Tofaş'tan iki yeni model

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Tofaş'tan iki yeni model

Ekonomi Haberleri  / AA

Tofaş CEO'su Kamil Başaran, şirketin otomobil tarihine geçecek yepyeni 2 model üzerinde çalıştığını bildirdi.

Tofaş CEO'su Kamil Başaran, otomotiv sektöründe hızla gelişen teknolojiye paralel olarak araçların ömrünün giderek azaldığını belirterek, "Yepyeni bir aracı piyasaya sürüyorsunuz, arkasından maksimum 4 sene içinde yüzünü değiştiriyorsunuz, teknolojik olarak güncelliyorsunuz. Daha sonra o aracın yenisini çıkartıyorsunuz. Bir aracın yaklaşık 8 senelik bir ürün ömrü söz konusu" dedi. Müşterilerin ihtiyaçları ve pazarın gelecekte alacağı pozisyona göre 2 yeni model üzerinde çalışıldığını dile getiren Başaran, "Otomotiv tarihine geçeçek yepyeni 2 model üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'de otomotiv konjonktürü kapsamında bugüne kadar alışılagelen şekildeki model lansmanları değil bunlar. Bu bir Doblo gibi kendi başına başarı hikayesi oluşturmak üzere yola çıkacak araçlar. Bu ülkenin fikri ve sınai haklarını elinde tutacak araçlar" diye konuştu.


- "Pazar performansımızı tanımladık"
Türkiye, Amerika ve Avrupa'daki müşterilerin beğenisinden yola çıkarak önümüzdeki dönem için pazar performanslarını tanımladıklarını anlatan Başaran, pazar performası için de hem hafif ticari araç hem de binek segmentinde ne yapacaklarını belirlediklerini bildirdi. Kamil Başaran, "Bunun ilk örneği olarak hafif ticari araçta Fiat Doblo projesi kendini gösterdi zaten.
Doblo'yu hem içerideki müşterilerimiz hem de 80 ülkeye ihraç ettiğimiz pazarlardaki ihtiyaçlara göre yeniden tanımladık. Çok daha fazla müşterinin beğenisini kazanacak boyuta getirdik diye düşünüyorum" dedi.
Bursa'dan çıkacak Doblo'ların 2014 sonundan itibaren Amerika'ya ihraç edilmeye başlanacağına dikkati çeken Başaran, söz konusu projenin Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti. Başaran, şöyle devam etti: "Doblo Amerika projesi kapsamında, 2014-2021 yıllarında yaklaşık 175 bin aracın ihraç edilmesi öngörülüyor. Çok sevinerek söylüyorum ki Kuzey Amerika'daki pazarın büyümesi dolayısıyla ihracatımızı iki katına çıkartabileceğiz. Doblo projesinin ömrü, ilk aşamada 2018'den 2021'e kadar uzatılmış olacak. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacağız."
Hafif ticari araçlarda Fiat Doblo ve Minicargo'nun segmentlerinde en iyi satan araçlar olduğunu ifade eden Başaran, "Önümüzdeki dönem Doblo gibi Minicargo da gözden geçirilecek ve müşteri beğenisine göre yapılacak modifikasyonlardan sonra pazara sunulacak" diye konuştu. -
Amerika ve İngiltere cazip pazar, hedef Japonya'ya ihracat Amerika'daki ekonomik krizin toparlanmaya başlamasından sonra bölgenin kendileri için çok cazip bir pazar haline geldiğini kaydeden Başaran, Avrupa pazarının belli bir noktada küçüldüğünü, buna karşın BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ile Asya pazarlarının büyüdüğünü söyledi


Avrupa'da pazarı optimize etmek, daha sonra Avrupa dışına doğru açılmayı tercih ettiklerini vurgulayan Başaran, şunları kaydetti: "Şu anda İngiltere bizim için büyüyen bir pazar. Eurozone'nin dışında olan İngiltere'ye ihracatımız ciddi düzeyde arttı. Avrupa dışına baktığımızda irili ufaklı tüm ülkelere saldırıyoruz. Latin Amerika ülkeleri ciddi pazar ama sevinerek söylüyorum ki İngiltere tek başına şu anda Latin Amerika'yı yakaladı. Bunun dışında Singapur'a ihracatımız var. Japonya'ya otomobil ihraç etmek için her türlü girişimin içindeyiz. Ümit ediyorum önümüzdeki günlerde sembolik dahi olsa Türk işçisinin, Türk mühendisinin ürününü Japonya'ya ihraç edebildiğini müjdeleyeceğim. Sembolik dahi olsa Japonya'ya otomobil ihracatı yapmak anlamlı."


İhracat yapmak için iç pazardan mutlaka güç almak gerektiğine işaret eden Başaran, iç pazar müşterisinin beğenisi yakalanırsa dışarıda da etkileşimin kurulabileceğini söyledi. İç pazarda 55 markanın rekabet ettiğini dile getiren Başaran, "Türkiye'nin bu ekonomik şartlarında ürettiğimiz araçlardan birini içeriye satıyorsak, bir tanesi de mutlaka ve mutlaka ihraç etmek zorundayız ancak bu şekilde hem ülkenin şu anki otomotiv sektörünün geldiği teknolojik ortamında katma değer oluşturacak hem de dış ticaret açığını azaltacak vaziyete katkı vermiş oluruz" diye konuştu.
Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...