek “60 yılda yapılamayanı 1,5 yıla sığdırdık” dedi.

Herkes Kahramanmarış'ı biberi ve dondurması ile tanıyor. Hâlbuki Maraş gastronomide de dünyada ender şehirlerden birisi. Türkiye’deki iplik üretiminin üçte birini, tencere, tava, çaydanlık cinsinden çelik mutfak eşyasının yüzde 65'ini üretiyor. Çimento ve elektrikte de mühim bir paya sahip. Bölgesinde sanayici denilince parmakla gösteriliyor. Şehir, belediyecilikte de ilklere imza atıyor. Onikişubat Belediyesi bu başarının mimarlarından... Başkan Hanefi Mahçiçek, projeleri hakkında gazetemize anlattı. “405 bin nüfusa sahibiz. 3 sene gibi kısa bir sürede nüfusumuzda 52 bin kişilik artış oldu. Bu gelişim, yeni ihtiyaçları beraberinde getirdi. Sürekli yeni projeler üretip ihtiyaçlara cevap vermek için çabalıyoruz. Birçok projeye imza attık fakat bunlardan üç tanesinin dünya da bir emsali yok” diye söze giren Mahçiçek şöyle devam etti:

TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK

Bunlardan biri down sendromlu çocuklar için eğitim ve yaşam merkezi. Türkiye’de örneği yok. Bizim bütçelerimizi aşan şeyler ama konu insanlığa hizmet olunca Mevla yardım ediyor. Eski bir milletvekilimiz aradı. 'Hanefi Bey benim İstanbul’da zengin bir akrabam var kendisi bir sağlık ocağı yapmak istiyor. Bir yer verebilir misiniz?' dedi. 'Sen o arkadaşı bize yönlendir' dedim. O kişi 15 dakika sonra bizi aradı. Ona ‘Sağlık ocağı kolay fakat bizim kimsede olmayan bir projemiz var' diyerek engelliler merkezinden bahsettim. Bir hafta sonra, 'ben bu projeyi yapacağım' dedi. 3 milyon 200 bin lira tutuyor. İçinde sınıflar, eğitim merkezleri, seralar var.  
Kahramanmaraş’ta bine yakın engelli çocuğumuz bulunuyor. Annesi işe ve pazara giderken engellisini emin ellere bıraksın, biz çocuğa akşama kadar bakalım, ilgilenelim dedik. 

MARAŞ’A ÖZEL BİSİKLET

Kahramanmaraş yapı itibarı ile engebeli bir araziye sahip. İnsanların yürüyüş yapıp bisiklet süreceği bir arazi aradık. Sulama kanalının yanında böyle bir alana rastladık. DSİ’den istedik ve aldık. Hem yürüyüş yapmaya hem de bisiklet sürmeye uygun olarak düzenledik. Bir fuarda varlıklı bir vatandaşla karşılaştık. 'Ben size bu bisikletleri yapayım' dedi. 2 kişilik, 4 kişilik, anne ile çocuğunun bineceği şekilde pusetli olarak hakikaten bunları yaptırdık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile bu tesisi hizmete açtık mükemmel bir ilgi gördü. Hafta sonu millet bisikletleri birbirinin elinden kapıyor. Böyle yoğun ilgi var.

GENÇLER BİLGİYLE BULUŞTU

2 bin 400 öğrencimize üniversite hazırlık kursları düzenledik. 7 tane yurt, 5 okul yaptık. Taşıma sistemini engellemek ve çocukları servislerde yıpratmamak için bu yurtları ve okulları kırsal bölgelerde yanyana yaptık. Yine 7 kültür merkezi projemizin ikisi hizmete açıldı. Öğrencilerin rahat ders çalışmaları için her mahalle arasına bunları kurduk.

YARINLARIMIZ ÇOCUKLAR

62 tane köye kültür merkezi yaptık. Çocuklar buralarda ders çalışıyor. Köy halkı kullanıyor. Anahtarını muhtarlara teslim ettik. Maraş’ın 82 köyü var. Bu kadar köye 7.5 milyon metrekare kilit parke yol döşedik. Bu sayede hiçbir çocuk artık çamura basmıyor. 320 bin ton asfalt döktük. 60 sene de hayata geçirilemeyenleri 1.5 sene gibi bir zaman dilimine sığdırdık.”

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...