BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Tarıma teşvik, ihracatta 150 milyar $ getirir

Tarıma teşvik, ihracatta 150 milyar $ getirir

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da istihdam ve tarım için yeni teşviklerin yolda olduğunu açıkladı.



İş dünyasının uzun süredir beklediği teşvikin ayrıntıları açıklandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da istihdam ve tarım için yeni teşviklerin yolda olduğunu açıkladı. Teşvik haberini alan tarım sektörü de ümitlerini artırdı. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu, “Ürün ve bölge ayırımı yapmadan sektörün tamamına verilecek teşvik sayesinde 2023 ihracatımız 150 milyar dolara ulaşır” dedi. TOPRAKLARIMIZ BOŞTA Hiçbir ithal girdisi olmadan ihracat yapan, ülkeye net döviz kazandırarak cari açığın kapanmasında kilit rolü oynayan tarım sektörünün ‘stratejik sektör’ olarak değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Gençoğlu, “Avrupa’da işlenmemiş 1 metrekare toprak bulamazsınız. Türkiye’nin verimli topraklarının oranı ise yüzde 80. Marmara ve Ege’nin zeytinini, şeftalisini, üzümünü, domatesini, Akdeniz’in narenciyesini, Karadeniz’in fındığını Doğu bölgelerinde yetiştiremezsiniz. Bundan dolayı tarım teşvikinde bölge ayırımı yapılmamalı. Teknolojiyi, makineyi hatta fabrikaları başka ülkeye taşırsınız ama toprağı taşıyamazsınız. Tarım sektörünü, sütçülüğü, hayvancılığı ayağa kaldırma vaktimiz geldi” diye konuştu. Süt, domates ve şeker 1.4 trilyon dolarlık değer Türkiye’de bilinenin aksine tarımsal üretimin liderliğini inek sütü yapıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya tarımına yön veren 20 ürünün toplam değerinin 1 trilyon 470 milyar 286 milyon doları bulduğunu bildirdi. Türkiye’de ise en önemli 20 ürünün üretim değeri 24 milyar 920 milyon dolara ulaşıyor. Türkiye’de yapılan üretimde inek sütünün 3.9 milyar dolarla üretim değeri açısından ilk sırayı aldığını, 3.2 milyar dolarlık üretimle domatesin ikinci olduğunu ifade eden Bayraktar, 2.7 milyar dolarlık buğday, 2.4 milyar dolarlık üzüm, 2.1 milyar dolarlık tavuk eti, 1.1 milyar dolarlık zeytin ve yine 1.1 milyar dolarlık elma üretildiğini ifade etti. Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yüzde 67.54’ünü, kirazda yüzde 14.88’ini, Antep fıstığında yüzde 14, şeker pancarında yüzde 8.37, çilekte yüzde 6.87 ve üzümde yüzde 6.23’ünü ürettiğini söyleyen Bayraktar, inek sütünün ilk sırada yer almasının sütün önemini ortaya koyduğunu, sütte fiyat istikrarı sağlamanın şart olduğunu da dile getiren Bayraktar, sığır besiciliğinin de bu kapsamdaki önemine işaret etti.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT