Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mısır'da çok tehlikeli yakınlaşma, aralarında 1 kilometre var

Mısır'da çok tehlikeli yakınlaşma, aralarında 1 kilometre var

DÜNYA Haberleri

Mısır'da Ramses meydanını dolduran Mursi taraftarı milyonlar, darbe destekçilerinin toplandığı Tahrir meydanına 1 kilometre yakınlaştı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de Ramses meydanını dolduran Mursi taraftarı milyonlar, darbe destekçilerinin toplandığı Tahrir meydanına 1 kilometre yakında bulunuyor. Son derece gergin bir bekleyiş var. Ayrıca, Adeviyye Meydanı'nı dolduran darbe karşıtı Mısır halkı da Mursi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Meydanlardaki yakınlaşma ve gerginlik her an çatışmaya dönüşebilir. Muhammed Mursi'ye destek amacıyla ülkenin dörtbir yanından toplanan halk, "seferberlik" adı altında 4 meydanda bir araya geldi. Başta başkent Kahire'nin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanları olmak üzere ülke genelinde düzenlenen gösterilere yüzbinlerce halk katıldı. nbsp;Rabiatul Adeviyye meydanında 30 Haziran tarihinden bu yana Mursi'ye destek vermek üzere bekleyişlerini sürdüren halkın sayısı, her geçen gün artıyor. nbsp; Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Es Sisi aleyhine "İrhal" git şeklinde slogan atan göstericiler, iftarı birlikte açtılar. Meydanda bulunanlar Mısır'ın meşru cumhurbaşkanın Mursi olduğunu söyleyerek, Mursi'nin göreve iade edilmesi ve ordunun darbeci tavrını bırakması için gerekirse ömürlerinin sonuna kadar meydandan ayrılmayacaklarını ifade ediyorlar.
Kahire'deki diğer gösteri alanı ise 84 kişinin ölümüyle sonuçlanan halk üzerine ateş açılması olayının yaşandığı Cumhuriyet Muhafızlar Karargahı önünde oldu. Çok sayıdaki gösterici, karargah önünde oturma eylemi yaptı. Göstericiler oruçlarını oturma eylemini bozmadan kurdukları sofralarda açtı.
Kahire Üniversitesinin önündeki Nahda meydanına ise binlerce gösterici akın etti. Nahda meydanında Mursi'ye destek veren nbsp; halk, burada iftar açıp topluca akşam ve teravih namazlarını kıldı, Ramses meydanında toplanan bir grup gösterici ise oturma eylemi yaparak birlikte iftar açtılar. nbsp;
İskenderiye'de de gösteriler sürüyor
Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye, kanal kentleri Süveyş, İsmailiye ve Port Said'de de Mursi'ye destek gösterileri düzenlendi. Batıda yer alan Marsa Matruh ile Kahire'nin güneyine düşen Beni Suef, Luksor, Asvan, Asyut gibi kentlerde binlerce kişi Mursi'ye destek verirken darbeyi de kınadı.
Kuzey Sina'nın Ariş kentinde ise binlerce kişi Mursi'ye destek veren gösteriler yaparken, askeri darbenin ülkeye verdiği zararı protesto ettiler. Ariş'te geçen hafta Mursi'ye destek veren Bedevi kabilelerinin valiliği işgal etmesinin ardından askerler tarafından kapatılan valilik binasının halen açılmadığı bildirildi.
Darbe destekçileri, Tahrir meydanında iftar açtı, teravih kıldı
Ordunun yönetime el koymasından üç gün önce Tahrir'de toplanan ve "Baltacılar" olarak bilinen göstericiler, Mursi'nin görevden alınması ve askerin göreve gelmesini talep etti. 3 Temmuz'da Cumhurbaşkanının görevden alınması, anayasanın askıya alınması ve Meclisi Şura'nın kapatılmasının ardından birkaç gün daha eylemlerini sürdüren göstericiler, üç gün önce eylemlerini bitme noktasına getirdi.
Sabah namazı kılan Mursi destekçisi halkın üzerine ateş açılarak 84 kişinin öldürülmesi olayının ardından Tahrir meydanındaki göstericiler, meydanı boşalttı. Tahrir'de bir grup baltacı ve daha önce kurulan çadırların dışında başka kimse kalmadı.
Ordu destekçisi gençlerin oluşturduğu Temerrüt Hareketi, sessizliğe bürünen Tahrir'de iftar çağrısı yaptı. Bugün Tahrir meydanında toplanan ordu taraftarları binlerce gösterici, kurulan masalarda iftar yaptı, akşam ve teravih namazlarını toplu kıldı.
Mursi taraftarlarının başkent Kahire'nin 4 büyük alanında sürdürdüğü gösteriler devam ederken, Mursi karşıtları sadece Tahrir meydanında gösteri yapıyor.
Bu arada Tahrir'e bir kilometre uzaktaki Ramses meydanında toplanan Mursi taraftarlarının sayısı her geçen saatte daha da artmaya başladı. Buradaki halkın yoğunluğu nedeniyle trafik aksamaya başladı. Mursi taraftarlarının arttığı Ramses meydanının ordu taraftarlarının bulunduğu Tahrir'e yakın olması nedeniyle gergin bekleyiş sürüyor.
Vize uygulaması başlatıldı
Öte yandan Mısır'daki askeri darbenin ardından yönetimin Suriyeli mültecilere yönelik yeni tavrı Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından eleştirildi. HRW, Mısır yönetiminden BM'nin mülteciler için koyduğu kriterlere uymasını istedi.
Mısır'da askeri darbenin ardından Suriye'den Mısır'a gelen bir uçak, güvenlik ve gelenlerin vizesiz olduğu gerekçesiyle geri çevrilmişti.
Suriye'den Mısır'a gelen birçok mülteci, Mısır ile Suriye'nin karşılıklı vizesiz seyahat anlaşması olduğu halde Mısır'a sokulmamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...