Piyasaları bu adam kurtaracak

- Güncelleme:
Piyasaları bu adam kurtaracak

Ekonomi Haberleri

ABD Merkez Bankası FED'in tahvil programını geri çekmesinin ardından, piyasalara en büyük destek Japonya MB Başkanı Kuroda'dan gelecek.

Analistler, Fed'in nbsp; parasal genişleme desteğini çekmesinin ardından, piyasaların yeni gözdesinin Japonya Merkez Bankası (BoJ) olacağını ifade etti. CNBC'ye konuşan uzmanlar Japonya'nın ultra gevşek para politikasının Fed'den sonraki destek boşluğunu fazlasıyla tamamlayacağını söyledi. nbsp;Fed Başkanı Ben Bernanke, geçen ayki geri çekilme açıklamasının ardından sarsılan piyasaları Çarşamba günü oyunda yer almaya devam edecekleri mesajı vererek rahatlattı. Açıklamanın ardından küresel piyasalarda adeta "Bernanke rallisi" yaşandı. Ancak uzmanlar Fed'in tamamen geri çekilme ihtimalinin tamamen gözden çıkarılmaması gerektiğine vurgu yaptı. HSBC Küresel Varlık Yönetimi birimi kıdemli ekonomisti ve yatırım stratejisti Herve Lievore, "Elbette Fed'in geri çekilmesi piyasada panik doğuracak. Ama dikkat edilmesi gereken bir durum var. Fed çekilirken diğer merkez bankaları yollarına devam ediyor. Örneğin Japonya Merkez Bankası (BoJ) küresel piyasaları destekleyecek parasal genişleme politikalarını devam ettiriyor" dedi.
PİYASALAR DERİNDEN SARSILDI
Fed'in geçen ayki toplantısında yıl sonunda tahvil satın alma programını geri çekebileceğini açıklamasının ardından küresel piyasalarda sert bir satış dalgası görüldü.
Bu satış dalgasından en çok gelişmekte olan ülke borsaları etkilendi.
Gelişmekte olan ülkelerin borsa performanslarına referans olan MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Mayıs sonunda yüzde 10 değer kaybetti.
HSBC'den Lievore, Fed'in geri çekilmesine piyasaların kararsız tepkiler vermesini beklediğini ancak geri çekilmenin kısa vadede gerçekleşmesinin olası olmadığını ifade etti.
JAPONYA PİYASALARI SARSMIŞTI
Japonya Nisan ayında hükümetin ekonomiyi canlandırma planının bir parçası olarak 1,4 trilyon dolarlık teşvik paketi açıklamıştı.
Japonya'nın yeni Başbakanı Shinzo Abe'nin "Abenomi" olarak tanımlanan üç ayaklı teşvik programı deflasyonla savaş ve tüketimi artırmak için para politikası, mali teşvik ve yapısal reformları içeriyor.
ASYA ETKİLENMEYECEK
Singapur'un OCBC Bank Varlık Yönetimi Birimi Başkan Yardımcısı Vasu Menon, CNBC'ye yaptığı açıklamada Japonya'dan gelen teşvik likiditesinin Fed'in açığını kapatacağına inandığını söyledi.
Menon, "Gerçek şu ki Japonya'dan gelen paranın büyük bir kısmı gelişmiş piyasalara gidecek. Ama bir kısmı da Asya'ya gelecek. Bu da Fed'in çekilmesinin ardından Asya'da büyük satışların görülmeyeceği anlamına geliyor" dedi.
Menon ek olarak ABD'de desteğin ekonomideki gelişmelere bağlı olarak kesilmesiyle yatırımcıların da sıcak paradan ziyade ekonominin temeline odaklanmaya başlayacağını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...