Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yeni, ilginç ve iş garantisi veren meslekler

Yeni, ilginç ve iş garantisi veren meslekler

GÜNDEM Haberleri

İşte Türkiye'de örneği çok az olan ve meslek sahibi yapan ilginç bölümler.

Üniversitelerde aralarında "Ergoterapi", "Gerontoloji", "Perfüzyon Teknikleri", "Tapu Kadastro", "İş Makineleri Operatörlüğü" gibi ilginç bölümler yer alıyor. Bu programların diğerlerinden farklı kılan, ya tek bir örneğinin bulunması ya da sayısının az olması. Bunlardan "Ergoterapi" Hacettepe ve Üsküdar Üniversitelerinde bulunuyor. Bu dört yıllık program, MF-3 puan türünde öğrenci alıyor. Mezun olanlara "Ergoterapist" deniliyor. Ergoterapistler, kişilerin psikososyal uyumlarını sağlamaya yönelik faaliyetler yürütüyor. Bu yüzden bölümün bir diğer adı ise "İş ve Uğ­raşı Terapistliği"... Nitekim Kocaeli ve Trabzon Avrasya Üniversitesilerinde de "İş ve Uğraşı Terapisi" bölümü bulunuyor.
Gazi Üniversitesi Tapu ve Kadastro Meslek Yüksek Okuluna bağlı "Tapu ve Kadastro" bölümü Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne iş garantili eleman yetiştiriyor. Gazi Üniversitesi, geçen yıl dört yıllık bölümünü de açtı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sarıgöl Meslek Yüksek Okulu da bu sene tapu ve kadastro bölümünde ilk öğrencilerini alıyor.
MÜCEVHER MÜHENDİSİ
"Kuyumculuk ve Takı Tasarımı" adı altında çok sayıda üniversitemizde bölüm bulunuyor. Ancak Gazi Üniversitesi'ndeki "Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı" bölümü ise tek.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde bulunan "Mücevherat Mühendisliği" de ülkemizin bu alandaki tek lisans bölümü.
Engellilik ve yaşlılık konusunun ülkenin sosyal politikalarının önemli gündem maddelerinden biri olması, bu alanda uzman yetiştirecek bölümlerin açılmasını sağladı. İki yıllık "Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon" programı bunlardan biri. Ağrı İbrahim Çeçen, Ege, Bitlis Eren ve Karamanoğlu Mehmetbey üniversitelerinde açılan program, engellilerin hayatını kolaylaştırmaya ve onları topluma kazandırmaya yönelik eğitimler veriyor. Bölümü bitirenler engelli bakım teknikeri olarak nitelendiriliyor. Çok sayıda üniversitemizde "yaşlı bakım" bölümü bulunuyor. Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı 4 yıllık "Gerontoloji" programı ise ülkemizde tek. İlk mezunlarını veren bölüm, yaşlı uzmanı yetiştiriyor.
ONLARIN İŞİ ÖLÜYLE
En 'soğuk' mesleklerden biri de Fırat ve Mersin Üniversitesilerinde bulunan "Otopsi Yardımcılığı" bölümü. YGS-2'den öğrenci alan bölümü tercih edeceklerden ruh sağlığının yerinde olduğunu belgeleyen rapor isteniyor. Ayrıca erkek adaylardan 1.65 m'den, kızlardan da 1.60 m'den kısa olmama şartı aranıyor.
Afyonkarahisar'ın mermer yataklarıyla ünlü İscehisar ilçesindeki meslek yüksek okulunda da "İş Makineleri Operatörlüğü" bulunuyor. Program, Türkiye'nin bu alandaki tek bölümü.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu'ndaki "Yat kaptanlığı" ile Piri Reis Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'ndaki "Yat İşletme ve Yönetmeni" bölümü yeni açıldı. Deniz Ticaret Odası yetkilileri Türkiye'de 4 bin 500 ticari yat bulunduğunu, zenginlerin yat kaptanı aradığını söylüyor. Gelecek vadeden iki yıllık bu programa başvuru için sağlık raporu şartı aranıyor.
Eskişehir Osmangazi, Fırat, İnönü, İstanbul, Kapadokya, Kocaeli ve Uludağ Üniversitelerinde bulunan "Atçılık ve Antrenörlüğü" bölümü ise dikkat çekici programlar arasında.
Çanakkale 18 Mart, Acıbadem, İstanbul Bilim, Nişantaşı, Okan, Mersin, Şanlıurfa Üniversitelerinde yer alan "Perfüzyon Teknikleri" ise yeni alandardan biri. Bu programı bitirenler kalp ameliyatlarında, kalp- akciğer makinesini kurup ameliyat süresince makine yardımı ile kan dolaşımının devamını sağlıyor.
Yeni bir bölüm olan ve Erzincan, Gümüşhane, Karabük, Kırklareli, Dumlupınar, Avrasya üniversitelerinde bulunan iki yıllık "İç Mekan Tasarımı" da, iç mimarların yanında çalışacak mobilyacılar yetiştiriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...