Mehmetçik kaçaklara göz açtırmadı

/ Kaynak: AA
Mehmetçik kaçaklara göz açtırmadı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Mehmetçik, geçen ay 15 bin 882 kaçak yakaladı. Yasa dışı geçiş yapanlar hakkında işlem başlatıldı.

AA muhabirinin Genelkurmay Başkanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, 1-30 Haziran'da 16 bine yakın kaçak yakalandı. nbsp;Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı hudut birlikleri Suriye sınırında 11 bin 644 kaçağı gözaltına aldı. Yasa dışı yollarla yurda girmeyeveya Suriye'ye gitmeye çalışanlar hakkında işlem başlatıldı. Jandarma ekipleri Iğdır, Gaziantep, Muğla, Kırşehir, Kilis, Mardin, Edirne, İzmir, Şırnak, Aydın, Kırklareli, Tekirdağ, Aydın, Hatay, Balıkesir ve Çanakkale'de yaptıkları kontrollerde ise yasa dışı yollarla giren 2 bin 797 kişiyi buldu. Mehmetçik, Yunanistan sınırında 729, Bulgaristan sınırında ise 174 kişiyi yakaladı. Öte yandan Mehmetçik, Suriye sınırı boyunca konuşlanan 200'e yakın hudut karakoluyla sınırı gece-gündüz koruyor. Termal kameralar, gece görüş dürbünleriyle sınırdan gözlerini ayırmayan güvenlik güçleri, hudut olaylarına ağır silahlarla güçlendirilen 'Kobra' adı verilen zırhlı araçların taşıdığı ani müdahale mangasıyla müdahale ediyor.


"Hudut kartalları" sınırı, karakollardaki merkez kulelerin yanı sıra hudut boyunca bulunan mevziler ve kulelerden de kontrol ediyor. Karakollardaki Mehmetçik, kritik durumlarda takviye edilerek mevcut personel artırılıyor. Suriye sınırında kurulan 200'e yakın hudut karakolunda askerler,yasa dışı sınır geçişleri, kaçakçılık ve hudut olaylarına karşı 24 saat boyunca canla başla çalışıyor. Her karakol sorumluluk sahasında "kuş uçurtmazken" sınır boyunca kontrol edilmeyen alan bulunmuyor.


Stingerli koruma
Bölgede genellikle yasa dışı sınır geçişleri ve kaçakçılıkla mücadele edilen sınırda,karakolların kulelerinde ''gözetleyiciler" görev yapıyor. Gündüz özel dürbünlerle gece ise gece görüş dürbünleriyle sınırı kontrol eden gözetleyiciler, herhangi bir hudut olayıyla karşılaştıklarında telsizle karakol komutanına haber veriyor. Karakolda verilen alarmın ardından ani müdahale mangasındaki askerler, teçhizatlarını kuşanarak bir dakika içinde araçlarına biniyor.
Manga, "Kobra" adı verilen zırhlı araçla kaçakçıların görüldüğü bölgeye gidiyor. Mehmetçik, sınırı geçmeye çalışanları mayınlı alan konusunda Arapça veya Kürtçe uyarıyor. Kaçakçılar yapılan üst aramasının ardından teslim alınıyor, getirdikleri mallar için tutanak düzenleniyor. Kaçakçılar daha sonra çağrılan jandarma tarafından teslim alınıyor. Hudut karakollarında Suriye'deki olayların ardından ek önlemler de alındı. Birçok karakola olası, hava saldırılarına karşı hava savunma sistemleri yerleştirildi.
Hudut karakollarına yapılacak taciz ateşi veya saldırılara karşı da Mehmetçik hazır bekliyor. Olası saldırıda güvenlik güçleri alarm tünellerinden mevzilere kısa sürede ulaşmaları konusunda düzenli eğitiliyor. Ayrıca kritik karakollar silah ve personel bakımından güçlendiriliyor.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...