Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Taner Yıldız, 'Dövizdeki artış ek maliyet getirir'

- Güncelleme:
Taner Yıldız, 'Dövizdeki artış ek maliyet getirir'

Ekonomi Haberleri

Taner Yıldız, Merkez Bankası'nın dövizde piyasalara 2.2 milyar dolarlık müdahale yapmasının yerinde bir müdahale olduğunu belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Merkez Bankası'nın dövizde piyasalara 2.2 milyar dolarlık müdahale yapmasının yerinde bir müdahale olduğunu belirterek, "Paritedeki her yükselmenin Türkiye enerji sektörüne olumsuz tesiri olduğunu söylemek lazım. 1 yıl sürmesi durumunda bizim enerji sektöründe yazacağım rakam eksi 3 milyar dolardır." dedi. Taner Yıldız, yeniden seçilerek Kayseri Sanayi Odası başkanlığı görevine gelen Mustafa Boydak'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Bakan Yıldız, Boydak ve Yönetim Kurulu üyelerine yeni dönem için başarı dileklerinde bulundu. Bakan Yıldız, burada basın mensuplarının, dövizdeki artışın ve Irak'ta Maliki ile Barzani arasındaki görüşmelerin enerji sektörünü nasıl etkileyeceği ve anayasa çalışmalarındaki gelinen noktayla ilgili sorularını cevaplandırdı. "Irak bizim komşu ve kardeş ülkedir" diyen Bakan Yıldız, Irak ile geliştirilecek her ilişkiyi, bu ülkenin normalleşmesine konulan katkı olarak gösterdi. Yıldız, şöyle konuştu: "Sayın Maliki ve Barzani görüşmelerinden memnununuz. Irak'ın birliği ve bütünlüğü açısından, komşu Türkiye açısından dikkatli ve özenle takip ediliyor. Bizim Türkiye olarak Irak'ın güneyi kuzeyi, doğusu batısı ile bir bütün olduğunu ve ayrılmaz olduğunu biliyoruz. Öyle ise her tarafıyla iş yapabilmemiz lazım. Türkiye'nin ister kamu, ister özel sektörle olsun, Irak'ın kuzeyi ile yapılacak işlemleri Irak'ın bütünü ile normalleşmesi adına gerekçe olacaktır. Bu buluşmalarda enerji sektörü ile ilgili olumlu gelişmeler olacağına inanıyoruz. Bunun da doğru olacağına inanıyoruz."

nbsp;"MISIR'DAKİ DARBE BÖLGE İÇİN DE BÜYÜK OLUMSUZLUK OLUŞTURUYOR"

Mısır'daki siyasi istikrarsızlık ve darbenin sadece Mısır için değil, bölgesine de büyük olumsuzluk oluşturduğunu ifade eden Yıldız, "Siyasetin demokratikleşme ile yapılan adımların en büyük engeli Mısır'daki darbe olmuştur. Demokrasiden ümit besleyenlerde yılgınlıkta olmamalıdır. Enerji sektörü en fazla siyasi istikrarsızlıkları sevmeyen, bir ülkenin yada bir bölgenin o siyasi istikrarsızlığı fiyatı tahrik eden önemli bir noktadır. Bildiğiniz gibi Libya'daki Arap baharı ile başlayan bu yapı Türkiye'de olumsuz bir fiyatlama mekanizmasına dönüşmüştü. Enerji sektörünün hak etmediği fiyatlar çıktı. Türkiye olarak biz fiyatlandırmada açık pozisyonda çalışıyoruz. Dolar ile alıyor, TL ile satıyoruz. Paritede her yükselme, biliyorsunuz dolar 1.84'lerden 1.94'lere çıktı ve yüzde 5.2 sıçrama oldu. Bir ay içerisinde. Bunun Türkiye enerji sektörüne olumsuz tesiri olduğunu söylemek lazım. 1 yıl sürmesi durumunda bizim yazacağım rakam eksi 3 milyar dolardır. Bunu vatandaşımıza yansıtmamak, sanayiciye yansıtmamak ve giderlerini artırmamak için çaba sarf ediyoruz. Merkez Bankası'nın yaptığı 2.2 milyar dolarlık müdahale yerinde idi sektör için. Oradaki küçük bir maliyet artışı enerji sektörüne daha büyük olarak yansıyacak. Buna dikkat etmeliyiz." diye konuştu. Petrol ve doğalgaz sektörü siyasi istikrarsızlığı sevmeyen sektörlerin başında geldiğini aktaran Yıldız, doğalgazı en ucuza almıyor olmalarına karşın 27 AB ülkesi arasında en ucuza satan ülke olduklarını ifade etti. Yıldız, "Bu Türkiye'deki enerji politikalarının ve siyasi istikrarın sürdürülebilmesi adına önemli bir göstergedir. Avrupa'nın en ucuz doğalgazını Kayseri'deki sanayicimiz kullanıyor. Elektrikte 27 AB ülkesi arasında en ucuz sağlayan ilk 5 ülke arasındayız." açıklamasını yaptı. Taner Yıldız, Anayasa çalışmaları ile ilgili olarak ise TBMM'nin iktidarı ve muhalefeti ile oluşan bir Meclis olduğuna işaret etti. Yıldız, "Ben anayasanın yapılması ile ilgili her sağduyulu yapının bundan kazançlı çıkacaktır. Büyüyen Türkiye'nin küçülen anayasası olmaz." ifadelerini kullandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...