Özel güvenlikler yakalama yapabilecek

Özel güvenlikler yakalama yapabilecek

GÜNDEM Haberleri

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı, özel güvenlik görevlilerinin yakalama yapabildiğini açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı, özel güvenlik görevlilerinin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 90'ıncı maddesine göre yakalama yapabildiğini açıkladı. Vatandaşlardan gelen soruları cevaplandıran Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı, özel güvenlik görevlilerinin yetkilerini açıkladı. Özel güvenlik görevlilerinin koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-Ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme yetkisine sahip olduğu belirtildi. Daire, özel güvenlik görevlilerinin sahip oldukları yetkiyi şöyle sıraladı: "Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-Ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 90'ıncı maddesine göre yakalama. Görev alanında, haklarında yakalama veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama, arama. Yangın, deprem gibi tabi afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme. Hava meydanı, liman, gar, İstasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-Ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme. Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma. Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama. Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre yakalama. Türk Medeni Kanunu'nun 981'inci maddesine, Borçlar Kanunu'nun 52'nci maddesine, Türk Ceza Kanunu'nun 24 ve 25'inci maddelerine göre zor kullanma."

"GÖREV DIŞINDA SİLAH BULUNDURAMAZLAR"

Koruma ve güvenliği sağlanan yerlerde özel güvenlik görevlilerinin devriye veya nokta nöbeti görevlerini tek kişi ile yerine getirmesinin hukuki bir sıkıntısı olmadığı vurgulandı. Koruma ve güvenliğin daha sağlıklı yapılabilmesi ve bir olay karşısında devriyenin veya nokta nöbeti tutan görevlinin can güvenliğini sağlayabilmesi için en az iki kişi ile hizmet yapılmasının daha uygun olacağı değerlendirildiği belirtildi.

Kimlik kartını başkasına kullandıran, özel güvenlik görevlisine bin TL para cezası verildiğine işaret edilen açıklamada, "Bu kişilerin çalışma izni valilikçe iptal edilir. Bu kişiler bir daha özel güvenlik görevlisi olamazlar. 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'te özel güvenlik görevlilerinin görevli silahları görev alanı dışında veya görevli değilken taşıyamaz ve kullanamazlar. Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı alabilmek için 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatta silah taşıma veya bulundurma ruhsatı almak için aranan şartlara haiz olunması durumunda ruhsatlı silah alınabilmektedir. Ancak özel güvenlik görevlileri olmaktan dolayı taşıma ruhsatı almak mümkün değildir." denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...