Davudoğlu Hoca'dan muhteşem bir eser

Davudoğlu Hoca'dan muhteşem bir eser

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Merhum Ahmed Davudoğlu Hocaefendinin "Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi" Işık Yayınları'ndan çıktı.

1983'te vefat eden merhum Ahmed Davudoğlu Hocaefendi,Büluğul-Meram Tercümesi, Tibyan Tefsiri Tercümesi, Mevkufat Tercümesi,Reddül-Muhtar Tercümesi, Dini Tamir Davası'nda Din Tahripcileri ve Sahih-iMüslim Tercüme ve Şerhi gibi kıymetli eserler bıraktı. Merhum Ahmed Davudoğlu Hocaefendinin nbsp;"Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi" IşıkYayınları'ndan çıktı. Uzun yıllar önce bir yayınevi tarafından 12 cilt olarakbaskısı yapılan eserin 6 cilt hâlinde yeni den basılarak okuyucularınistifadesine sunuldu. Sahih-i Müslim, İslâm dininin Kur'an-ı ker im'den sonragelen temel kaynaklarından Hadis-i şeriflerin toplandığı en önemli eserlerdenbiridir. Diğer önemli bir eser de Sahih-i Buhari'dir. Sahih-i Müslim, İmam-ıMüslim'in "rahmetullahi aleyh", 300 bin hadis içinden seçtiği 3033 hadis-işerifi bir araya getiriyor. Davudoğlu Hoca tercümesinde hadis-i şerifler,Arapça asılları ve mealleri ile verilip ardından izah ediliyor. Özellikle ilkciltlerde ravilerle ilgili geniş bilgiler de veriliyor. Ahmet Davudoğlu Hoca kitabın ön sözünde, fıkıh (ilmihâl)bilgisi olmayanların hadis-i şeriflerden yanlış hüküm çıkarma tehlikesininbulunduğuna dikkat çekerek, şu önemli uyarıyı yapıyor: "Hadisleri sırf tercümehalinde bırakmak tehlikeli bir iştir, zira mensûh (neshedilmiş) veya müevvel(tevile açık, birkaç anlama gelebilen) bir hadisin tercümesini okuyan bir kimsedelil buldum zannederek o tercüme ile amel edebilir. Bu suretle hataya düşmek,işten bile değildir. Bahusus her mesele hakkında âyet ve hadisten delil olupolmadığını araştırıp sormanın moda haline geldiği şu zamanlarda bu tehlike dahada büyüktür. Çünkü dedikodu niyetiyle delil peşinde koşan bir adam, mensûh birdelil bulur bulmaz "Bak, filan işi yapmak caizmiş de şimdiye kadar hocalarbizden gizlemişler" diyerek o delili elbette teşhir eder ve ulema hakkındasöylemedik söz bırakmaz. Bu cihetler ne kadar derin düşünülürse, âyet vehadislerin şerhleri ile birlikte tercüme edilmesi lüzum ve zarureti de o kadariyi anlaşılır."

Ahmed Davudoğlu Hoca'nın hayatı:

Ahmed Davudoğlu, 1912 yılında Bulgaristan'ın Şumnu şehrininKalaycı köyünde doğdu. İlköğrenim'ini doğduğu köyde , ortaöğrenimini Ekizce'deMedresetü'l-Aliye'de, medrese öğrenimini ise Şumnu'da yaptı. İhtisas içinMısır'a gönderildi (1936). Ezher'deki öğreniminden sonra, bir süre okuduğuNüvvab Medresesi'ne hoca olarak atandı.

Bulgaristan'da Rus işgali ve komünist yönetimin işbaşınageçmesinden sonra tutuklanarak toplama kamplarına gönderildi (1944). Barajinşaatında amele olarak çalıştıktan sonra, hastalanması üzerine serbestbırakıldı. Varna'daki Türk Konsolosluğu'na iltica talebiyle başvurdu. Aradanyıllar geçtikten sonra iltica talebi kabul edilerek Türkiye'ye göç etti (1949).

Önce Yedikule Küçükefendi Camii'ne İmam Hatip olarak atandı.Bir süre de gezici vaizlik ve 3 yıl Bursa Orhangazi Müftülüğü yaptı. Bundansonra İstanbul Fatih Camii Kütüphanesi memurluğuna nakledildi.

nbsp;

Bir süre İmam Hatip Lisesi'nde öğretmenlik yaptıktan sonra,İstanbul Yüksek İslam Enstütüsü'nün açılması üzerine, buraya öğretim üyesi vemüdür yardımcısı olarak tayin edildi (1950). Yüksek İslam Enstitüsü'ndemüdürlük de yaptı. 7 Nisan 1983 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

ESERLERİ:

Buluğul-Meram Tercümesi, Selamet Yolları, Sahih-i MüslimTercüme ve Şerhi, Tibyan Tefsisi Tercümesi, Mevkufat Tercümesi, Reddül-MuhtarTercümesi, Ölüm Daha Güzeldi, Dini Tamir Davası'nda Din Tahripcileri,Kur'an'ı-Kerim Meali.

Vasıyetinden bir bölüm:

"Herşey'den evvel imanınızı korumaya çalışınız! Allah'aiman, bize bahşedilen nimetlerin en büyüğüdür. O öyle baha biçilmez birpırlantadır ki; kazanılması kolay, fakat muhafazası son derece müşkildir. Çünküins ve cin şeytanlarından onun pek çok düşmanları vardır. Bunlar gece gündüzonu sizden çalmak, sizi ondan ebediyen mahrum etmek isterler. Bu sebepledir kimerhum üstadım Adıyamanlı Mustafa Hayri Efendi hazretleri ömrü boyunca iman-ıkamil ile çene kapamayı niyaz etmiş; talebesine ve dostlarına bu husustavasiyetlerde bulunmuş; dualarını rica etmiştir. Allah rahmetini gani eylesin.Sair esatize-i kiramımızın, aba ve ecdadımızın ümmehat ve ceddadımızın dahiruhlarını şad, makamlarını cennat-ı aliyat kılsın..

...Şunu hiç bir zaman unutmayın! Peygamber EfendimizHazretleri'nin bundan 14 asır evvel haber verdiği kıyamet alametlerininküçükleri bugün tamamen zuhur etmiştir. Bundan sonra, sıra büyüklerindedir.Bugün vicdan sarsıntısı, iman buhranı o dereceye varmıştır ki, müslümanaileleri içinde dinle alakası olmadığını açık açık ilan edebilen fertlere veonların bu küstahlığını hazmederek; gençliklerine, çocukluklarınabağışlayabilen ana-babalara her yerde rastlamak mümkündür…"

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...