Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Jaap de Hoop Scheffer: İttifakın politikaları Putin'i radikalleştirdi

Düzenleyen:
Jaap de Hoop Scheffer: İttifakın politikaları Putin'i radikalleştirdi

DÜNYA Haberleri

NATO eski Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "İttifakın politikaları Rusya Devlet Başkanı Putin'i köşeye sıkıştırarak radikalleştirdi." dedi.

NATO eski Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ittifakın genişleme hızının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i köşeye sıkıştırarak onu daha radikal hale getirdiğini söyledi.

"RUSYA'NIN KIRMIZI ÇİZGİLERİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ"

De Hoop Scheffer, Hollanda televizyonuna yaptığı açıklamada NATO'nun, Rusya'nın "kırmızı çizgilerine" saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

"İTTİFAKIN POLİTİKALARI PUTİN'İ RADİKALLEŞTİRDİ"

İttifakın, Ukrayna ve Gürcistan'a üyelik sözü vermesinin Putin'in radikalleşmesine neden olduğunu söyleyen Scheffer, Rusya liderinin eski Sovyetler Birliği dönemindeki agresif tutumuna geri dönmesine katkıda bulunduğunu dile getirdi.

PUTİN, O DÖNEM "BÖYLE BİR ŞEY OLMAYACAK" DEMİŞ

Scheffer, 2008'de Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan NATO Zirvesi'nde, Ukrayna ve Gürcistan'a üyelik için yeşil ışık yakıldığını anımsattı. Putin'in o dönem kendisine, "Sayın Genel Sekreter, böyle bir şey olamaz, olmayacak" dediğini aktardı.

Bu tepkiyi anlaşılabilir olarak değerlendiren Scheffer, Almanya Başkanı Angela Merkel'in itirazına rağmen, dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un ısrarı üzerine NATO'nun Gürcistan ve Ukrayna için kapıyı araladığını anlattı.

"O ZAMAN PUTİN'İN TEPKİSİNİ HAFİFE ALDIM"

Scheffer, o zaman Putin'in tepkisini hafife aldıklarını belirterek, "O zaman bütün üyeleri tek çizgide tutmak için çok şey yapılmalıydı" dedi.

Bu gelişme üzerine Moskova'nın daha radikal bir çizgiye geldiğini vurgulayan Scheffer'e göre, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliği artık daha fazla sorun yaşatmayacak.

JAAP DE HOOP SCHEFFER KİMDİR?

2004-2009 yılları arasında NATO Genel Sekreteri olarak görev yapan Jaap de Scheffer, 1948 yılında Amsterdam'da doğdu. Leiden Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördü. 1976-1986 yılları arasında 10 yıl boyunca Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan de Hoop Scheffer, Brüksel ve Gana'da görev yaptı.

1979 yılında liberal eğilimli Demokratlar 66 (D66) partisinde siyasete atılan Hollandalı politikacı, 1982 yılında Cruise füzelerinin Hollanda'ya yerleştirilmesi konusundaki görüş ayrılığı nedeniyle partisinden ayrıldı.

1986 yılında Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) saflarına katılan Jaap de Hoop Scheffer, parti liderliğine kadar yükseldi. Ancak 2002 seçimleri öncesi liste çalışmaları sırasında parti içi muhalefetin eleştirilerine hedef oldu.

CDA, Scheffer yerine Jan Peter Balkenende liderliğinde seçime girdi. Scheffer ise seçimden zaferle çıkan Jan Pieter Balkenende başkanlığında oluşturulan CDA-İşçi Partisi (PvdA) hükümetinde Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu.

Hollanda Dışişleri Bakanı olarak Irak'ta kitle imha silahları bulunduğu konusunda ikna olduğunu açıklayan Scheffer, 5 Ocak 2004'te George Robertson'dan boşalan NATO Genel Sekreterliği görevine atandı. 1 Ağustos 2009'a kadar sürdürdüğü görevi Anders Fogh Rasmussen'e devretti.

2003, 2005,2007 ve 2009'daki Bilderberg toplantılarına katılan Hollandalı politikacı, Leiden Üniversitesi'nde dersler veriyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...