İbrahim Kalın: Hedef Sevakin’in tamamını rehabilite etmek

Düzenleyen:
İbrahim Kalın: Hedef Sevakin’in tamamını rehabilite etmek

GÜNDEM Haberleri

Sudan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sevakin Adası’nı bize tahsis edin” teklifine sıcak bakıyor. TİKA, iki cami ve gümrük binasını onarmıştı. Stratejik öneme sahip Sevakin komple rehabilite edilecek, ada cazibe ve turizm merkezi hâline gelecek.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Afrika’nın hac kapısı olan Sevakin Adası’nın imarı için Türkiye’ye tahsis edildiğini söyledi. Bir zamanlar Kızıldeniz’in en önemli limanlarından biri olan Sevakin Adası ile ilgili fizibilite çalışmalarının yapılacağını kaydeden İbrahim Kalın “Kızıldeniz’e açıldığı için çok önemli bir potansiyel sunuyor. Sevakin Adası’nda TİKA, iki cami ve bir gümrük binasını restore etti. Devamı gelecek” dedi.

İŞTE SEVAKİN ADASI'NDAN ÖZEL FOTOĞRAFLAR

Kalın, Sudan’da TİGEM’in 15 bin hektarlık bir tarım projesi olduğunu, bununla ilgili protokollerin tamamlandığını, çok yakın zamanda Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin tekrar Sudan’a giderek çalışmanın başlatılacağını açıkladı.

Aynı zamanda bölgede savunma sanayi ve askerî iş birliği alandaki ilişkileri geliştirdiklerini vurgulayan Kalın, Sevakin Adası’nda da ciddi bir ekonomik potansiyelin olduğunun altını çizdi. Kalın “Niyetimiz adanın tamamını rehabilite etmek ve bir turizm alanı hâline getirmek. Çünkü Osmanlı’da da Cidde’ye geçmeden önce önemli bir hac ve umre limanıydı orası” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Afrika Açılımı”nın bir devamı olarak Sudan, Çad ve Tunus’a gittiğini söyleyen Kalın, Afrika ziyaretlerinin devam edeceğini belirtti. Kalın, Afrika’ya sömürü amaçlı ve tek taraflı çıkar için gidilmediğini ifade ederek, tam tersine Afrika’nın ayakta durmasını sağlayacak politikalar, ilişkiler ve anlaşmaları geliştirmek için çalıştıklarını anlattı. Bunun meyvelerini de görmeye başladıklarına işaret eden Kalın, bugün Afrika’daki Türk büyükelçiliği sayısının 39 olduğunu, 2018’de 41’e çıkacağını bildirdi.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...