Millî Mücadele'nin korkutan yüzleri 'Tülütabaklar'

Düzenleyen:
Millî Mücadele'nin korkutan yüzleri 'Tülütabaklar'

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Millî Mücadele döneminde, Balıkesir'i işgal eden Yunan askerlerini korkutmak için koyun, keçi postu giyen, bellerine çan bağlayan ve kendilerini soba isiyle boyayarak korkutucu bir görünüme kavuşan "Tülütabaklar" 95 yaşında.

Her yıl Balıkesir'in Kurtuluş Günü etkinlikleri kapsamında gelenek haline gelen Tülütabak gösterisinin geçmişi, kentin Yunan askerleri tarafından işgal edildiği 1920'li yıllara dayanıyor. Ellerinde yeterli silah olmadığı için koyun ve keçi postu giyip, el, kol ve yüzlerini soba isiyle siyaha boyayarak Yunan askerlerini korkutup kaçırmak için ürkütücü bir görünüme bürünen debbağların (tabak, deri işçisi) ilginç hikayesi her yıl 6 Eylül'de hatırlanıyor.

Sadece yılda bir kez Balıkesir'in kurtuluşunun yıldönümünde sahneye çıkan Tülütabaklar, etkinliklerin en önemli ve dikkat çekici ritüelini oluşturuyor. Gösteriler öncesinde, sabahın erken saatlerinde tabakhane bölgesinde toplanan önemli bölümü deri işçisi 11 kişi, simit ve ekmek fırınlarından aldıkları baca kurumunu suyla karıştırıp, baş, el, kol, bacak ve ayaklarını siyaha boyayıp, üzerlerine koyun ya da keçi postlarını geçiriyor.

Daha sonra şehir merkezindeki etkinliklere katılan Tülütabaklar, aniden vatandaşların karşısına çıkıyor, bağırıyor ve yanlarında taşıdıkları baca kurumu ile yüzlerini boyuyor. Tülütabaklar, törenlerde hem korkutuyor hem eğlendiriyor. Gösterilerde 20 yıldır rol alan Ercan Kara (47), Tülütabakların kendileri için dedelerinden kalan bir kültürel miras olduğunu ve bu geleneğin yaşatılması için uğraştıklarını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...