Anayasa Mahkemesi'nden CHP'ye şok ceza

Anayasa Mahkemesi'nden CHP'ye şok ceza

GÜNDEM Haberleri

Anayasa Mahkemesi, CHP'ye, Başkan Haşim Kılıç için reddihakim talebinde bulunmasını 'kötü niyetli' olarak değerlendirerek ceza kesti.

Anayasa Mahkemesi, CHP'ye, 661 sayılı KHK'nın iptali için yaptığı başvuruda Başkan Haşim Kılıç için reddihakim talebinde bulunmasını "kötü niyetli" olarak değerlendirerek 500 lira disiplin cezası verdi. CHP, 661 sayılı Avrupa Birliği Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı maddelerinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesine başvurmuş ve reddihakim talebinde bulunmuştu. Yüksek Mahkeme, bazı hükümlerin iptaline karar verirken, reddihakim talebi reddedilmişti. Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçede, CHP'nin, Wikileaks belgeleri olarak bilinen ve bir internet sitesindeki bir yazıya göre Kılıç'ın CHP'nin mevcut problemleri için kendini suçlaması gerektiğini söylediği, ABD Ankara Büyükelçiliği yetkililerine CHP hakkında olumsuz değer yargılarında bulunduğu iddiaları ve bu iddialar doğrultusunda CHP'nin tarafı olduğu bir davada tarafsız karar veremeyeceği izlenimi doğduğu gerekçesiyle reddihakim talebinde bulunduğu anlatıldı.
Kamuoyunda Wikileaks belgeleri olarak bilinen belgelerin gerçekte var olup olmadığının kanıtlanamadığı, içerdiği bilgilerin doğru olup olmadığının da ortaya konulamadığı belirtilen gerekçede, Kılıç tarafından kamuoyunun bilgisine sunulan bilgilerin yalanlandığı anımsatıldı.
Gerekçede, "Ret talebi yönünden dayanılan hususlardan biri olan açılış konuşmasındaki sözler, Türk siyasal yaşamındaki uzlaşma kültürü eksikliğine ve temel siyasal sorunların siyasi arenada çözümü yerine yargı kurumlarına havale edilmesi eğilimine yönelik genel ve kişisel nitelikte bir eleştiri olup somut bir davaya ilişkin herhangi bir görüş veya düşünce içermediği gibi somut bir siyasi partiyi de hedef almamaktadır. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın geçmişte kimi dava dosyalarında kullandığı oylar, tamamen hâkimin yargısal görevine ilişkindir" ifadesine yer verildi.
Hakimin geçmişte verdiği kararların ve kullandığı oyların ret sebebi olarak kabul edilemeyeceğinin açık olduğu vurgulanan gerekçede, hakimin reddini talep etme hakkının da amacına uygun olarak kullanılması gerektiği aksi halde hakkın kötüye kullanılmasının söz konusu olacağı belirtildi.
Gerekçede, "Varlığı ve içerdiği bilgilerin doğruluğu kanıtlanmamış aksine yalanlanmış olan ve hukuken delil değeri bulunmayan birtakım bilgi ve belgelere, yine ret sebebi olmadığı açık olan hakimin önceki dava dosyalarında kullandığı oylara dayanılarak ret talebinde bulunulmuş olması, hakimin reddini talep etme hakkının iyi niyetle ve amacına uygun olarak kullanılmadığını ortaya koymaktadır" denildi.
Yüksek Mahkeme, talebin kötü niyetle yapıldığına hükmederek, CHP'ye 500 lira disiplin cezası uygulanmasına karar verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...